Paris

Paris. Sursa foto: Katerina Belova/Shutterstock.com

Dintre toate orașele lumii, niciunul nu are atât de multe muzee și monumente grandioase ca și Parisul. Practic, orice muzeu din capitala Franței găzduiește ceva celebru, fie că vorbim de picturi abstracte, sculpturi renascentiste, fotografii sau de parfumuri.

Deseori, din dorința de a bifa cât mai multe muzee și atracții, foarte mulți turiști își petrec vacanța în grabă, alergând de la un punct turistic la altul. Noi îți recomandăm să nu faci asta. Parisul este un oraș boem de care trebuie să ne bucurăm atât în muzee cât și pe bulevarde, în cafenele și în superbele-i grădini.

Mai jos îți prezentăm câteva dintre cele mai bune muzee de vizitat în Orașul Luminilor:

Muzeul Luvru

Muzeul Luvru

Muzeul Luvru

Găzduit de Palatul Luvru, fosta reședință a regilor Franței, muzeul găzduiește o colecție de peste 380 000 de opere de artă culese din întreaga lume, ce datează din mileniul 6 i. Hr. până în secolul al XIX.

Printre cele mai cunoscute piese expuse aici se numără enigmatica Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci și antica sculptură greacă Venus din Milo, dar acest muzeu găzduiește și câteva surprize, printre care Galeria Apollo, o cameră aurită proiectată de Louis al XIV-lea, care adăpostește unele dintre ultimele piese rămase din bijuteriile coroanei ale Franței.

Muzeul Orsay

Muzeul Orsay

Muzeul Orsay

Fostă stație feroviară, acest muzeu construit pentru Expoziția Universală de la Paris din 1900 este o adevărată operă arhitecturală și artistică. D’Orsay deține o colectie de artă cu piese ce datează din perioada 1848-1914, remarcându-se în special cu operele sale impresioniste, printre care se numără lucrările lui Manet, Van Gogh, Millet, Degas, Camille Claudel, Renoir, Gustav Klimt și Edvard Munch.

Aici vei putea admira pictură, sculptură, artă grafică, fotografie și, nu în ultimul rând, arhitectură.

Dacă vrei să economisești bani, îți sugerăm să vizitezi muzeul în prima duminică a lunii, când accesul este gratuit.

Centrul Pompidou

Centrul Pompidou

Centrul Pompidou

Cel mai mare muzeu de artă modernă din Europa, Centrul Pompidou este cunoscut pentru expozițiile sale temporare spectaculoase, adesea dedicate lucrărilor unui singur artist.

Centrul în sine este o adevărată operă de artă. Proiectată de o echipă de arhitecți internaționali condusă de Renzo Piano și Richard Rogers, care i-au oferit un design capricios și viu colorat, clădirea muzeului a devenit o parte iconică a capitalei Franței încă din perioada secolului al XX-lea.

Este locul potrivit pentru a admira opere semnate de Picasso, Matisse, Chagall, Dali, Miro, Kandinsky și de unii dintre cei mai populari artiști contemporani.

Muzeul Rodin

Muzeul Rodin - „Ganditorul” (Le penseur)

Muzeul Rodin – „Ganditorul” (Le penseur)

Auguste Rodin este unul dintre cei mai faimoși sculptori francezi, iar acest muzeu, situat în fosta casă a lui Rodin, nu departe de Invalides, conține una dintre cele mai vaste colecții de opere create de el. Colecțiile muzeului sunt expuse atât în casă, cât și în încântătoarea grădină din jurul casei. Vei găsi, de asemenea, o cameră dedicată muncii lui Camille Claudel, iubita și colega celebrului sculptor, despre care unii spun că ar fi fost chiar mai talentată decât Rodin.

Muzeul de Arte Decorative

 Luată în ansamblu (alături de Muzeul de Modă și de Textile și de Muzeul Publicității), aceasta este una dintre cele mai importante colecții de design și de artă decorativă din întreaga lume. Situat în aripa de vest a Luvrului, muzeul a fost deschis pentru prima dată cu un secol în urmă și redeschis în 2006, după o restaurare care a costat în jur de 35 de milioane de euro.

Colecția expusă este compusă din circa 150 000 de piese, dintre care mai bine de 6000 au fost donate de colecționari privați. Accentul principal se pune pe mobilierul francez și pe tacâmuri. De la covoare extravagante până la cristale delicate și porțelanuri, există multe de admirat în acest muzeu.

După cum vezi, Parisul are foarte multe de oferit. Deși această listă enumeră cele mai importante muzee, te încurajăm să nu uiți de zecile de alte muzee, parcuri, grădini și monumente pentru a avea parte de o experiență completă!

Găsește alaturi de Dertour cele mai bune oferte de cazare în capitala Franței!