Sursa foto: Keongdagreat/Shutterstock.com

Cand auzi de Islanda, probabil că prima imagine care îți vine în minte este conturată de zăpezi, gheață și vânturi aspre. Totuși, vei descoperi că această țară are mult mai multe de oferit. Această insulă din Oceanul Arctic este, de fapt, un tărâm împânzit de fiorduri, gheizere, vulcani, cascade spectaculoase și peisaje uluitoare. 

Reykjavik, capitala țării, este un oraș populat de două treimi din totalul de locuitori ai Islandei, are o arhitectură interesantă, cu clădiri joase, viu colorate, aliniate armonios pe străzi ce par a fi trasate cu liniarul.

Aici vei găsi o mulțime de atracții turistice grozave, cum ar fi biserica Hallgrimskirkja, cea mai cunoscută și controversată clădire din țară. În capitala Islandei, însă, ai ocazia de a face și de a vedea lucruri cu adevărat deosebite, nemaiîntâlnite în alte părți ale lumii.

Iată 5 lucruri mai puțin obișnuite pe care să le faci în Reykjavik:

1. Relaxează-te la cea mai rece plajă din lume.

plaja-islanda

Plaja Islanda

Pe malurile sudice ale orașului vei găsi o plajă numita Nauthólsvík, cu un nisip galben, asemenea celui întâlnit în mai toate plajele din restul lumii. Ceea ce face însă ca această plajă privată să fie unică este locația ei, fiind situată la 62 grade longitudine nordică, fapt ce o face drept cea mai nordică plajă din întreaga lume.

Fiind cea mai nordică plajă, este, de asemenea, cea mai rece plajă din lume. În timpul zilelor însorite de vară, când temperaturile sunt de circa 12 – 15 grade Celsius, localnicii se adună aici pentru a se relaxa, cei mai curajoși dintre ei aventurându-se în apele mării, care însă rămân destul de reci chiar și în lunile iulie și august.

2. Vizitează Muzeul Falusurilor

Acest muzeu unic se mândrește cu o colecție de peste 280 de falusuri provenite de la toate mamiferele din Islanda, de la șoareci mici până la balene. Un falus de Homo sapiens este, de asemenea, inclus în controversata expoziție. Ca o notă plină de umor, acest muzeu este, de asemenea, considerat a fi centrul mondial al studiilor falologice.

Muzeul a fost inaugurat în 1974 de către istoricul Sigurður Hjartarson, care a compus inițial colecția folosind un exponat provenit de la un taur și câteva exponate provenite de la niște specimene de balene.

3. Plimbă-te printre balene uriașe la Expoziția „Whales of Iceland”

Balena Islanda

Balena Islanda

Deschisă în 2015 cu scopul principal de a educa oamenii despre lumea fragilă și fascinantă a balenelor și delfinilor, Expoziția „Whales of Iceland” este un loc incredibil, ce face plăcere atât vizitatorilor adulți, cât și copiilor. Aceasta conține modele extrem de detaliate de 23 de specii de balene care locuiesc în oceanele din jurul Islandei, precum și o colecție de schelete de balene și materiale educaționale interactive despre acești giganți ai adâncurilor. Este o experiență unică ce îți va dezvălui o lume nouă, extrem de interesantă, pe care ar fi păcat să o ratezi!

4. Încearcă delicatesa islandeză numita Svið!

Unul dintre cele mai puțin obișnuite lucruri pe care le poți face în Reykjavik este sa mănânci svið, o jumătate de cap de oaie fiert. Curiosul preparat se poate achiziționa de la terminalul autobuzului BSI, de unde se ia autobuzul de la aeroport pentru a ajunge în centrul orașului.

5. Mănâncă rechini fermentati!

Un alt preparat mai puțin obișnuit, dar specific gastronomiei islandeze, este rechinul fermentat. Acesta se servește ca un mic cub pe un bețișor și trebuie consumat rapid, pentru a nu-i inhala adânc mirosul prea puțin plăcut. Carnea provine de la o specie de rechin care, dacă este consumat în stare proaspătă, este otrăvitor. Cu toate acestea, după ce rechinul este omorât, iar carnea este îngropată în nisip pentru 12 săptămâni, cu pietre grele deasupra pentru a presa fluidele să iasă în totalitate, acesta devine comestibil.

Preparatul poate fi găsit în piața de vechituri din centrul orașului, care este deschisă sâmbătă și duminică între orele 11:00 și 17:00. Dacă întâmpini dificultăți în găsirea preparatului, trebuie doar să întrebi un localnic despre “Hákarl”.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile interesante și deosebite pe care le poți experimenta în capitala Islandei. Orașul, însă, oferă vizitatorilor săi mult mai multe experiențe inedite. Găsește alaturi de Dertour cele mai bune oferte de cazare în Reykjavik!