Sursa foto: Vlad Naskovski/Shutterstock.com

Catacombele întruchipează o parte întunecată, dar totuși unică, a istoriei umane. Timp de secole, acestea au fost folosite ca locuri de înmormântare. Prin definiție, catacombele sunt pasaje subterane construite de om pentru diferite practici religioase. Deși avem tendința să ne gândim la pasaje lungi, practic, orice cameră folosită ca locaș de înmormântare este o catacombă. 

Cuvântul catacombă provine din latinescul ad catacumbas, care înseamnă „la goluri”, referindu-se la camerele din Roma. Începute de romani, creștinii au preluat în cele din urmă practica de a crea pasaje subterane cu ideea că moartea este doar o perioadă de somn, iar morții se vor ridica din nou. 

În fiecare an, milioane de oameni călătoresc în diferite părți ale Europei pentru a vizita misterioasele catacombe unde sunt păstrate nenumărate oseminte. Deși pare a fi o experiență înfiorătoare, vizitarea unor asemenea locuri permite vizitatorilor să învețe despre practicile istorice de înmormântare.

Iată lista noastră cu cele mai fascinante 5 catacombe din Europa:

1. Catacombele din Paris

Catacombe Paris

Catacombe Paris

Fără îndoială, cele mai faimoase catacombe de pe Bătrânul Continent sunt cele din Orașul Luminilor. Osuarele subterane, care datează din anii 1770, au fost create în efortul de a reduce numărul copleșitor de cimitire supraterane. Acestea adăpostesc mai mult de șase milioane de corpuri umane în interior! Înainte de a deveni o atracție turistică atât de populară, site-ul era folosit pentru a găzdui petreceri, concerte și evenimente private.

În jurul catacombelor din Paris au circulat nenumărate zvonuri de-a lungul anilor, inclusiv povești legate de fantome. Deloc surprinzător! Rețeaua de pasaje subterane este atât de mare, complexă și înfricoșătoare, încât te poți pierde cu ușurință în ea. De aceea, zvonurile legate de sufletele prinse care încă strigă ajutor sunt probabil inspirate din fapte reale!

Descoperă gama noastră de hoteluri din Paris!

2. Catacombele din Roma

Roma găzduiește multe catacombe. Există cel puțin 13 locații în care se găsesc astfel de morminte subterane în capitala Italiei, fără a le mai pune la socoteală pe cele evreiești. Iar catacombele din Roma sunt de o importanță deosebită, din mai multe motive. În afară de numărul mare de rămășițe umane pe care le găzduiesc, acestea conțin relicve creștine neprețuite, picturi, sculpturi și diferite artefacte. În perioada Imperiului Roman, numai bogații își puteau permite să cumpere pământ sau spațiu pentru a fi îngropați, astfel că oamenii din clasa de jos urmau să fie plasați, după moarte, în camerele catacombelor.

Abandonate în secolul X, abia în anii 1500 au fost redescoperite unele catacombe din Roma, multe dintre descoperiri având loc până în anii ‘50. În timp ce multe dintre ele sunt deschise pentru vizitare, unele au rămas închise din cauza pericolului și a prezenței radonului (un gaz radioactiv emis în urma dezintegrării radiului). 

Descoperă gama noastră de hoteluri din Roma!

3. Catacombele din Rabat, Malta

Sub orașul modern Rabat din Malta (cândva vechiul oraș roman Melita) se află un sistem extins de morminte subterane sculptate în stânci, ce datează din secolele IV și IX d. Hr. Spre deosebire de majoritatea celorlalte catacombe din Mediterană și, de fapt, din întreaga lume, tunelurile din Rabat au fost folosite pentru a îngropa evrei, creștini și păgâni, fără diviziuni vizibile între grupuri.

Vizitându-le, vei observa în interiorul camerelor mese mari utilizate pentru servirea mâncării în timpul ceremoniilor de înmormântare, precum și mai multe baldachine, unele dintre ele fiind inscripționate cu ilustrații și mesaje misterioase (la care arheologii încă lucrează pentru a interpreta semnificațiile). Cele mai importante catacombe din Rabat includ cele ale Sf. Pavel, Sf. Agatha și Tad-Dejr. 

4. Catacombele de sub Catedrala Sf. Ștefan din Viena

Aceste catacombe lungi, întunecate și criptice pot fi vizitate doar cu un ghid acreditat. Locul de înmormântare subteran se găsește chiar sub celebra și impresionanta Catedrală Sf. Ștefan din capitala Austriei. La fel ca toate celelalte catacombe din această listă, cele din Viena au pereții împânziți de oase umane, având o imagine de-a dreptul terifiantă.

Catacombele de sub Catedrala Sf. Ștefan au servit ca locaș de mormânt al conducătorilor austrieci, membrilor clerului și nobilimii de rang înalt. Rămășițele a 11 000 de corpuri umane se găsesc în vechea criptă, care datează din anii 1700. În plus, doar câteva lumini sunt instalate în subteran, acesta fiind un alt motiv pentru care este necesar un ghid pentru vizitarea catacombelor. 

5. Osuarul din Brno, Republica Cehă

Niște săpături arheologice de rutină efectuate în cadrul unui proiect de construcție din 2001 au dus la o descoperire neașteptată în orașul Brno din Republica Cehă – o casă subterană plină de schelete. Se estimează că mai bine de 50 000 de seturi de rămășițe umane au fost înghesuite în acest osuar situat sub Piața Sf. Iacob în secolele XVII și XVIII. Inițial, oasele au fost stivuite în rânduri îngrijite, dar ulterior au fost săltate de apă și noroi. A devenit atracție turistică din iunie 2012, iar în prezent este cel de-al doilea cel mai vizitat osuar din Europa, după catacombele din Paris.

Descoperă gama noastră de hoteluri din Cehia!