1. DERTOUR Blog
  2. Europa
  3. 5 Catacombe fascinante pe care le poti vizita in Europa

5 Catacombe fascinante pe care le poti vizita in Europa

In acest articol

    Top 5 Catacombe fascinante pe care le poti vizita in Europa

    Sursa foto: Vlad Naskovski/Shutterstock.com

    Catacombele intruchipeaza o parte intunecata, dar totusi unica, a istoriei umane. Timp de secole, acestea au fost folosite ca locuri de inmormantare. Prin definitie, catacombele sunt pasaje subterane construite de om pentru diferite practici religioase. Desi avem tendinta sa ne gandim la pasaje lungi, practic, orice camera folosita ca locas de inmormantare este o catacomba.  Cuvantul catacomba provine din latinescul ad catacumbas, care inseamna „la goluri”, referindu-se la camerele din Roma. Incepute de romani, crestinii au preluat in cele din urma practica de a crea pasaje subterane cu ideea ca moartea este doar o perioada de somn, iar mortii se vor ridica din nou.  In fiecare an, milioane de oameni calatoresc in diferite parti ale Europei pentru a vizita misterioasele catacombe unde sunt pastrate nenumarate oseminte. Desi pare a fi o experienta infioratoare, vizitarea unor asemenea locuri permite vizitatorilor sa invete despre practicile istorice de inmormantare.

    Iata lista noastra cu cele mai fascinante 5 catacombe din Europa:

     

    1. Catacombele din Paris

     

    Image - 1
    Catacombe Paris

    Fara indoiala, cele mai faimoase catacombe de pe Batranul Continent sunt cele din Orasul Luminilor. Osuarele subterane, care dateaza din anii 1770, au fost create in efortul de a reduce numarul coplesitor de cimitire supraterane. Acestea adapostesc mai mult de sase milioane de corpuri umane in interior! Inainte de a deveni o atractie turistica atat de populara, site-ul era folosit pentru a gazdui petreceri, concerte si evenimente private.


    In jurul catacombelor din Paris au circulat nenumarate zvonuri de-a lungul anilor, inclusiv povesti legate de fantome. Deloc surprinzator! Reteaua de pasaje subterane este atat de mare, complexa si infricosatoare, incat te poti pierde cu usurinta in ea. De aceea, zvonurile legate de sufletele prinse care inca striga ajutor sunt probabil inspirate din fapte reale!

    2. Catacombele din Roma

    Roma gazduieste multe catacombe. Exista cel putin 13 locatii in care se gasesc astfel de morminte subterane in capitala Italiei, fara a le mai pune la socoteala pe cele evreiesti. Iar catacombele din Roma sunt de o importanta deosebita, din mai multe motive. In afara de numarul mare de ramasite umane pe care le gazduiesc, acestea contin relicve crestine nepretuite, picturi, sculpturi si diferite artefacte. In perioada Imperiului Roman, numai bogatii isi puteau permite sa cumpere pamant sau spatiu pentru a fi ingropati, astfel ca oamenii din clasa de jos urmau sa fie plasati, dupa moarte, in camerele catacombelor.


    Abandonate in secolul X, abia in anii 1500 au fost redescoperite unele catacombe din Roma, multe dintre descoperiri avand loc pana in anii ‘50. In timp ce multe dintre ele sunt deschise pentru vizitare, unele au ramas inchise din cauza pericolului si a prezentei radonului (un gaz radioactiv emis in urma dezintegrarii radiului). 

     

    3. Catacombele din Rabat, Malta

    Sub orasul modern Rabat din Malta (candva vechiul oras roman Melita) se afla un sistem extins de morminte subterane sculptate in stanci, ce dateaza din secolele IV si IX d. Hr. Spre deosebire de majoritatea celorlalte catacombe din Mediterana si, de fapt, din intreaga lume, tunelurile din Rabat au fost folosite pentru a ingropa evrei, crestini si pagani, fara diviziuni vizibile intre grupuri.

    Vizitandu-le, vei observa in interiorul camerelor mese mari utilizate pentru servirea mancarii in timpul ceremoniilor de inmormantare, precum si mai multe baldachine, unele dintre ele fiind inscriptionate cu ilustratii si mesaje misterioase (la care arheologii inca lucreaza pentru a interpreta semnificatiile). Cele mai importante catacombe din Rabat includ cele ale Sf. Pavel, Sf. Agatha si Tad-Dejr. 

    4. Catacombele de sub Catedrala Sf. Stefan din Viena

    Aceste catacombe lungi, intunecate si criptice pot fi vizitate doar cu un ghid acreditat. Locul de inmormantare subteran se gaseste chiar sub celebra si impresionanta Catedrala Sf. Stefan din capitala Austriei. La fel ca toate celelalte catacombe din aceasta lista, cele din Viena au peretii impanziti de oase umane, avand o imagine de-a dreptul terifianta.

    Catacombele de sub Catedrala Sf. Stefan au servit ca locas de mormant al conducatorilor austrieci, membrilor clerului si nobilimii de rang inalt. Ramasitele a 11 000 de corpuri umane se gasesc in vechea cripta, care dateaza din anii 1700. In plus, doar cateva lumini sunt instalate in subteran, acesta fiind un alt motiv pentru care este necesar un ghid pentru vizitarea catacombelor. 

    5. Osuarul din Brno, Republica Ceha

    Niste sapaturi arheologice de rutina efectuate in cadrul unui proiect de constructie din 2001 au dus la o descoperire neasteptata in orasul Brno din Republica Ceha – o casa subterana plina de schelete. Se estimeaza ca mai bine de 50 000 de seturi de ramasite umane au fost inghesuite in acest osuar situat sub Piata Sf. Iacob in secolele XVII si XVIII. Initial, oasele au fost stivuite in randuri ingrijite, dar ulterior au fost saltate de apa si noroi. A devenit atractie turistica din iunie 2012, iar in prezent este cel de-al doilea cel mai vizitat osuar din Europa, dupa catacombele din Paris.

    Va place articolul nostru?
    Impartaseste-l pe retelele de socializare si fii o sursa de inspiratie pentru altii!