Sursa foto: VOJTa Herout/Shutterstock.com

Una dintre cele mai bune metode de a vedea evolutia istoriei si a stilurilor arhitecturale prin care au trecut europenii de-a lungul timpului este de a le vizita castelele. De la cetati medievale la palate romantice, de basm, Batranul Continent este plin de astfel de constructii in care odinioara isi duceau traiul regii si aristocratii.

Iata 5 castele uimitoare din Europa care merita sa fie vizitate macar o data in viata:

Palatul Pena, Sintra, Portugalia

Sursa foto: Taiga/Shutterstock.com

Situat in Sintra, destul de aproape de capitala Portugaliei, Palatul Pena are un design exterior rupt parca din copertile cartilor cu printi si printese. Cocotat chiar in inima muntilor Sintra, castelul poate fi observat chiar si din Lisabona atunci cand este foarte senin. Site al Patrimoniului Mondial UNESCO, palatul Pena a fost construit in perioada Evului Mediu, avand inca multe parti arhitecturale din acei ani. In secolul al XIX-lea i s-au adaugat cateva elemente romantice, care l-au facut mai atractiv in ochii vizitatorilor din prezent.

Castelul Neuschwanstein, Fussen, Germania

Sursa foto: Sean Pavone/Shutterstock.com

Dintre toate castelele de basm din Europa, Castelul Neuschwanstein din Fussen este cel mai vizitat. Construit de regele Ludwig al II-lea al Bavariei, castelul are un design arhitectural inspirat din operele renumitului compozitor Richard Wagner. De asemenea, Walt Disney a realizat designul castelului Cenuseresei din Disney World inspirandu-se dupa cel al castelului Neuschwanstein. Ludwig al II-lea, poreclit “Regele Basmului”, a iubit atat de mult operele lui Wagner incat a proiectat castelul si interioarele sale bazandu-se pe personajele din opere.

Castelul Bran, Transilvania, Romania

Sursa foto: cge2010/Shutterstock.com

Cunoscut in randul strainilor mai mult sub denumirea de “Castelul lui Dracula”, Castelul Bran din judetul Brasov, situat in Pasul Bran-Rucar, este unul dintre cele mai mari obiective turistice din tara noastra si unul dintre cele mai apreciate castele din intreaga Europa. Construit in 1211 ca post vamal intre Transilvania si Valahia, castelul a servit, de asemenea, ca cetate de aparare impotriva atacurilor venite din partea otomanilor. Vlad Tepes, zis si Vlad Dracul, nu a locuit niciodata la castel, contrar credintei populare, insa a ramas in temnita castelului timp de doua zile, cand otomanii au invadat Tara Romaneasca.

Mont Saint-Michel, Normandia, Franta

Sursa foto: Sean Pavone

Mont Saint-Michel este unul dintre cele mai apreciate si importante castele din Franta. A inspirat imaginea castelului lui Rapunzel in animatia lui Disney si, la fel ca numeroase alte castele din Europa, isi are originea in epoca medievala, cand intreaga insula pe care este ridicat era o fortareata plasata strategic la gura raului Coueson, langa Avranches. Incepand cu secolul al X-lea, castelul a trecut prin mai multe renovari si reconstructii, cea mai importanta dintre ele avand loc intre secolele XVII si XVIII. In secolul al XI-lea, William de Volpiano, un arhitect italian, a proiectat manastirea castelului in stil romantic, elementele gotice fiindu-i alaturate in secolul al XII-lea.

Castelul Praga, Praga, Cehia

Sursa foto: kavalenkau/Shutterstock.com

Capitala Cehiei se lauda cu unele dintre cele mai bine conservate arhitecturi medievale, clasice, baroce si renascentise din intreaga lume, fiind considerata de multi “cel mai frumos oras din Europa”. Situat pe un deal, foarte aproape de celebrul Pod Carol, Castelul Praga, cea mai vasta incinta fortificata din lume, are in spate o multime de legende si mituri vechi de secole si transmise din generatie in generatie. Istoria si legendele ii pot fi descoperite vizitandu-i obiectivele din complex, cele mai notabile fiind Bazilica Sf. Vitus, Bazilica Sf. Gheorghe, Galeria Nationala de Arta Baroca si Manierista, Aleea de Aur, Turnul Dalibor si Turnul Pulberiei (Mihulka).


Daca vrei sa vizitezi unul din aceste castele, te asteptam in agentiile noastre sa planificam impreuna o vacanta minunata: https://agentii.dertour.ro