Sursa foto: Batond Harvath/Shutterstock.com

Cei mai mulți oameni care plănuiesc să viziteze Ungaria își alcătuiesc ce mai mare parte a itinerariului cu obiective turistice din Budapesta. Dar Ungaria înseamnă mult mai mult decât atât, iar explorarea orașelor și regiunilor sale rurale se dovedește a fi întotdeauna o experiență încântătoare și reconfortantă. Deși această țară este celebră pentru gulaș, paprika, kurtos kalacs, centre spa uimitoare și arhitectură boemă, explorând-o vei descoperi un ținut încărcat de istorie și cultură fascinantă, castele medievale spectaculoase, fortificații romane, lacuri termale, peșteri ce par a fi rupte din altă lume și, nu în ultimul rând, festivaluri extrem de interesante, cum este terifiantul Festival Busójárás, un fel de Halloween al maghiarilor în care locuitorii sărbătoresc, într-o atmosferă de bucurie și haos, venirea primăverii.

Acestea fiind spuse, iată un top al celor mai populare 5 atracții turistice din Ungaria pe care să le vizitezi în afara Budapestei:

 

  1. Lacul Balaton. Situat la circa 130 de kilometri de capitală, Balaton este cel mai mare lac din Europa Centrală și, de asemenea, una dintre cele mai vizitate destinații din Ungaria. Vizitatorii sunt atrași de mărimea sa impresionantă (592 de kilometri pătrați), dar mai ales de frumusețea satelor minunate din zonă și de peisajele pitorești care îl înconjoară. Poreclit de maghiari „Marea Ungariei”, lacul Balaton este plin de turiști în perioada lunilor de vară, însă datorită florei și faunei bogate din regiune, selecției incredibile de vinuri și de preparate culinare pe care le oferă restaurantele din zonă, acest loc merită vizitat oricând, indiferent de sezon.
  2. Parcul Național Hortobagy. Primul parc național al Ungariei, Parcul Hortobagy a fost înființat în anul 1973 și este considerat cea mai mare zonă protejată din întreaga țară, dar și cea mai mare pășune semi-naturală din Europa, având o stepă alcalină ce datează de peste 10 000 de ani. În Epoca de Gheață, o sumedenie de animale, în special cai sălbatici, au trăit pe această stepă. În prezent, în Parcul Național Hortobagy mai pot fi văzuți cai, boi și bivoli de apă, dar și o varietate impresionantă de păsări. De fapt, Hortobagy este văzut ca un paradis al păsărilor, găzduind peste 300 de specii, printre care se remarcă vânturelul de seară, cocorul, pasărea ogorului, dropia, lacărul de pipirig și ploierul de munte. Una dintre atracțiile parcului este Podul Nine-Arch, care a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea pentru oamenii care aveau nevoie să traverseze pajiștile inundate.

În anul 1999, Parcul Național Hortobagy a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

  1. Moscheea lui Pasha Qasim din Pécs. Această clădire superbă a fost construită inițial în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, în timp ce Ungaria se afla sub controlul Imperiului Otoman. Deși a fost concepută ca moschee (minaretul a fost înlăturat din clădire de către iezuiți în anul 1766), acum clădirea este folosită ca biserică romano-catolică.

Moscheea lui Pasha Qasim este una dintre cele mai mari atracții turistice din orașul Pécs și totodată unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură turcească din întreaga țară.

În ciuda utilizării sale actuale, încă se pot observa inscripții din Coran în anumite secțiuni ale clădirii.

  1. Parcul Național Aggtelek. Dacă ești pasionat de speologie, include Parcul Național Aggtelek în itinerariul tău de călătorie în Ungaria. Situat în nordul țării, la aproximativ o oră de mers cu mașina din Budapesta, parcul găzduiește mai multe peșteri uluitoare, printre care și cea mai mare peșteră din întreaga Europă, peștera Aggtelek, care a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Parcul este o zonă protejată, iar vizitatorii trebuie să rămână pe traseele marcate. O experiență specială de care ai putea avea parte aici este să asiști la un concert în peștera Baradla.
  2. Băile termale de la Miskolctapolca. Amenajate într-o peșteră naturală, băile termale de la Miskolctapolca sunt o atracție pentru oricine adoră locurile de relaxare și răsfăț. Apa, cu o temperatură constantă de 30 de grade Celsius și foarte bogată în minerale, este extrem de bună pentru sănătate, având calități pentru tratarea bolilor cardiovasculare, pulmonare și reumatice.

Apele termale de la Miskolctapolca au atras vizitatori încă din secolul al XVII-lea, dar au ajuns să fie cunoscute la nivel mondial abia din anii 1940, când în peșteră s-a dezvoltat acest complex spa impresionant de care ne putem bucura și în prezent.

Băile sunt deschise tot anul, mai puțin în luna ianuarie.


Dacă vrei să explorezi frumusețile Ungariei, transformă experiența într-una la superlativ alegând una dintre ofertele de vacanță de pe https://www.dertour.ro/.