Dublin (3)Atunci cand te gandesti la vacanta perfecta, sunt slabe sansele sa iti vina in minte un oras nordic, cum ar fi Dublin. De regula, imaginatia ne fuge la orase pozitionate aproape de mare si de locuri insorite. Cu toate acestea, daca il analizezi foarte bine, descoperi ca Dublinul este un oras deosebit, care te intampina cu o multime de obiective turistice, cu o cultura unica in lume si cu foarte multe lucruri de facut.

Capitala Irlandei este o destinatie pentru care iti poti lua mai multe zile de vacanta, deoarece are atat de multe lucruri de facut, incat este greu sa te rezumi la o singura zi. Un city break de 3 sau 4 zile insa, ar putea sa iti satisfaca pofta de vizitat si sa iti imbogateasca cultura cu amintiri impresionante din orasul irlandez.

Ce vizitezi in Dublin, daca ai ajuns aici intr-un city break?

Dublinul este un oras perfect pentru weekend. Inainte de a ajunge aici insa, trebuie sa iti planifici cu atentie fiecare miscare, deoarece ar fi pacat sa ratezi unul dintre obiectivele principale ale orasului. Desi sunt mult mai multe astfel de obiective, iti prezentam un top 10 al celor mai interesante monumente, activitati si locuri pe care le poti vizita, in asa fel incat sa iti transformi vacanta intr-una de vis.

Inchisoarea Kilmainham

Incepem lista cu o inchisoare, pentru simplul fapt ca este una dintre putinele inchisori muzeu din lume. Construita in anul 1796. aceasta a gazduit o multime de infractori, dar si o multime de nevinovati care au luptat pentru independenta Irlandei. Se spune ca multi dintre detinutii de aici erau chiar copii, cel mai mic avand doar 7 ani. Din 1924, inchisoarea a fost inchisa si a fost transformata ulterior in muzeu. Astazi, gazduieste o multime de picturi, sculpturi si bijuterii, toate ale fostilor detinuti.

Biblioteca nationala

Sunt slabe sansele de a gasi o carte pe care o poti citi, insa biblioteca atrage prin mult mai multe lucruri decat prin lectura. Principala sa atractie este, de departe, sala de lectura in forma de  dom care a fost de-a lungul timpului locul unde o multime de irlandezi cunoscuti si-au pus bazele cunoasterii. Cei care ajung la aceasta biblioteca pot vizita muzeul heraldic, cu armuri si bannere, dar si biroul genealogic. Aici, in cazul in care ai astfel de radacini, poti sa iti descoperi stramosii irlandezi. Biblioteca Nationala este insa, in primul rand, o cladire impresionanta din exterior, pe care o poti admira si poza in voie.

Dublin (1)

Castelul Dublin

Castelul din Dublin este o alta cladire care merita toata atentia. Pana la urma, este vorba despre un castel, iar castelele sunt impresionante, oriunde s-ar afla. Cel din Dublin a fost construit in anul 1204 si initial a avut rolul de fortareata de unde putea sa fie administrat orasul. De-a lungul timpului, aceasta cladire a fost completata si reconstruita, in asa fel incat, tot ceea ce mai exista astazi, din toata structura originala este turnul Norman, poate si cea mai impresionanta piesa a castelului. Castelul este inca folosit pentru diverse ocazii oficiale, ceea ce il face cu atat mai valoros in ochii turistului care ajunge in Dublin.

Catedrala Sfantul Patrick

O alta cladire impresionanta, atat prin marime cat si prin forma, este catedrala Sfantul Patrick. Aceasta este cea mai mare biserica din toata Irlanda si are o vechime de peste 800 de ani. Forma de astazi dateaza din 1870, cand Catedrala a fost reconstruita datorita convingerii ca urma sa se prabuseasca. Si aici se desfasoara, chiar si in prezent, o multime de ceremonii publice de nivel national, insa atunci cand nu exista nicio ceremonie, catedrala poate sa fie vizitata.

Colegiul Trinity

Daca vrei sa vizitezi locul unde au invatat Oscar Wilde sau Jonathan Swift, atunci trebuie sa ajungi la acest colegiu. Este cea mai veche universitate din intreaga Irlanda, datand inca din 1592, cand a fost construita de Regina Elizabeta I. Colegiul Trinity este un adevarat complex in care exista cladiri impresionante, construite acum cateva sute de ani, peluze foarte bine ingrijite dar si un campus care este folosit si astazi. In cadrul colegiului se poate gasi si Cartea din Kells, o carte din secolul VIII, care este considerata a fi una dintre cele mai vechi carti din lume.

Depozitul Guinness

Trecem de la monumentele culturale, la cele care au legatura mai mare cu lucrurile lumesti. Cu siguranta, toata lumea a auzit de berea Guinness. Desi astazi se produce in aproape toata lumea, aceasta bere a luat nastere in inima orasului Dublin, acolo unde Arthur Guinness si-a inceput o afacere in anul 1759. Astazi este cea mai apreciata bere din Irlanda iar depozitul Guinness prezinta intreaga sa istorie si intreg procesul de productie. Vei descoperi aici numele persoanei care a baut prima halba si vei putea degusta un pahar din delicioasa bautura.

Distileria Old Jameson

Ramanem la bauturile alcoolice si descoperim distileria Old Jameson, care reuseste sa inglobeze intr-un spatiu restrans, intreaga esenta a Irlandei : whiskey-ul. Whiskey-ul irlandez este una dintre cele mai apreciate bauturi ale lumii, iar pasionatii acestei bauturi vor fi de-a dreptul incantati sa descopere o distilerie care impresioneaza. Daca ajungi aici, poti lua parte la o degustare de whiskey si poti incerca mai multe variante din aceasta licoare, cum ar fi whiskey-urile irlandeze, americane sau scotiene. Intrarea in distilerie costa 13.5 euro, insa experienta pe care o castigi este una de neuitat.

Muzeul National Irlandez

Irlanda este o tara care poseda o multime de comori antice, extrem de interesante. Locul unde poti admira cele mai multe dintre aceste comori este, evident, Muzeul National. Aici sunt adunate o multime de artefacte, bijuterii vechi de mai bine de 2000 de ani, antichitati medievale precum Pocalul Ardagh sau o relicva din lemn, bronz si argint, despre care se crede ca ar contine un fragment din crucea lui Iisus. Daca vrei sa cunosti cu adevarat istoria irlandeza, acest muzeu este locul in care trebuie sa ajungi neaparat.

Parcul Phoenix

Nu trebuie sa mergi foarte mult pentru a ajunge in acest parc, un loc cu totul diferit de tot ceea ce stim ca exista in orasele europene. Parcul Phoenix se afla la doar 3 km de centrul orasului, insa pare ca se afla la mii de km distanta. Este cel mai mare parc urban din intreaga Europa si este impresionant prin gradinile amenajate intr-un mod deosebit, prin pajistile foarte mari si prin numeroasele spatii destinate celor care fac sport. Ceea ce este cu adevarat impresionant la acest parc este faptul ca pot fi vazute caprioare sau alte animalute, in timpul unei simple plimbari.

Districtul Temple Bar

Apreciezi viata de noapte? Atunci acest loc trebuie sa fie destinatia ta imediat ce se lasa seara. Este centrul vietii de noapte din capitala Irlandeza si contine magazine, teatre, cinematografe, cluburi, pub-uri traditionale si strazi pietonale intinse. Cu siguranta, este locul unde trebuie sa gusti o bere irlandeza, un pahar de whiskey si putin din bunatatile culinare pe care le ofera acest oras.

Acestea sunt obiectivele turistice, insa odata ce ajungi in Dublin vei fi surprins de o intreaga atmosfera de poveste, care nu poate fi povestita in cuvinte. Aceasta trebuie sa fie traita.

Pentru mai multe detalii, va asteptam pe site-ul Dertour sau in agentiile noastre.