*Sursa foto:
Africa Studio/Shutterstock.com Vacanta de iarna specifica zilelor de Craciun este un prilej numai bun pentru a merge cu cei dragi intr-o destinatie de vis din Europa, perfecta pentru a va bucura cu totii de farmecul acestei sarbatori. Daca iti plac traditiile de Craciun, dar si cultura altor popoare, acest articol iti propune 10 locuri din Europa in care vei gasi obiceiuri legate de Nasterea Domnului, diferite fata de cele cu care esti deja obisnuit:
In Austria, copiii care nu au fost cuminti sunt vizitati de Krampus, denumirea generica data unei creaturi infioratoare. In zilele de Craciun, Krampus strabate strazile oraselor austriece, intr-o parada cu traditie ce face deliciul turistilor. Daca vizitezi Viena in aceasta perioada de la finalul anului, vei intalni pe strazile capitalei o multime de “creaturi” ce pastreaza inca viu acest obicei austriac al Craciunului.
Daca alegi o vacanta de Craciun in Islanda pentru acest an, afla ca in aceasta tara nu exista un singur Mos Craciun, cu chiar 13. Imagineaza-ti ce bucurie pe cei mici! Mosii de Craciun sunt denumiti “Yule Lads”, locuitori ai taramurilor muntoase care vin pe rand in orase, in cele treisprezece zile premergatoare Craciunului. Cei mici isi lasa pantofii la intrare, iar daca au fost cuminiti vor primi cadouri, daca nu, rosii stricate.
5 decembrie este data la care copiii olandezi se bucura de cadourile primite, dupa ce Zwarte Piet (Peter cel Negru) le lasa acasa. Aceasta vizita a Mosului Olandez are loc cel mai devreme de pe intregul Glob, asadar, pustii din aceasta tara sunt mai norocosi, in aceasta privinta. Conform traditiei din Tarile de Jos, Zwarte Piet ajunge cu barca din Spania, fiind de obicei intampinat in Olanda cu o parada festiva.
Alegi Cehia pentru urmatorul tau Craciun? Afla de la noi ca aici, Ajunul Craciunului se celebreaza cu traditii si obiceiuri de iarna unice, printre care si cea a Pantofului cu care se poate prezice viitorul. Potrivit datinilor, femeile nemaritate stau cu spatele la usa de la intrare si arunca un pantof peste umar. Daca pantoful aterizeaza cu varful orientat catre usa, atunci femeia respectiva isi va gasi alesul pana la Craciunul urmator.
Vecinii nostri isi decoreaza brazii cu panze de paianjen artificiale, o traditie izvorata din Legenda Paianjenului de Craciun. Povestea spune ca o familie prea saraca pentru a-si impodobi bradul cu ghirlande a primit ajutorul paianjenilor, salvand astfel Craciunul cu aceste decoratiuni mai putin obisnuite. Conform ritului vechi ortodox, Craciunul in Ucraina se sarbatoreste pe data de 7 ianuarie.
Una dintre cele mai vechi traditii de Craciun din Finlanda il aduce in prim-plan pe elful ascuns in saune, aceste personaj fiind de altfel considerat protectorul familiilor finlandeze. De aceea, inainte de a lua parte la masa de Craciun, locuitorii acestei tari isi impodobesc saunele cu luminite si petrec alaturi de cei dragi in acest spatiu al locuintei. De altfel, traditia finlandeza spune ca Mosul traieste in aceasta tara, nu la Polul Nord sau in Groenlanda, asa cum cred vecinii danezi.
Conform traditiei, in noaptea de Ajun, vrajitoarele si alte spirite rele de intorc pe pamant. De aceea, norvegienii obisnuiesc sa isi ascunda maturile din locuinte, inainte de a se duce la culcare. Astfel, cei care reiau acest obicei traditional in seara de Ajun, nu vor fi vizitati de aceste creaturi malefice.
In dimineata primei zile de Craciun, fetele tinere aduc apa in casa, aceasta fiind considerata sacra. Toti cei din familie consuma aceasta apa, chiar inainte de a se aseza la masa traditionala. Tot in Serbia, un alt obicei cu traditie de Craciun spunea ca tatii plecau in dimineata de Ajun in cautarea unui bustean, pe care familia il ardea apoi, la intoarcerea acestuia. De aceea, in Serbia se continua si acum traditia focurilor de tabara din busteni.
In ziua de 8 decembrie (data la care spaniolii incep pregatirile pentru Craciun), cei mici decoreaza un bustean, cunoscut in tara iberica sub denumirea de Tio de Nadal. Traditia spune ca busteanul este considerat un animalut de casa, pe care copiii trebuie sa il hraneasca si sa il ingrijeasca pana pe data de 24 decembrie. Fructele uscate si paturiile moi nu lipsesc de pe lista cu rasfaturi pe care cei mici le ofera lui Tio de Nadal. In seara Ajunului, pustii spanioli cauta sub paturile cu care si-au incalzit in tot acest timp acest prieten, pentru a descoperi cadourile primite.
Ultima traditie de Craciun mai putin obisnuita vine din Estonia, acolo unde copiii agata sosete colorate de semineu, pe care le gasesc apoi pline cu surprize de la Mosul. Partea frumoasa este ca aceasta traditie incepe la inceputul lui decembrie si tine pana in Ajun. In tot acest timp, cei mici descopera in fiecare zi cate o surpriza in sosetele pregatitie. In Ajun, cei mici ii spun poezii lui Mosul, primind in schimb cadouri. Estonienii considera ca primul brad impodobit din istorie a fost pregatit in Tallinn, capitala acestei tari. Intra acum pe site si solicita o oferta personalizata pentru vacanta ta de iarna, astfel incat sa te bucuri alaturi de cei dragi de traditii de Craciun pe care nu le-ai mai intalnit pana acum, in cele mai frumoase destinatii din Europa.
Va place articolul nostru? Impartaseste-l pe retelele de socializare si fii o sursa de inspiratie pentru altii!