Castelul – Chichen Itza

*Sursa foto: Fer Gregory/Shutterstock.com

Chichen Itza este cea mai cunoscuta constructie ridicata de civilizatia mayasa si, totodata, una dintre cele sapte minuni ale lumii moderne. Localizat in nordul Peninsulei Yucatan, situl arheologic de la Chichen Itza reprezinta ramasitele unui important oras mayas, ce a fost mai tarziu influentat puternic de cultura tolteca. 

Alaturi de Colosseumul din Roma, Petra – orasul de piatra din pustiul Iordaniei, Marele Zid Chinezesc, Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro, ruinele incase de la Machu Picchu si templul Taj Mahal, situl arheologic Chichen Itza s-a remarcat printre toate constructiile spectaculoase din lume. Fiind una dintre cele mai infloritoare asezari intre anii 750 si 1200 d.Hr., Chichen Itza este cunoscuta datorita arhitecturii deosebite si simbolurilor indescifrabile despre care se presupune ca ar prezenta viitorul in viziunea civilizatiei maya.  Complexul arheologic este apreciat pentru rafinamentul constructiilor si splendoarea sculpturilor decorative, insa si datorita modului in care aceste constructii masive s-au pastrat de-a lungul secolelor.

Una dintre cele mai fascinante si mai avansate civilizatii ale vremii, civilizatia mayasa a surprins intreaga lume cu tehnica de constructii extrem de bine pusa la punct, sistemul de heroglife dezvoltat reprezentat pe peretii cladirilor si progresul incredibil pe care l-au facut in ceea ce priveste masurarea timpului si prezicerea anumitor fenomene astrologice.

Civilizata mayasa reprezinta inca un mister pentru cercetori, acestia nereusind sa deschifreze toate heroglifele gasite. Pe langa desenele misterioase, cercetatorii au observat anumite particularitati ale constructiilor care au uimit prin precizie si originalitate. De pilda, cea mai faimoasa constructie din situl arheologic, Castelul (sau Piramida) din Chichen Itza este considerata a fi una dintre cele mai interesante constructii din toate timpurile. Pe langa forma caracteristica unei piramide, Castelul din Chichen Itza are anumite particularitati care dovedesc inca o data ca civilizatia mayasa avea cunostinte avansate de astrologie si matematica.

Sculpturi de pe platforma Venus – situl Chichen Itza

*Sursa foto: John_Walker/Shutterstock.com

Pentru inceput, cercetatorii au observat ca numarul total de trepte construite este de 365, exact numarul de zile pe care le gasim intr-un an calendaristic. In timpul echinoctiului de toamna si de primavara, constructia mayasa este scena unui joc interesant de umbre si lumini care construieste cu exactitate forma sarpelui prezent pe exteriorul piramidei. Fenomenul dureaza aproximativ 5 ore, insa rezultatul final merita toata asteptarea. Conform oamenilor de stiinta care au studiat constructiile mayase si civilizatia acestora, aceste fenomene nu pot fi considerate intamplatoare.

Pe langa constructia impunatoare a Castelului, situl arheologic de la Chichen Itza mai prezinta diferite temple, cladiri ale caror utilizare nu se cunosc inca si o constructie circulara despre care se crede ca ar fi servit drept observator astrologic.

Observator – Chichen Itza

*Sursa foto: Mardoz/Shutterstock.com


Viziteaza situl arheologic de la Chichen Itza cu Dertour si descopera toate secretele peninsulei Yucatan si ale Cancunului intr-un circuit de poveste realizat in luna ianuarie a anului viitor. 

Cele opt zile pe taramurile mexicane se vor desfasura in mare parte in peninsula Yucatan si orasul Cancun. In timpul circuitului se vor vizita situl arheologic  Chichen Itza, orasul antic Uxmal si orasul Cancun.  Pretul circuitului este de 1599 euro/persoana si include urmatoarele:

  • 7 nopti de cazare la hoteluri de 4 stele
  • mese conform programului
  • intrare situl arheologic Chichen Itza si Uxmal
  • intrare cenote maya Ik Kil
  • transport cu microbuz pentru circuitul la sol
  • apa si racoritoare pe durata circuitului
  • ghid in limba romana pe durata transferului la aeroport si pe parcursul circuitului
  • zbor cu avionul pe ruta Bucuresti – Paris – Cancun / Cancun – Paris – Bucuresti
  • bagaj de cala (23 kg) + bagaj de mana
  • transfer Aeroport – hotel Cancun ( dus – intors )
  • taxe de aeroport

Mai multe detalii si rezervari pe www.dertour.ro/circuit-mexic sau la telefon 031 438 73 21.