*Sursa foto: Africa Studio/Shutterstock.com

Vacanța de iarnă specifică zilelor de Crăciun este un prilej numai bun pentru a merge cu cei dragi într-o destinație de vis din Europa, perfectă pentru a vă bucura cu toții de farmecul acestei sărbători.

Dacă îți plac tradițiile de Crăciun, dar și cultura altor popoare, acest articol îți propune 10 locuri din Europa în care vei găsi obiceiuri legate de Nașterea Domnului, diferite față de cele cu care ești deja obișnuit: 

Tradiții de Crăciun europene mai puțin obișnuite

De la pantofi ce îți pot prezice viitorul și până la brazi împodobiți cu pânză de paianjen, tradițiile Europei din jurul zilelor de Craciun îți vor face o idee despre cum celebrează alte popoare aceasta dată importantă a calendarului creștin: 

Tradiții de Crăciun în Austria: Parada creaturilor înfiorătoare

În Austria, copiii care nu au fost cuminți sunt vizitați de Krampus, denumirea generică dată unei creaturi înfiorătoare. În zilele de Crăciun, Krampus străbate străzile orașelor austriece, într-o paradă cu tradiție ce face deliciul turiștilor. Dacă vizitezi Viena în această perioadă de la finalul anului, vei întâlni pe străzile capitalei o mulțime de “creaturi” ce păstrează încă viu acest obicei austriac al Crăciunului.

Tradiții de Crăciun în Islanda: Cei 13 Yule Lads 

Dacă alegi o vacanță de Crăciun în Islanda pentru acest an, află că în această țară nu există un singur Moș Crăciun, cu chiar 13. Imaginează-ți ce bucurie pe cei mici! Moșii de Crăciun sunt denumiti “Yule Lads”, locuitori ai țărâmurilor muntoase care vin pe rând în orașe, în cele treisprezece zile premergătoare Crăciunului. Cei mici își lasă pantofii la intrare, iar dacă au fost cuminiți vor primi cadouri, dacă nu, roșii stricate. 

Tradiții de Crăciun în Olanda: Deschiderea timpurie a cadourilor

5 decembrie este data la care copiii olandezi se bucură de cadourile primite, după ce Zwarte Piet (Peter cel Negru) le lasă acasă. Această vizită a Moșului Olandez are loc cel mai devreme de pe întregul Glob, așadar, puștii din această țară sunt mai norocoși, în această privință. Conform tradiției din Țările de Jos, Zwarte Piet ajunge cu barca din Spania, fiind de obicei întâmpinat în Olanda cu o paradă festivă. 

Tradiții de Crăciun în Cehia: Pantoful cu care poți prezice viitorul

Alegi Cehia pentru următorul tău Crăciun? Află de la noi că aici, Ajunul Crăciunului se celebrează cu tradiții și obiceiuri de iarnă unice, printre care și cea a Pantofului cu care se poate prezice viitorul. Potrivit datinilor, femeile nemăritate stau cu spatele la ușa de la intrare și aruncă un pantof peste umăr. Dacă pantoful aterizează cu vârful orientat către ușă, atunci femeia respectivă își va găsi alesul până la Crăciunul următor. 

Tradiții de Crăciun în Ucraina: Povestea păianjenului de Crăciun

Vecinii noștri își decorează brazii cu pânze de păianjen artificiale, o tradiție izvorâtă din Legenda Pâianjenului de Crăciun. Povestea spune că o familie prea săracă pentru a-și împodobi bradul cu ghirlande a primit ajutorul păianjenilor, salvând astfel Crăciunul cu aceste decorațiuni mai puțin obișnuite. Conform ritului vechi ortodox, Crăciunul în Ucraina se sărbătorește pe data de 7 ianuarie. 

Tradiții de Crăciun în Finlanda: Elful care se ascunde în saună 

Una dintre cele mai vechi tradiții de Crăciun din Finlanda îl aduce în prim-plan pe elful ascuns în saune, aceste personaj fiind de altfel considerat protectorul familiilor finlandeze. De aceea, înainte de a lua parte la masa de Crăciun, locuitorii acestei țări își împodobesc saunele cu luminițe și petrec alături de cei dragi în acest spațiu al locuinței. De altfel, tradiția finlandeză spune că Moșul trăiește în această țară, nu la Polul Nord sau în Groenlanda, așa cum cred vecinii danezi. 

Tradiții de Crăciun în Norvegia: Toate măturile sunt ascunse 

Conform tradiției, în noaptea de Ajun, vrăjitoarele și alte spirite rele de întorc pe pământ. De aceea, norvegienii obișnuiesc să își ascundă măturile din locuințe, înainte de a se duce la culcare. Astfel, cei care reiau acest obicei tradițional în seara de Ajun, nu vor fi vizitați de aceste creaturi malefice. 

Tradiții de Crăciun în Serbia: Apa sacră adusă de fetele tinere 

În dimineața primei zile de Crăciun, fetele tinere aduc apă în casă, aceasta fiind considerată sacră. Toți cei din familie consumă această apă, chiar înainte de a se așeza la masa tradițională. Tot în Serbia, un alt obicei cu tradiție de Crăciun spunea ca tații plecau în dimineața de Ajun în căutarea unui buștean, pe care familia îl ardea apoi, la întoarcerea acestuia. De aceea, în Serbia se continuă și acum tradiția focurilor de tabără din bușteni. 

Tradiții de Crăciun în Spania: Tio de Nadal, bușteanul de Crăciun

În ziua de 8 decembrie (dată la care spaniolii încep pregătirile pentru Crăciun), cei mici decorează un buștean, cunoscut în țara iberică sub denumirea de Tio de Nadal. Tradiția spune că bușteanul este considerat un animăluț de casă, pe care copiii trebuie să îl hrănească și să îl îngrijească până pe data de 24 decembrie. Fructele uscate și păturiile moi nu lipsesc de pe lista cu răsfățuri pe care cei mici le oferă lui Tio de Nadal. În seara Ajunului, puștii spanioli caută sub păturile cu care și-au încălzit în tot acest timp acest prieten, pentru a descoperi cadourile primite. 

Tradiții de Crăciun în Estonia: Șosetele pline cu daruri de la Moș 

Ultima tradiție de Crăciun mai puțin obișnuită vine din Estonia, acolo unde copiii agață șosete colorate de șemineu, pe care le găsesc apoi pline cu surprize de la Moșul. Partea frumoasă este că această tradiție începe la începutul lui decembrie și ține până în Ajun. În tot acest timp, cei mici descoperă în fiecare zi câte o surpriză în șosetele pregătitie. În Ajun, cei mici îi spun poezii lui Moșul, primind în schimb cadouri. Estonienii consideră că primul brad împodobit din istorie a fost pregătit în Tallinn, capitala acestei țări. 

Intră acum pe site și solicită o ofertă personalizată pentru vacanța ta de iarnă, astfel încât să te bucuri alături de cei dragi de tradiții de Crăciun pe care nu le-ai mai întâlnit până acum, în cele mai frumoase destinații din Europa. 


Nu stii inca unde o sa pleci de Craciun? Consulta ofertele Dertour si profita de super preturile noastre. Mai multe detalii pe https://www.dertour.ro/craciun/