*Sursa foto: https://pictures.reuters.com/

Strazile orasului brazilian Rio de Janeiro sunt anual inundate de culoare, ritm si parade, popularul Carnaval reunind peste 2 milioane de persoane. Anul acesta, Carnavalul s-a desfasurat in perioada 9 – 18 februarie, iar cel mai suprinzator moment a fost reprezentat de competitia dintre cele 13 scoli de Samba din Rio.

Creativitate, ritmuri latino si podoabe luxuriante

Anul acesta, spectacolele si manifestatiile au atras milioane de persoane, artistii impresionand prin costume, accesorii, podoabe si dansuri. De asemenea, au fost semnalate anumite derapaje politice si sociale, denuntandu-se coruptia, saracia si violenta din Brazilia.

*Sursa foto: https://pictures.reuters.com/

Un moment mult asteptat de public il reprezinta competitia dintre scolile de Samba din Rio, fiecare dintre acestea avand cate o tematica proprie. De exemplu, cei de la scoala Imperio Serrano au ales China, scoala Sao Clemente s-au lasat inspirati de cultura Frantei, respectiv de opera unor pictori precum Jean-Baptiste Debret.

*Sursa foto: https://pictures.reuters.com/

Scurt istoric

Istoria Carnavalului incepe a fi scrisa din anul 1600, cand colonistii portughezi din America de Sud  sarbatoreau in aceasta perioada intrarea in postul Pastelui.

La 1 decembrie 1640, Ioan al IV-lea a fost incoronat rege al Portugaliei, iar, incepand cu urmatorul an, evenimentul a fost marcat cum se cuvine si in Brazilia, de data aceasta voioşia, petrecerile si dansurile fiind permise in totalitate. Acesta este considerat inceputul Carnavalului de la Rio.

*Sursa foto: https://pictures.reuters.com/

In urmatorul secol, carnavalul a căpătat unele influente venite din partea petrecerilor similare cu cele din Nisa si Veneţia. Apar costumatiile si mastile, uneori acceptate, alteori interzise de catre autoritati.

*Sursa foto: https://pictures.reuters.com/

Printre editiile de referinta ale Carnavalului de la Rio raman cea din 1763, cand a fost sarbatorit regele Iosif I al Portugaliei, cea din 1786, casatoria lui Ioan al VI-lea al Portugaliei cu Carlota Joaquina a Spaniei, moment in care isi fac aparitia , pentru prima data, carele alegorice.

*Sursa foto: https://pictures.reuters.com/

Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, dansul Samba capata o notorietate de necontestat, devenind simbolul Carnavalului. Competitia dintre scolile de Samba devine atat de importanta in cadrul evenimentului, incat, in 1983, apare Sambodromul, o scena gigantica dedicata acestor momente artistice.

*Sursa foto: https://pictures.reuters.com/


Porneste in explorarea celor mai fascinante evenimente si consulta ofertele Dertour pe: http://www.dertour.ro/  sau in agentiile Dertour: http://agentii.dertour.ro/