Sursa foto: Phattana/Shutterstock.com

Floarea de cireș japoneză, cunoscută, de asemenea, sub numele de Sakura, ocupă un loc special în inima niponilor. Dacă nu știai deja, Sakura înflorește în Japonia la începutul primăverii, pornind din Okinawa și continuând spre nord, până în Hokkaido. Florile pomului sunt mici, în nuanțe de roz deschis sau de alb și iubesc locurile însorite. Nu sunt similare cu florile cireșilor obișnuiți, deoarece foarte rar dau roade, însă sunt deosebit de frumoase, fiind prezente în multe dintre grădinile din Țara Soarelui Răsare.

Sakura este considerată simbol al vieții scurte a oamenilor, în special a samurailor din vremurile de odinioară. Pe timp de primăvară, acest arbore uimitor este acoperit de o coroană impresionantă de petale de flori. Frumoasa cunună de flori nu stă în copac prea mult timp, astfel că, încetul cu încetul, își scutură petalele pe jos, mutând spectacolul de culori pe sol, unde formează un splendid covor rozaliu. Niponii compară viața unui Sakura cu cea a unui samurai, explozia de petale a copacului reprezentând inima puternică a samuraiului, iar căderea florilor pe sol amintind de ultima suflare a samurailor după ce au luptat cu vitejie.

Perioada în care înfloresc cireșii este o mare sărbătoare în Japonia. Grădinile sunt luate cu asalt de localnici și de turiști deopotrivă, care vin în număr mare să se bucure de frumusețea delicatelor flori. Această activitate poartă numele de hanami.

Celebrarea înfloririi cireșilor este un obicei în Japonia încă din perioada Nara (710-794), când sakura era o caracteristică a familiei imperiale. Ulterior, tradiția a fost împărtășită de samurai și apoi de oamenii obișnuiți, fiind astfel păstrată până în prezent, atrăgând sute de mii de vizitatori străini anual pe meleagurile nipone.

Practic, cireșii încep să înflorească în ianuarie, în Okinawa, însă în Tokyo și in Kyoto, locurile mai populare în rândul turiștilor, înfloresc în jurul lunilor martie și aprilie.

Cum să te pregătești pentru Hanami:

Pentru a sărbători cum se cuvine Sakura, turiștii sunt sfătuiți să vină la eveniment cu o rogojină din paie  creată special pentru asemenea activități sau cu o coală din plastic pentru picnic. Totodată, trebuie să ia la ei o perniță din plastic care să-i ajute să stea cât mai comod, un hanami bento (o cutie specială, frumos decorată, în care să depoziteze mâncarea pentru picnic) și câțiva saci de gunoi. Hanami bento se poate achiziționa din magazinele de specialitate din Japonia și costă undeva în jur de 2500-5000 de yeni. Aceasta poate conține diferite delicii tradiționale, de la sushi, rulouri de fructe și legume, legume tăiate în forma florilor de cireș, la beef maki (rulouri din legume cu file de vită).

Locuri din Tokyo în care să admiri cireșii înfloriți:

Cei mai mulți turiști care pleacă în Japonia pentru a sărbători Sakura aleg destinația Tokyo. În această vibrantă metropolă există mai multe locuri grozave pentru Hanami, cele mai populare fiind Shinjuku Gyoen, o gradină publică minunată cu peste 1300 de cireși, Chidorigafuchi și Kitanomaru Park, un pitoresc canal împrejmuit de cireși, unde te poți plimba cu barca, Parcul Ueno și, nu în ultimul rând, malurile râului Meguro, care sunt împodobite cu mai bine de 800 de cireși.


Iată un link cu oferte unde să te cazezi în Tokyo