Italia este țara care deține cele mai multe monumente istorice UNESCO din lume, acesta fiind unul dintre motivele pentru care aceasta atrage atât de mulți turiști anual. Unul dintre aceste obiective este celebrul Turn din Pisa, care atrage imediat atenția datorită faptului că este înclinat.

Una dintre puținele greșeli ale constructorilor italieni, determinată de natura capricioasă a solului, s-a transformat într-un site UNESCO și într-una dintre cele mai cunoscute clădiri din întreaga lume. Întrucât fundația Turnului din Pisa nu a fost suficient de solidă, acesta a început să se încline în momentul în care constructorii au vrut sa construiască cel de-al doilea etaj al clădirii.

Acestea sunt aspecte cunoscute despre neobișnuitul Turn din Pisa. Cât de multe lucruri știți însă despre istoria acestui monument? Astăzi veți descoperi cele mai inedite curiozități și legende care au la bază cel mai misterios monument din Italia.

Turnul din Pisa s-a înclinat în mai multe direcții

Știați că Turnul din Pisa nu a arătat astfel întotdeauna? În momentul în care constructorii italieni au ajuns în etapa de construcție a celui de-al doilea etaj al clădirii, aceasta a început să se încline.

Specialiștii au încercat să remedieze această situație, prin utilizarea unor greutăți variabile a coloanelor, cu scopul de a compensa înclinația. Acest truc însă s-a dovedit a fi inutil, iar constructorii au continuat proiectul, ignorând problema apărută inițial.

Ca urmare a greutății adăugate construcției, aceasta a început să se încline în direcția opusă. Deși construcția s-a oprit la etajul patru din cele opt planificate timp de un secol, din lipsa unor soluții optime, Turnul din Pisa a devenit unul dintre cele mai celebre monumente istorice din Italia și din lume.

Turnul din Pisa găzduiește șapte clopote, fiecare cu o notă muzicală

Inițial, Turnul din Pisa a fost construit pentru a deveni cea mai înaltă clopotniță din lume. După 200 ani de la începerea proiectului de construcție, atunci când turnul a fost finalizat, șapte clopote au fost incluse în acesta.

Știați că fiecare dintre aceste clopote corespund unei note muzicale? Cu toate acestea, celebrele clopote nu au bătut niciodată în turn de teamă că vibrațiile lor ar putea accentua gradul de înclinație al turnului.

Celebrul turn a supraviețuit în cel de-al Doilea Război Mondial

Celebra clădire înaltă din Italia ar fi trebuit să fie dărâmată în cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a elimina riscul adăpostirii soldaților lunetiști în interiorul acesteia. Cu toate acestea, celebrul turn a supraviețuit ca prin minune, întrucât soldații americani au fost impresionați de aspectul său inedit. Aceștia au încălcat ordinele, lăsând clădirea neatinsă.

Turnul din Pisa nu este unicul monument de acest tip

Știați că există mai multe turnuri înclinate în Italia? Cel din Piața Miracolelor este cel mai cunoscut întrucât este cel mai înalt, însă nu este singurul monument de acest tip din Italia. Alte două exemple notabile sunt reprezentate de turnul octogonal al Catedralei Sf. Nicola și de cel al Bisericii Sf. Michele del Scalzi, ambele înclinate.

Benito Mussolini a ordonat îndreptarea Turnului

Știați că celebrul dictator Benito Mussolini considera că Turnul din Pisa dăuna reputației națiunii sale? Acesta a ordonat începerea unui proiect de îndreptare a construcției în anul 1934, alocând resursele necesare pentru acesta. În ciuda eforturilor făcute de echipa de constructori angajată în acest proiect, singurul lucru care a fost realizat la momentul respectiv a fost cel de sporire a înclinației turnului.

Legătura dintre Galileo și Turnul din Pisa

Conform legendelor care au apărut în legătură cu celebrul turn italian, omul de știință Galileo Galilei ar fi avut revelația privind principiul gravitației atunci când a scăpat un obiect din vârful Turnului din Pisa. Acest lucru nu a fost niciodată demonstrat și a rămas astfel inclus în lista celor mai inedite curiozități despre misteriosul monument istoric.

Cei care doresc să urce în vârful Turnului din Pisa pot face acest lucru acum, întrucât acesta a fost stabilizat în ultimii ani. Specialiștii au confirmat faptul că acesta nu se mai mișcă, întrucât înclinația sa a fost redusă cu 40 cm.