Thassos

Thassos – Sursa foto: murbansky/Shutterstock.com

Denumită și Insula de Smarald a Mării Egee de Nord și considerată mândria Macedoniei și a Traciei, insula Thassos este una dintre cele mai bune destinații pentru vacanța de vară. În afara accesibilității și a unei clime blânde, aceasta ne impresionează și cu peisaje de-a dreptul superbe. Îți prezentăm câteva dintre cele mai frumoase plaje din Thassos pe care merită să le vizitezi.

Insula Thassos, destinația perfectă

Fiind cea mai nordică insulă grecească, Thassos se situează destul de aproape de România, la circa 550 de kilometri de București. Așadar, poți ajunge acolo repede și ușor, chiar și cu mașina. Poți merge până în portul Kavala, și, din acest punct, poți lua un feribot până pe insulă, distanța dintre Kavala și Thassos fiind de numai 10 kilometri.

Deși are o suprafață mică, Thassos rămâne destinația perfectă pentru mulți. Insula se mândrește cu un număr mare de plaje magnifice, fie că vorbim despre locuri populate, dotate cu toate facilitățile, cum ar fi Golden Beach sau Paradise Beach, sau plaje mai izolate, cu peisaje care îți taie respirația, precum Saliara sau Giola.

Care sunt cele mai frumoase plaje din Thassos?

Fie că îți dorești o plajă plină de viață, populară printre turiști, sau una mai izolată, plină de peisaje sălbatice, micuța insulă le are pe toate. Vezi care sunt recomandările noastre preferate pentru cele mai bune plaje din Thassos.

1. Saliara

Cunoscută și sub denumirea de Marble Beach, superba Saliara uimește datorită nisipului său extrem de alb, amestecat cu mici pietricele de marmură, și a culorii unice a mării. Plaja se află pe coasta nord-estică a insulei și poți ajunge acolo folosind drumul către Makryammos, o altă plajă minunată, situată la aproximativ 5 kilometri distanță.

Saliara este, probabil, preferata vizitatorilor acestei insule, atât datorită nisipului său alb, cât și a apei de un albastru pur, suprarealist, care creează iluzia unei insule din Caraibe. Din această cauză, plaja este destul de aglomerată, dar, este alegerea perfectă dacă îți dorești un loc plin de viață, în care să te poți distra cu prietenii.

2. Paradise Beach

Dacă ești în căutarea unei plaje cu nisip fin în Thassos, Paradise Beach este alegerea perfectă. Aceasta este recomandarea perfectă pentru familiile care au copii mici, fiindcă apele care o scaldă sunt calme, puțin adânci, numai bune pentru înot. De asemenea, este și destinația perfectă pentru împătimiții de aventură, fiind un loc ideal pentru windsurfing! Situată în partea de sud-est a insulei, această plajă are în spate un peisaj verde muntos irezistibil, care i-a atras popularitatea de care se bucură în prezent. Se află în apropierea satului Kinira, într-o zonă mai izolată, motiv pentru care, în trecut, era populară printre amatorii de nudism.

3. Giola

Deși, nu este literalmente o plajă, Giola este un must-see, fiind locul perfect, dacă ești în căutare de zone sălbatice în Thassos! O lagună marină naturală, sculptată în stânci, cu un diametru de aproximativ 10 metri, aceasta se află pe locul unei foste peșteri. Tavanul acesteia s-a prăbușit, dând naștere unei frumoase formațiuni.

Stâncile din jur ajung până la 8 metri înălțime și nu există nisip. Din fericire, acestea sunt terasate și vei putea merge pe ele pentru a alege locul perfect pentru plajă și a ajunge la apă. Situată în sudul insulei, poți ajunge la Giola folosind un scurt drum accidentat în apropierea plajei Astris. Dacă ești mai comod, nu te îngrijora! Poți parcurge și cu mașina o porțiune din acest drum, însă, reține că accesul în zona stâncilor se poate face doar la pas.

4. Golden Beach

Una dintre cele mai frumoase plaje din Thassos și favorita tuturor turiștilor, Golden Beach a fost marcată cu Steagul Albastru. Această distincție este oferită tuturor plajelor care se respectă standarde stricte de calitate, atât din punct de vedere al condițiilor naturale, cât, și al serviciilor oferite. 

Golden Beach, situată în partea estică a insulei, cucerește cu nisipul său auriu, cu vegetația bogată din jur și cu apa extrem de limpede și de mică adâncime. Este un alt motiv pentru care este un loc perfect pentru întreaga familie. În plus, plaja este amenajată cu toate facilitățile necesare, inclusiv, șezlonguri cu umbreluțe, baruri și restaurante (aici, vei găsi chiar și restaurante românești!). Poți opta și pentru alte activități, cum ar fi parasailing, plimbări cu banana, cu hidrobicicleta sau cu jet ski-ul.

5. Alyki Beach

Alyki este destinația de top, dacă vrei o plajă a contrastelor, unde să te bucuri de frumusețea naturii în timp ce ești martor la o frântură din istoria Greciei. Plaja propriu-zisă este formată din două fâșii înguste de nisip care înconjoară două golfuri spectaculoase, aflate aproape de un sit arheologic și o carieră de marmură. 

Dacă dorești să te relaxezi într-un loc mai retras, cu o apă de culoarea smaraldului, nisip alb și cu păduri luxuriante de măslini în împrejurimi, îți recomandăm jumătatea estică a plajei. Totuși, dacă vrei să fii înconjurat de oameni într-un loc plin de viață, jumătatea vestică este pentru tine. Acesta este locul preferat al turiștilor, în special, datorită tavernelor fermecătoare, unde fructele de mare, vinul din podgoriile grecești sau tradiționala băutură ouzo sunt vedetele bucătăriei!

6. Makryammos

Deși, este o zonă privată a hotelului Makryammos Bungalows, aceasta nu poate lipsi din lista cu cele mai frumoase plaje din Thassos! „Decorată“ și ea cu Steagul Albastru, această zonă oferă cele mai bune servicii pentru turiști, într-un cadru de vis, cu nisip fin și ape deloc adânci. Și, chiar dacă trebuie să achiți o taxă, pentru a-ți fi permis accesul pe plajă, merită toți banii.

Aflată în zona de nord a insulei, plaja este bine organizată și delimitată. Fie că alegi un șezlong, ca să te relaxezi la soare, sau vrei să te răcorești la o terasă, pe Makryammos te bucuri de servicii de calitate și de un peisaj superb. În plus, apa puțin adâncă și accesul restrâns o transformă în locul perfect pentru familiile care au copii, datorită siguranței oferite.

7. Psili Ammos

Chiar numele plajei dezvăluie motivul principal pentru care aceasta se numără printre preferatele turiștilor – Psili Ammos se traduce drept „nisip fin“. Se spune că acesta are proprietăți benefice asupra sănătății, așadar, poate fi cadrul perfect pentru relaxare. Deși, se află într-o zonă relativ restrânsă din sudul insulei, plaja este extrem de populară printre turiști.

Psili Ammos este un loc plin de viață, în care plictiseala este exclusă. Plaja este un paradis al sporturilor de apă, oferind nenumărate opțiuni pe care le poți încerca, cum ar fi jet skiing sau surfing. Dacă te simți mai în largul tău pe uscat, există multe terenuri de volei, care te așteaptă pentru o partidă cu prietenii și nu numai. Desigur, sunt și multe terase unde te poți relaxa după o zi plină.

8. Metalia

Aflată în zona Limenaria, din sud-vestul insulei, Metalia este o plajă amenajată în împrejurimile unei foste fabrici de prelucrare a fierului, care, de altfel, i-a dat, cumva, numele. Și, dacă te aștepți să găsești un peisaj industrial, află că te înșeli amarnic. Zona este un adevărat paradis la malul mării. Plaja impresionează cu amestecul de nisip și pietricele fine de pe țărm și, în special, prin apa de o transparență ireală. Așadar, acesta este locul perfect pentru snorkeling și pentru explorarea vietăților care se ascund în adâncuri. Întreaga zonă este ușor accesibilă și destul de spațioasă, așadar, aglomerația nu va fi o problemă.

Atenție, însă! Dacă mergi împreună cu puștii tăi pe această plajă trebuie să fii cu mare băgare de seamă. Apa are o adâncime destul de mică în apropierea țărmului, dar, panta crește brusc, pe măsură ce înaintezi în larg. 

9. Tripiti Beach

Aflată în apropierea Metaliei, această plajă oferă un peisaj inedit și apă la fel de clară și transparentă. Tripiti Beach este vegheată de o stâncă impresionantă, o formațiune impunătoare sculptată de valurile mării. Din această cauză, plaja nu este la fel de lină ca celelalte. Țărmul este acoperit în mare parte de pietricele și intrarea în apă este destul de accidentată. Așadar, această zonă este recomandată pentru cei care au ceva mai multă experiență cu înotul sau sporturile nautice. Fiind o zonă puțin mai sălbatică, apele mai adânci sunt mai greu accesibile, ceea ce face această plajă locul perfect pentru snorkeling.

Dacă ești în căutarea celor mai frumoase plaje din Thassos, ai multe locuri de unde poți alege. Fie că îți dorești un loc retras, cu natură sălbatică, unde să te poți relaxa, sau vrei să te distrezi cu prietenii și să practici sporturi de apă, acest mic paradis din nordul Mării Egee le are pe toate. Vezi ce oferte pentru insula Thassos sunt potrivite pentru tine!