Sursa foto: Herakles Kritikos/Shutterstock.com

Dacă te gândești să te îndrepți spre insulele grecești pentru a-ți petrece vacanța de vară, îți recomandăm un sejur pe insula Creta. Poreclită “Insula lui Zeus”, Creta, prima insulă ca mărime din Grecia și a cincea din întreaga Mediterană, are atât de multe plaje splendide încât poate deveni copleșitoare atunci când îți planifici călătoria.

Vrei să te relaxezi? Ai chef de bălăceală? Ești pasionat de sporturile nautice? Vrei să te scufunzi în adâncuri pentru a explora viața marină? Sau vrei, pur și simplu, să stai întins la soare, pe un șezlong, cu un cocktail în mână?

Indiferent de stilul tău de călătorie, vei găsi cel puțin o plajă în Creta care să fie pe gustul tău. Citește rândurile de mai jos pentru a afla care sunt cele mai bune plaje cretane, conform opiniei populare.

Plaja Elafonisi. Cunoscută mai mult sub denumirea de „Plaja Roz”, Elafonisi este preferata celor mai mulți călători care ajung să exploreze frumusețile insulei Creta. De la depărtare, nisipul nu arată cu adevărat roz, dar cu cât te apropii mai mult de apă, care este extrem de limpede, de un albastru irezistibil, nisipul prinde o nuanță interesantă de roz pudrat. Deși este destul de populară, datorită faptului că este foarte întinsă, plaja pare mereu aerisită și neaglomerată, așa că nu trebuie să îți faci griji în această privință.

Laguna Balos. Faimoasa lagună Balos este situată la aproximativ 50 de kilometri de Chania și 17 kilometri de Kissamos, undeva între capul Gramvousa și capul Tigani. Este, cu siguranță, cea mai fotografiată plajă din Creta, fiind totodată un loc nelipsit în toate ghidurile turistice pentru Grecia. Nu este de mirare faptul că prințul Charles și prințesa Diana au vizitat Balos cu iahtul lor privat mulți ani la rând.

Plaja Vai. În partea de nord-est a Cretei, în regiunea Lassithi, se găsește o plajă fantastică pe nume Vai.  Ceea ce face ca această întindere de nisip magnifică să fie deosebită este faptul că este înconjurată de cea mai mare pădure de palmieri din Europa, alcătuita din circa 5000 de copaci. Mai mult, nisipul moale, apa cristalină și frumusețea naturală fac ca plaja Vai să fie un loc primitor pentru familii. În trecut, acesta era un loc sălbatic unde turiștilor le plăcea să vină cu cortul. Acum, campingul este interzis.

Plaja Falassarna. Falassarna este una dintre cele mai întinse plaje din vestul Cretei, fiind situată la o mică distanță de orașul Kissamos. Este un loc ideal pentru familiile cu copii mici datorită facilităților organizate și nisipului moale. De asemenea, este o plajă grozavă pentru windsurfing, fiind de fapt unul dintre locurile preferate din întreaga Grecie ale pasionaților de acest sport. În plus, deasupra plajei se găsește situl arheologic al Anticei Falassarna, pe care ți-l recomandăm să-l vizitezi dacă vrei să afli secretele acestei părți de insulă.

Plaja Matala. Matala este un mic oraș de plajă de pe coasta de sud a Cretei, foarte renumită în anii 1960, 1970 în rândul hipioților. În acea perioadă, foarte mulți hipioți veneau aici pentru a petrece câteva zile sau chiar luni în peșterile de deasupra plajei, bucurându-se de frumusețea naturală cu care acest loc a fost binecuvântat. Între timp, hipioții au plecat, iar micul oraș de pe litoral s-a dezvoltat ca o stațiune turistică, atrăgând tot mai mulți vizitatori obișnuiți datorită plajei sale intinse, cu nisip moale și aproape alb.

Alte plaje care merită incluse în această listă sunt Preveli Palmgrove, Kedrodasos, Bali, Agiofarago, Stavros, Rodakino, Marithi, Plakias și Seitan Limania. Toate au o frumusețe aparte și merită vizitate. Cuvintele care le descriu, însă, par prea sărace în fața frumuseții lor reale. Vizitează Creta pentru a experimenta cu adevărat splendoara acestui ținut iubit atât de mult de Zeus! Alege una dintre ofertele Dertour pentru o vacanță în Creta!