Desi sezonul concediilor s-a terminat, asta nu inseamna ca nu te mai poti gandi unde sa calatoresti sau de ce nu, sa incepi chiar acum sa te plimbi, ca sa eviti aglomeratia? Cert este ca indiferent de momentul in care alegi sa pleci in vacanta, pregatiri oricum trebuie facute din timp, mai ales cand vorbim despre fotografie, intrucat pe langa valiza cu haine, pasionatii vor avea nevoie de o geanta sau rucsac extra pentru echipamentul foto, chiar daca aleg fotografierea cu telefonul (incarcator, casti, selfie stick, baterie externa si poate chiar si lentile – unde vor incapea toate acestea?)

Asadar, ti-am pregatit o serie de sfaturi pentru a prinde cele mai faine momente din vacanta, plus cateva recomandari de echipament.

1. Echipamentul


Poti porni de la telefonul mobil, compacte, mirrorless si avansa pana la un DSLR. Decizia asupra echipamentului ar trebui sa se invarta in jurul a doua intrebari. Cat de dispus sunt sa car si ce nevoi fotografice am?

Daca esti genul petrecaret, vei avea nevoie de o camera care poate face fotografii rapid in lumina scazuta. In acest caz, telefonul mobil si compacta au de pierdut.

Daca in schimb preferi relaxarea si plimbarile lungi, atunci nu ai nevoie de un echipament extraordinar de performant. Pana la urma omul face fotografia, nu aparatul de unul singur.

Daca mergi cu masina in vacanta poate ca sa cari un rucsac dotat cu DSLR-uri si obiective nu-ti va pune atata greutate pe umeri. Dar daca stii ca va trebui sa iei toata zona la pas, poate ca cel mai bun compromis ar fi un mirrorless. Aparatele foto mirrorless sunt mici si usor de transportat spre deosebire de DSLR si au obiective interschimbabile, pot face fata si lipsei luminii, spre deosebire de telefoane si compacte.

Apropo de obiective, ideal ar fi unul all-around sau 2 obiective care sa acopere o plaja focala larga, precum: 16-85mm sau o pereche de obiective de tipul 24-70mm si 70-200mm sau 16-50mm si 55-210mm. Nu uita insa nici de bateriile si cardurile de memorie in plus!

Iar daca ti se pare ca ce am enumerat mai sus ar fi ideal pentru pasionatii “mai seriosi” poti oricand sa te bucuri de un Fujifilm Instax.

Bun, am discutat suficient despre echipament, acum sa vedem cum poti surprinde cele mai faine cadre in vacanta.

2. Regula numerelor impare

Atunci cand intr-o fotografie avem un numar par de subiecte, ochiul uman devine confuz, nu-si da seama unde ar trebui sa-si concentreze atentia. In momentul in care avem un numar impar de subiecte sau elemente, atunci automat cel fara pereche va iesi mai mult in evidenta, va reprezenta un punct de interes. Desigur ca exista si exceptii, dar acest sfat te va ajuta sa obtii fotografii de grup sau de strada cat mai reusite, fiindca cautand intotdeauna acel lucru/personaj “in plus”, iti vei echilibra automat compozitia.

3. Linia orizontului

Una dintre cele mai frecvente greseli intalnite in fotografii, fie ele de calatorie sau de alt tip, este incadrarea gresita a liniei orizontului. De cele mai multe ori din neatentie, desigur, fiind prea entuziasmati de ceea ce vedem in fata noastra. O linie a orizontului inclinata nu este neaparat un capat de tara, dar e nenaturala privirii, astfel ca a tine cont de acest lucru si a incerca sa pastram linia orizontului dreapta va fi deja un prim pas spre imagini mai corecte. E simplu, cu timpul iti va intra in reflex sa verifici acest lucru, iar pentru inceput te poti folosi de liniile de ghidaj de pe LCD-ul aparatului sau telefonului.

4. Joaca-te cu siluetele in contra lumina

Dimineata sau seara, indiferent daca este apusul sau rasaritul, poti profita de culorile de pe cer si sa incerci sa fotografiezi in contra-lumina pentru a scoate in evidenta siluete, forme si contururi. La ora de aur poti capta o atmosfera de poveste, care nu se regaseste in alte momente ale zilei, iar rezultatele pot fi impresionante!

5. Si nu in ultimul rand, fa cat mai multe fotografii!

Nu trebuie sa te gandesti ca faci multe fotografii de slaba calitate, ci doar sa observi, sa fii atent si sa prinzi pe camera tot ce iti place, indiferent de locul in care mergi. Daca vei avea de unde alege la sfarsitul calatoriei, cu siguranta vei descoperi ca multe fotografii care pareau bune la inceput sunt slabe, iar altele carora nu le-ai dat atentie sunt foarte bune.

Si in afara de asta, niciodata nu poti avea suficiente amintiri, asa-i?

Iar daca vrei sa-ti dezvolti viziunea fotografica si dincolo de calatorii, sa intri in comunitatea foto de la noi si sa fii la curent cu cele mai noi trenduri in domeniu, te invitam la conferinta „F64 PHOTO STORY. Begin your journey” , un eveniment dedicat celor care sunt pasionati de exprimarea vizuala si doresc sa-si completeze resursele pentru a trece la nivelul urmator!

Conferinta va avea loc intr-o joi, pe 5 octombrie 2017. Speakerii evenimentului sunt specialisti in domeniul fotografic si videografic. Este vorba despre: Nick Driftwood (Ambasador Panasonic) Vlad Eftenie, Laura Musuroaea, Andrei Baciu si Daniel Chindea.
PHOTO STORY vine cu un concept complex, in care am imbinat informatia cu practica, noutatile cu exprienta, dorinta de inedit cu tehnicile clasice. Dincolo de prezentari, in cadrul evenimentului vei avea parte si de multe alte activitati legate de fotografie: printare de fotografii, distractie cu prietenii alaturi de Cheer up, primul photo boot interactiv din Romania sau tombola noastra Dertour!

In plus, pana pe data de 15 septembrie, poti profita de bilete Early Bird la pretul de doar 139RON! Asa ca daca te pasioneaza fotografia si nu ai in plan o calatorie la inceput de octombrie, iti recomandam conferinta PHOTO STORY!