Începutul noului an nu poate trece fără efectuarea planurilor de vacanță pentru lunile care urmează. Dacă Statele Unite ale Americii reprezintă destinația aleasă de voi pentru vacanța din acest an, trebuie să știți că aveți nevoie de viză turistică pentru a intra pe teritoriul SUA. Pentru a o obține, va trebui să urmați câțiva pași esențiali și să respectați instrucțiunile reprezentanților Ambasadei pe tot parcusul procedurii. Din fericire, în prezent aceasta este simplificată, viza turistică putând fi obținută mult mai rapid decât în trecut. Iată care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești și documentele necesare pentru obtinerea vizei turistice pentru SUA!

Completarea formularului de solicitare a vizei temporare pentru SUA

Întreaga procedură de obținere a vizei turistice pentru SUA începe cu formularul de solicitare a acesteia, pe care trebuie să îl completezi. Acesta poate fi accesat la această adresă sau direct de pe site-ul Ambasadei. Pentru completarea corectă a acestuia, va fi necesar să răspunzi la o serie de întrebări, în limba engleză.

Acestea vor avea caracter personal sau vor fi legate de statutul tău social, de istoricul tău educațional și de cel profesional sau pot reprezenta date despre părinți, data și locul nașterii sau datele tale de contact pe teritoriul american. Nu există un format fix, prestabilit, în cazul acestui formular. Acesta este dinamic, iar întrebările care urmează sunt influențate de răspunsul oferit la cele anterioare.

Atunci când te pregătești pentru completarea formularului de solicitare a vizei temporare pentru SUA, este important să ai pregătită și o fotografie în format electronic, realizată în ultimele 6 luni. Aceasta trebuie să fie color, efectuată pe fundal alb și cu rezoluția de 600-1200 px. Important de precizat este si faptul că aceasta trebuie să fie salvată în format jpeg, pentru a putea fi utilizată.

Ulterior completării formularului de solicitare a vizei turistice pentru Statele Unite ale Americii, este important să tipărești pagina de confirmare. Această cerință se datorează faptului că aceasta va fi necesară pentru programarea interviului pe baza codului său de bare. În plus, aceasta va fi solicitata şi în momentul în care te vei prezenta pentru interviul propriu-zis de obţinere a vizei pentru America.

Dacă ai decis să călătorești cu familia pe teritoriul Americii, toți membrii familiei pentru care se solicită viză trebuie să completeze formularul de solicitare. După ce prima persoană completează acest formuar, poți selecta opțiunea aferentă familiilor pentru ca informațiile comune să fie preluate în cazul următoarelor formulare. Astfel, se va reduce considerabil timpul necesar de completare a acestor documente.

Programarea interviului de obtinere a vizei pentru SUA

O dată completat formularul de solicitare a vizei si descărcată pagina de confirmare, poți trece la următorul pas al procedurii. Acesta este reprezentat de programarea interviului, acțiune care poate fi efectuată prin crearea unui cont online pe acest site sau telefonic, la numărul afișat pe pagina de contact a siteului.

Pentru efectuarea programării îți vor fi solicitate următoarele informații: numărul pașaportului, codul de bare aferent formularului de confirmare și numărul chitanţei care atestă plata taxei aferente obţinerii vizei. Valoarea acestei taxe este de 160$ și plata sa poate fi efectuată la orice sucursală a Băncii Transilvania. Important de precizat în această etapă este faptul că vei avea nevoie de un formular prestabilit pentru efectuarea acestei plăți. Acesta poate fi descărcat de la această adresă. Termenul de valabilitate a formularului este de 3 zile de la data descărcării sale.

Dacă te îngrijorează maniera în care este stabilită data pentru interviul aferent obținerii vizei turistice pentru SUA, trebuie să știi că aceasta nu se face automat. Vei avea posibilitatea de a alege data pe care o consideri potrivită, dintr-un calendar care le include pe cele disponibile pentru interviu. Acest lucru poate fi realizat doar începând cu ziua următoare celei în care ai efectuat plata taxei de viză.

După parcurgerea acestui pas, nu uita să verifici adresa de email cu care ai creat contul online, pentru a verifica dacă ai primit scrisoarea de confirmare a programării efectuate. Aceasta va fi necesară în momentul în care te vei prezenta la interviul propriu-zis.

Cum se desfășoară interviul de obținere a vizei pentru America

În urma efectuării programării interviului de obținere a vizei pentru SUA, la data stabilită va trebui să te prezinți la Ambasadă, la ora stabilită. În general, durata acestui interviu este de o oră.

Important de precizat în această etapă este și faptul că vei fi supus unui mic control de rutină la intrarea în Ambasadă. Pentru a trece de filtrul de securitate, va trebuie să depozitezi în cutii speciale aparatura electronică, obiectele metalice, ceasul și alte obiecte de acest tip. Acestea îți vor fi returnate înainte de ieșirea din clădire. Telefonul nu este permis deloc în clădire, acesta fiind oprit la intrare și recuperat la ieșire. Pentru a trece rapid și fără probleme de această etapă, ia cu tine doar dosarul cu actele necesare și respectă toate instrucțiunile primite în interior.

Încearcă să ajungi cu 15 minute înainte de ora stabilită, având toate documentele necesare asupra ta. Iată care sunt acestea:

  • copia imprimată a scrisorii de confirmare pe care ai primit-o pe email în momentul în care ai efectuat programarea pentru interviu;
  • confirmarea programării efectuate;
  • chitanța care atestă plata taxei pentru viză;
  • pașaportul curent și cele pe care le-ai deținut în trecut (dacă este cazul);
  • o fotografie de 5×5 cm, de tip pașaport.

Dacă oricare dintre aceste documente lipsesc din dosarul cu care te prezinți la interviu, cererea ta de solicitare a vizei va fi refuzată. În această situație, va trebui să reprogramezi interviul pentru o dată ulterioară, la care să te prezinți cu toate documentele solicitate, pentru a obţine viza.

Prima etapă a interviului este reprezentată de verificarea acestor documente. Datele de contact din formular vor fi verificate la primele două ghișee, iar amprentele tale electronice vor fi înregistrate la următoarele două ghișee. Vei primi instrucţiunile necesare parcurgerii acestor paşi în interiorul clădirii.  În plus, întregul sistem este unul intuitiv, iar panourile de afișaj te vor îndruma către ghișeele la care trebuie să mergi pentru parcurgerea fiecărui pas.

Ulterior, va urma un scurt interviu cu una dintre persoanele desemnate din partea Consulatului. Acesta se va desfășura la ghișeu, iar discuțiile purtate vor avea în vedere detalii cu caracter personal din formularul completat și scopul vizitei tale în Statele Unite ale Americii.

Acordarea vizei temporare pentru America

Dacă dosarul de documente este aprobat şi treci de interviu, ajungi în ultima etapă a procedurii, respectiv cea de acordare propriu-zisă a vizei termporare pentru SUA. Această etapă urmează imediat după cea a interviului, întrucât vei afla răspunsul pozitiv sau negativ al cererii tale pe loc, în cadrul acestuia.

Vestea bună este că acum poți obține viza în format fizic chiar în aceeași zi, la câteva ore de la desfășurarea interviului, în cazul în care ai obținut un răspuns afirmativ. Dacă preferi livrarea acesteia la domiciliu, poți solicita acest lucru, la finalul interviului.

Viza pentru America: Recomandări practice

Înainte de a da startul procedurii de obținere a vizei pentru America, este important să cunoști anumite informații, care te vor ajuta să depășești cu ușurință orice obstacol:

  • Asigură-te că ești pregătit cu tot ceea ce trebuie pentru interviu, întrucât taxa pentru acesta nu este returnabilă. Astfel, dacă nu primești răspuns afirmativ de obținere a vizei pentru America, vei pierde suma de bani investită în acest scop.
  • Nu te prezenta la interviul de acordare a vizei fără a avea asupra ta toate documentele solicitate, întrucât acest lucru va conduce la necesitatea reprogramării interviului, iar acest lucru poate dura destul de mult.
  • În schimb, dacă ai nevoie de mai mult timp pentru a pregăti documentele necesare pentru interviu, poți solicita reprogramarea interviului. Cu toate acestea, este important să știi faptul că există un număr limitat de reprogramări pe care le poți efectua.
  • Dacă ai decis să călătorești cu copiii în America, trebuie să știi că și aceștia vor avea nevoie de viză. În plus, aceștia nu sunt scutiți de plata taxei de viză, iar cei care au vârsta peste 14 ani, trebuie să parcurgă și etapa interviului desfășurat la Ambasadă sau pot fi reprezentați de părinții lor în această etapă.
  • Dacă vacanța ta în America va presupune cazarea în diverse locații, este suficient să treci prima adresă la care te vei caza în cadrul formularului de solicitare a vizei.
  • Interviul desfășurat la Ambasadă nu trebuie să te sperie, întrucât reprezentanții Consulatului sunt persoane amabile, care vor doar să se asigure de corectitudinea datelor din formularul completat și de veridicitatea scopului în care călătorești în America.
  • Familiile sau cuplurile pot participa împreună la interviul de acordare a vizei pentru SUA.

Acestea sunt principalele informații pe care trebuie să le cunoști despre procedura aferentă obținerii vizei de turist pentru America. Tot ce trebuie să faci este să pregătești toate documentele necesare, să parcurgi pașii prezentați şi vei obține viza fără probleme. Acordă atenție tuturor detaliilor pentru a trece o singură dată prin acești pași, în vederea obținerii rapide a vizei pentru SUA. O dată obținută aceasta, vei putea experimenta visul american, in căutarea căruia se află mii de turiști anual.