Un studiu care examineaza conditiile socioeconomice ale oraselor din intreaga lume a plasat Viena pentru a zecea oara pe primul loc in ceea ce priveste calitatea vietii.

De la locuinte cu preturi accesibile, la un sistem educational excelent, un bogat patrimoniu cultural si acces facil la natura, Viena a demonstrat din nou ca este cel mai bun loc din lume unde poti trai. 

Chiriile

Sa ai o locuinta decenta, curata si cu acces facil in zonele de interes este, desigur, o prioritate importanta atunci cand locuiesti intr-un oras. Apartamentele vieneze sunt de invidiat – parchet lustruit, tavane inalte, decorative, camere luminoase si spatioase, fatade superbe si, cel mai important, chirii accesibile. 

Contractele pot fi aranjate pentru a proteja chiriasii de la a fi taxati la tarife prea mari, in functie de dimensiunea si starea apartamentului. Cu toate ca preturile au crescut in mod constant in ultimii ani, acestea raman scazute in comparatie cu multe orase europene. 

Sistemul de locuinte sociale are, de asemenea, o reputatie solida, cu 60% din populatia orasului locuind in apartamente subventionate de stat. 

Transport si infrastructura

Un sistem de transport public functional este esential pentru o viata placuta si productiva in oras. Reteaua de metrou din Viena este facila oricarui vizitator, de incredere, iar in weekend, aceasta functioneaza 24/24. Biletele anuale pot fi achizitionate cu doar un euro pe zi. Biciclistii sunt, de asemenea, destul de menajati, cu cai clare si numeroase trasee de ciclism in jurul orasului, in timp ce explorarea pe jos este de asemenea o optiune excelenta pe timpul verii. 

Sistemul de educatie

Sistemul de invatamant din Viena este considerat excelent in intreaga lume, iar universitatile sale se numara printre cele mai bune. Metoda Montessori, o forma progresiva de educatie care incurajeaza gandirea si creativitatea individuala, este propusa inca de la gradinita. Orasul are, de asemenea, scoli specializate care se adreseaza copiilor care nu se incadreaza in formele conventionale de educatie. Scoala Rudolph Steiner, de exemplu, are o abordare mai experimentala a invatarii, accentuand punctele forte ale individului. 

Sistemul de sanatate

Orice persoana acoperita de asigurarea austriaca poate profita de avantajele sistemului impresionant de sanatate al tarii. Abilitatea si competenta personalului din spitale si clinici sunt considerate a fi de o foarte buna calitate.

Consilierea si terapia sunt, de asemenea, bine inradacinate in viata austriecilor – Viena a fost candva casa parintelui psihologiei si psihanalizei, Sigmund Freud care, probabil, a influentat popularitatea terapiei. 

Economie

Austria este 14-a tara in topul celor mai bogate tari din lume, datorita economiei sociale de piata bine dezvoltata. Mentinerea legaturilor stranse cu alte state membre ale UE si exportul de comert sunt vitale pentru economia Austriei, iar Banca Mondiala a declarant ca Austria are unul dintre cei mai mari indici PIB pe cap de locuitor, ceea ce indica un nivel ridicat de trai pentru cetateni. 

De asemenea, Austria are peste 18.500 de ferme ecologice, un alt factor care contribuie la dezvoltarea ei infloritoare. 

Rata criminalitatii

Ratele infractiunilor in Viena sunt printre cele mai scazute din Europa. Potrivit celui mai mare site de date dedicat utilizatorilor din lume, Numbeo, ingrijorarile resimtite de rezidenti despre furt, talharii si atacuri sunt “scazute pana la foarte scazute”, iar nivelul general al criminalitatii din oras a fost clasat ca fiind “scazut”. Cu toate acestea, ca in cazul oricarui oras mare, exista inca zone care sunt considerate mai “suparatoare”, dar in general Viena este un oras foarte sigur. 

Cultura

Viena se bucura de arta si cultura din abundenta, cu o mostenire puternica in ceea ce priveste muzica clasica, artele plastice si teatrul. Unele dintre cele mai mari nume cu care este asociat orasul sunt: Beethoven, Klimt si Mozart. 

Orasul se bucura de muzee incredibile si locuri de o mare valoare culturala – inclusive faimoasa Opera de Stat din VIena, unde mii de vizitatori se intalnesc in fiecare an pentru a vedea performante muzicale de clasa mondiala.

O alta trasatura cheie care contribuie probabil la bunastarea orasului este cultura cafelei. Cafenelele vieneze sunt considerate institutii, iubite atat de localnici, cat si de turisti, pentru ca ofera un spatiu in care se discuta evenimentele zilei intr-un mediu relaxat. Frecventate de intelectuali, artisti si filosofi inca din timpul secolulului al XIX-lea, cafenelele si-au dezvoltat reputatia unor centre culturale unde mintile luminate se aduna.