Valentine's s Day, Sfantul Valentin, Ziua Indragostitilor, ziua iubirii… Data de 14 februarie poarta nume variate, toate fiind legate de iubire.

Unde a aparut prima data aceasta sarbatoare si cu ce este ea diferita astazi?

Se spune ca aceasta sarbatoare exista inca din secolul XIV in Europa, ea fiind adusa de pe continentul american.

Ca orice alta sarbatoare si Valentine's Day este inconjurata de mai multe legende, printre care amintesc:

  • Se spune ca Sf Valentin a fost un preot care a casatorit in secret multe cupluri tinere in jurul anilor 270 D. Hr.In acea perioada imparatul roman Claudius II scosese in afara legii casatoriile intre persoane foarte tinere pe motivul ca “tinerii barbati casatoriti nu sunt niste soldati buni”
  • O a doua legenda spune ca Sf Valentin, fiind in inchisoare s-a indragostit de fiica temnicerului. Inainte de a fi decapitat acesta a scris iubitei lui o scrisoare de ramas bu, semnandu-se “From your Valentine”
  • Ziua de Sf Valentin este legata si de numele sarbatorii Lupercalia. Pe vremea imperiului roman, ziua de 14 februarie era dedicata lui Juno, Zeita femeilor si a casatoriei. A doua zi, pe 15 februarie incepea Festivalul Ferilitatii numit si “Lupercalia”- festival dedicat zeilor Lupercus si Faunus pe langa fondatorii Romei, Romulus si Remus. In acele vremuri viata tinerelor fete si a baietilor din imperiu era separata insa cu ocazia festivaluli Lupercalia, numele fetelor se scriau pe niste bucati de hartie si erau puse in borcane. Fiecare tanar trebuia sa deseneze fata al carei nume l-a gasit in borcan si astfel puteau fi parteneri pe toata durata festivalului. Cateodata acest lucru dura chiar si un an si de cele mai multe ori cei doi se indagosteau si se casatoreau mai tarziu.

Daca ar fi sa trecem mai departe de la legenda la zilele noastre, fiecare tara are traditia ei in ceea ce priveste sarbatoarea iubirii, astfel:

  • ziua de 14 februarie il comemoreaza pe Sf. Dwynwen, sfantul patron al indragostitilor galezi
  • in Danemarca si Norvegia se sarbatoreste Valentinstag pe 14 februarie, insa nu este sarbatorit pe scara larga
  • in Franta se sarbatoreste Sf. Valentin pe 14 februarie; totodata francezii obisnuiesc sa mearga in aceasta zi in oraselui numit “Sf Valentin” unde se organizeaza mai multe evenimente si ceremonii cu ocazia acestei zile
  • in Suedia 14 februarie mai este numita “ziua tuturor inimilor”, insa nu este o sarbatoare oficiala
  • in Slovenia, ziua de 12 martie este cunoscuta ca ziua iubirii sau Sf. Gregor. In schimb, in Slovenia exista o zicala ce spune ca ziua de 14 februarie “aduce cheile radacinilor” (se spune ca din aceasta zi plantele incep sa creasca)
  • in Statele Unite ale Americii sarbatoarea iubirii s-a extins putin: aici nu mai sarbatoresc numai cuplurile aceasta zi ci a fost extinsa la a sarbatori orice fel de iubire. Astfel, copiii sarbatoresc la scoala Sf Valentin, iar oameni d etoate varstele aflati intr-o relatie sau nu se bucura de aceasta zi aratandu-si iubirea fata de cei din jur prin diverse simboluri.
  • in Romania, sarbatoarea iubirii mai este denumita Dragobete si se sarbatoreste pe 24 februarie. Dar, pe langa Dragobete, la noi se sarbatoreste si Valentine’s Day.

Tu cum sarbatoresti ziua iubirii anul acesta?