Pentru cei mai mulți dintre noi, după entuziasmul firesc al achiziției unei vacanțe, începe planificarea. Chiar dacă vrei să fii mai spontan în următoarea ta vacanță, este bine să iei în calcul imunizarea specifică pentru zonele pe care urmează să le vizitezi.

Acestea te pot expune riscului unor boli care, datorită diferenței de climă, nu sunt prezente sau comune la noi în țară. Adesea, vaccinarea împotriva unor boli precum febra tifoidă, difteria, hepatita A poate face diferența dintre o vacanță reușită și una în care singurul obiectiv turistic pe care-l vizitezi este… spitalul local.

Chiar dacă serviciile de turism au evoluat, riscurile asociate călătoriilor au crescut odată cu numărul în creștere al turiștilor la nivel global: dacă în anul 1950 călătoreau aproximativ 25 de milioane de oameni la nivel mondial, în 2012 am atins 1 miliard de turiști globali, iar pentru anul 2030 UNWTO (United Nations World Turism Organisation) estimează că acest număr se va dubla. Acest flux mare de turiști implică expunerea la mai mulți agenți infecțioși.

Călătoriile internaționale expun oamenii la modificări bruște și semnificative în altitudine, umiditate, și temperatură  precum și expunerea la agenți patogeni noi: virusuri sau bacterii. În plus, pot apărea riscuri semnificative în zone geografice unde condițiile de igienă și salubritate sunt neadecvate, serviciile medicale nu sunt dezvoltate și apa potabilă nu este disponibilă.

Care sunt primii pași pe care ar trebui să îi urmezi ca să te imunizezi înainte de călătorie?

În primul rând, ar trebui să verifici posibilele riscuri și bolile infecțioase la care vei fi expus în funcție de zona pe care urmează să o vizitezi, cu ajutorul Societății Române de Medicină de Voiaj: http://srmv.ro/pregatiri-pentru-calatorie.

Consultă un medic specializat în boli infecțioase

Apoi, consultă un medic specializat în boli infecțioase pentru sfaturi înaintea plecării în călătorie, cu mai bine de o lună înainte de plecare. În prezent, doar 40% dintre călători consultă un profesionist pentru sfaturi înaintea plecării in călătorie și dintre aceștia 20% o fac cu 14 zile sau mai puțin înainte de plecare. Acest lucru împiedică vaccinarea eficientă, mai ales pentru zonele în care imunizarea este obligatorie cum este în cazul vaccinului împotriva febrei galbene.

Verifică-ți istoricul de vaccinare

Înainte de a merge la medic, verifică-ți istoricul de vaccinare, în așa fel încât medicul specialist să știe dacă ești imunizat deja sau dacă imunitatea conferită de vaccinurile primite în copilărie s-a diminuat și este nevoie de o nouă doză. Pentru ca un vaccin să fie eficient este nevoie de minimum 2 săptămâni ca organismul să genereze titrul de anticorpi necesar, motiv pentru care este bine să mergi la medic îndată ce ai decis să mergi într-o vacanță exotică, poate chiar înainte de a-ți achiziționa vacanța, pentru a fi sigur că ești protejat.

Verifică riscurile infecțioase în funcție de zonă

În funcție de destinație, există peste treizeci de potențiale infecții împotriva cărora trebuie să te protejezi. Vestea bună este că ele pot fi asociate în mod exact cu zone pe care le puteți evita, iar pentru unele dintre ele există deja posibilitatea prevenirii prin vaccinare. Dintre acestea, în România există vaccinuri de rutină recomandate (Difterie, Tetanus, Poliomielită, Gripă) și vaccinuri recomandate persoanelor care călătoresc spre țări aflate în dezvoltare (Hepatita A, Febra Tifoidă, Febra galbenă).

De exemplu, aria de răspândire a febrei galbene este Africa Sub-Sahariană şi America de Sud tropicală, unde boala este endemică şi cu ocazionale epidemii. Majoritatea cazurilor din ultimele două decenii au fost descrise în Africa. În America de Sud cei mai afectaţi sunt bărbaţii tineri expuşi profesional la vectorii din arii împădurite din Bolivia, Brazilia, Columbia, Ecuador, Venezuela, Guyana, Guyana Franceză şi Peru. Pe de altă parte, riscul călătorilor în cazul febrei tifoide este în general mic, exceptând Nordul şi Vestul Africii, Asia de Sud, Caraibe şi America Centrală şi de Sud. În restul globului riscul există când călătorul este expus unor condiţii precare de igienă a alimentelor şi apei.

În cazul Hepatitei A, pe plan mondial există zone caracterizate prin nivel de endemicitate mare, mediu sau mic, acestea fiind în strânsă legătură cu condiţiile igienico-sanitare din zona geografică respectivă. România, de pildă, are un nivel mediu de endemicitate. Hepatita A este una dintre cele mai frecvente infecţii transmisibile în timpul călătoriilor, dar prevenibilă prin vaccinare. Cu toate acestea nu trebuie să neglijăm importanţa vaccinării chiar dacă mergem în ţări dezvoltate. De exemplu, în 24 de ţări din Europa, începând cu luna ianuarie 2017 au fost confirmate prin analize de laborator 25.032 de cazuri de Hepatita A*.

*Țările incluse: Austria, Belgia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia (până în martie 2018), Lituania (până în iulie 2018), Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia (până în martie 2018), Polonia, Portugalia (până în martie 2018), Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Regatul Unit (până în iulie 2018)

Difteria, pe de altă parte, este rară şi apare sub forma cazurilor de import, după călătorii în zone în care acoperirea vaccinală este insuficientă. În anii ‘90, în Rusia şi alte ţări ale foste Uniuni Sovietice au apărut epidemii de difterie. În prezent, printre țările cu risc crescut se numără Siria și o serie de țări din Centrul Africii: Somalia, Sudanul de Sud, Chad sau Republica Centrafricană.

Lista aceasta poate suna un pic înfricoșător pentru cei din lumea occidentală a secolului XXI, însă există zone pe Glob mai puțin norocoase din punct de vedere medical unde această listă este, din păcate, realitatea locului.

Articol realizat în parteneriat cu SRMV – Societatea Română de Medicină de Voiaj:

http://srmv.ro/informatii-medicale/vaccinari/vaccinari-de-rutina