Anul acesta ai hotărât să petreci Crăciunul la munte, alături de familie și prieteni. E o idee excelentă. Aerul curat și peisajele superbe te vor ajuta să te relaxezi și să dormi mai bine. Zăpada va fi motiv de bucurie pentru cei mici și pentru tine, dacă îți plac sporturile de iarnă. În plus, mâncarea tradițională oferită de restaurantele hotelurilor și obiceiurile populare, din zonele rurale, te vor ajuta să intri imediat în spiritul sărbătorilor.
Pare o vacanță perfectă, în care nimic nu poate merge prost, nu-i așa? Ți-am pregătit o listă cu cele mai importante lucruri pe care ar trebui să să le știi dacă vrei ca vacanța ta de Crăciun la munte să fie un succes.
Ce lucruri pui în bagaj
O vacanță reușită la munte este o vacanță în care nu suferi de frig. Dacă nu îți iei cu tine hainele potrivite și echipamentul necesar, îți vei dori să stai mai mult în hotel, în loc să te bucuri de frumusețea peisajelor care te înconjoară. Când împachetezi, amintește-ți să iei atât haine potrivite pentru vremea de afară, cât și haine confortabile pentru interior.
-
Echipament de schi.
Dacă ai ales să mergi de Crăciun la ski în Bulgaria sau în stațiunile din România, primul pe care trebuie să-l împachetezi este echipamentul de schi sau snowboard. Un truc, pentru a te asigura că nu uiți nimic este să pui în bagaj obiectele în ordinea în care te îmbraci: primul strat, windstopper, polar, pantaloni, geacă de schi, căciulă, cască, ochelari și mănuși. Nu uita să iei mai multe obiecte de lenjerie de corp (bluză de corp și pantaloni tehnici), în cazul în care vei petrece mai multe zile pe pârtie.
-
Haine de interior.
Nimic nu este mai relaxant decât să mergi la piscina hotelului după o zi de drumeție sau pe pârtie. De aceea, nu uita să pui în bagaj haine confortabile, mai subțiri, pe care să le porți în interior, un costum de baie, papuci și pijamale.
-
Trusa cu produse cosmetice.
Include neapărat în trusa pentru îngrijirea personală o cremă de față și de mâini, intens hidratantă. Aerul rece și uscat de la munte este foarte agresiv cu pielea și vei avea nevoie de protecție suplimentară. De asemenea, ia cu tine un balsam sau o cremă de buze. Și nu în ultimul rând, o cremă cu factor ridicat de protecție solară. Bronzul de munte este foarte puternic și te poți trezi cu arsuri neplăcute dacă nu folosești o cremă cu SPF 50+.
-
Trusa medicală.
Atunci când pleci la munte, amintește-ți că s-ar putea să nu ai la îndemână întotdeauna o farmacie foarte bine dotată. Astfel, dacă sunt anumite medicamente pe care le iei în mod uzual, ar fi bine să îți faci o rezervă. De asemenea, pe pârtie, fie că schiezi, fie că mergi la săniuș, pot apărea mici accidente. Este bine să ai cu tine o mică trusă medicală care să conțină o fașă elastică, pansamente, plasturi, dezinfectant, unguent împotriva inflamațiilor, precum și medicamente împotriva durerilor. Ia cu tine și pastile contra răcelii sau antidiareice. Nu ai vrea ca aceste mici incidente să-ți strice vacanța!
-
Obiecte pentru drum.
Fie că mergi cu mașina personală, cu trenul sau avionul, pe drum vei avea nevoie de câteva accesorii care să-ți facă viața mai ușoară și călătoria mai plăcută. Nu uita de GPS, încărcător pentru telefon, o tabletă și căști, pentru a asculta muzică. Dacă mergi cu mașina la munte, asigură-te că rezervorul este plin, că ai la tine apă și mâncare suficientă și câteva pături, pentru eventualitatea unui eveniment neprevăzut. Nu uita nici de aparatul foto, cu care să imortalizezi cele mai frumoase momente ale vacanței.
Cum organizezi vacanța la munte cu copiii
Vacanța de Crăciun înseamnă reunirea familiei și a prietenilor, iar acest lucru implică prezența copiilor. Dacă este prima ta vacanță cu copiii la munte, este bine să știi că aceasta va fi cu totul diferită de cele petrecute numai în compania adulților. De aceea, trebuie să te înarmezi cu răbdare și să ții cont de câteva sfaturi de la specialiști:
-
Explică-le celor mici ce urmează să faceți
Cu cât îi implici mai mult în activitățile pe care le faceți, fie că este vorba de săniuș, o drumeție pe munte, vizitat orașul sau lenevit la hotel, cu atât sunt șanse mai mari ca micuțul să coopereze și să nu se plictisească. Totuși, nu îți face așteptări prea mari. Răbdarea celor mici este limitată și chiar dacă adulții se simt bine într-un loc, este posibil ca juniorii să-și dorească să se întoarcă mai repede la hotel.
-
Ia cu tine multe gustări
Atât la săniuș, pe pârtie, cât și în plimbările prin oraș, sau la hotel, copiii vor vedea multe tentații și vor cere ba kurtos kolac, ba gogoși, ba mere coapte. În plus, după zbenguiala în zăpadă, celor mici li se va face rapid foame. De aceea este bine să ai la tine mereu câteva gustări mai sănătoase: fructe, cereale, sandwich-uri și multe lichide. Apa este foarte potrivită, dar dacă ai un termos, poți lua cu tine și ceaiuri de fructe. O băutură caldă este foarte potrivită după o repriză de săniuș prin aerul rece de la munte.
-
Alege cu grijă drumețiile
Drumețiile făcute iarna pe munte, prin zăpadă, au un farmec deosebit. Dar este important să adaptezi traseul ales la condițiile de vreme și la rezistența celor mici. Alege un traseu ușor și nu foarte lung, faceți multe opriri în care puteți admira natura și bucurați-vă de timpul petrecut împreună.
-
Ia cu tine haine de schimb pentru cel mic
După o excursie prin zăpadă, o repriză de bulgăreală sau câteva zeci de minute la săniuș, copilul va fi cel mai probabil transpirat. Este recomandat să ai la tine o bluză de corp de schimb, pentru a te asigura astfel că nu răcește atunci când se oprește din activitate și începe să resimtă temperaturile scăzute.
Atenție la mesele îmbelșugate din ziua de Crăciun
Vacanța de Crăciun la munte înseamnă, pe lângă, drumeții, săniuș și schi, și mese îmbelșugate, cu bucate tradiționale, specifice sărbătorilor de iarnă. Mulți dintre turiștii care petrec vacanța de iarnă la munte își imaginează că pot exagera cu mâncarea, pentru că fac mai multă mișcare. Totuși, deși este adevărat că organismul are nevoie de mai multe proteine și carbohidrați, atunci când face mișcare în aerul rece de munte, bucatele tradiționale românești nu sunt tocmai mâncarea ideală pentru cei care vor să facă sport. Motivul este că grăsimile îngreunează mult digestia, astfel că te vei simți mai puțin energizat și activ, după o masă copioasă. Cuvântul de ordine este echilibrul. Te poți bucura de o porție de sarmale sau de pomana porcului, pentru a simți cu adevărat că sunt sărbătorile de iarnă, dar este important să mănânci și legume și să bei multe lichide.
Atmosfera de Crăciun, în camera de hotel
Chiar dacă majoritatea hotelurilor au decorații de Crăciun în zonele comune, este frumos să aduci puțin din atmosfera de sărbătoare și în camera ta. Ia cu tine câteva crenguțe de brad, o coroniță împletită de Crăciun sau planta cu frunze roșii, numită Crăciuniță. Poți decora camera cu o ghirlandă colorată sau luminițe multicolore, astfel încât să simți că spiritul Crăciunului este mereu cu tine.
Tradiții de Crăciun
Dacă te numeri printre persoanele care consideră că sărbătorile nu au farmec fără tradiții și colinde, caută un sejur care oferă program artistic de Crăciun. Multe hoteluri din zone montane din Maramureș sau Moldova oferă turiștilor și posibilitatea de a asista la tradiții și obiceiuri specifice zonei, în ajunul Crăciunului. Dacă te afli într-o stațiune montană, cooptează-i pe membri familiei la o plimbare de seară și admirați luminițele din centrul orașului și cântați chiar voi colindele.
Vacanța de Crăciun la munte poate fi foarte reușită dacă o planifici din timp și iei în considerare toate aceste aspecte. Chiar dacă pentru mulți oameni Crăciunul este asociat cu casa și familia, un sejur la munte, plin de aventuri și mișcare fizică, mâncare bună și tradiții, poate fi o experiență de neuitat.