By Calin Stan/shutterstock

De la an la an, din ce in ce mai multi oameni aleg sa viziteze Marocul. Si este lesne de inteles. Marocul este o tara frumoasa si extrem de ofertanta pentru pasionatii de fotografie si video. Dar, fiind o tara cu o cultura foarte diferita de cea europeana, exista cateva lucruri la care trebuie sa te gandesti de cel putin doua ori inainte de a le face atunci cand esti in Maroc.

Daca ai de gand sa vizitezi aceasta tara, iata cateva sfaturi utile care te-ar putea ajuta sa te pregatesti mai bine pentru calatoria ta:

Imbraca-te corespunzator!

In general,  femeile trebuie sa se imbrace putin mai conservator. Cand vizitezi moschei, este indicat sa iti acoperi corpul pana la incheieturi si glezne. Femeile au nevoie, de asemenea, de un sal care sa le acopere parul.

Moneda locala si costurile

Exista multe magazine comerciale, in special cele moderne, care accepta cartile de credit, insa pietele mici, vanzatorii stradali si taxiurile nu vor accepta. Fii pregatit sa platesti cash cu moneda locala. Dirhamul marocan (DEE-rahm) este moneda lor uzuala, iar 1 euro inseamna relativ 10 Dirhami. S-ar putea sa crezi ca lucrurile sunt ieftine acolo, dar datorita naturii turistice a tarii, care este din ce in ce mai exploatata in fiecare an, preturile din Maroc sunt comparabile cu cele din Europa.

Invata sa negociezi!

Daca planuiesti sa iti faci cumparaturile din piete sau tarabe stradale, nu ar fi rau sa stii sa te targuiesti cu negustorii locali. Desigur, multi oameni aleg sa faca plati integrale de dragul “caritatii”, dar in Maroc, vanzarea este un fel de sport national, iar negociatul este parte importanta a culturii lor. Mai mult decat probabil, vei putea obtine reduceri de preturi la mai toate lucrurile pe care ai de gand sa le cumperi din pietele lor, de regula pana la 25% din pretul de pornire.

By Maurizio De Mattei/shutterstock

Bacsisul

Ar fi bine sa ai mereu la tine ceva maruntis. Regula generala in Maroc este sa oferi 1 DH bacsis in pietele locale si 3-5 DH in locurile mai selecte.

Fii atent la ghizii locali!

Desigur, este de mare folos sa angajezi un ghid local care sa te ajute sa obtii cele mai bune informatii despre aceasta tara minunata si sa ii vizitezi mai usor medinele, dar ai grija pe cine angajezi! Ghizii locali au, de regula, relatii cu mai multe magazine si, cel mai probabil, pot obtine reduceri de preturi pentru turisti in magazinele respective. Nu te lasa pacalit cand iti spun ca incearca sa te ajute sa obtii cele mai bune preturi. Incearca sa negociezi chiar tu cu vanzatorul.

Stai departe de strainii care iti ofera tururi gratuite!

Daca alegi sa calatoresti singur, fara ajutorul niciunui ghid local, vor exista multi localnici care sa incerce sa iti vanda tururi in timp ce te plimbi prin piete si pe stradute. Daca alegi oferta acestora, risti sa ajungi in locuri nedorite, presat sa cheltuiesti bani pentru a ajunge in directia buna.

Vinerea este zi de sarbatoare

Retine ca mergi intr-o tara musulmana, asadar incearca sa acorzi mai multa atentie sarbatorilor lor, altfel s-ar putea sa ajungi in locuri care sunt inchise in ziua de vineri. Aceasta este ziua lor sfanta, asa ca cele mai multe magazine si atractii turistice sunt inchise publicului in zilele de vineri.

Ai grija la apa pe care o consumi

Pentru a nu risca sa iei vreo bacterie, este mai bine sa consumi doar apa imbuteliata, pe care ar fi bine sa o folosesti si atunci cand te speli pe dinti. De asemenea, ai grija sa eviti utilizarea ghetii atunci cand iesi in localuri.

Vizitarea moscheilor

Cele mai multe moschei au locuri limitate pentru persoanele de alte religii, cu exceptia colosalei Moschei Hassan II din Casablanca. Cu toate acestea, avand o arhitectura extrem de frumoasa, merita, totusi, sa te deplasezi pana la ele chiar si pentru o simpla fotografiere a exterioarelor.

By saiko3p/shutterstock

Dacă vrei să vizitezi Marocul, intră pe acest link pentru a gasi cele mai bune oferte de vacanta pentru această destinație.