Sursa foto: ronnybas frimages/Shutterstock.com

Te îndrepți spre Provence în lunile următoare? Această regiune din sudul Franței este renumită pentru peisajele sale pitorești conturate de podgorii roditoare, câmpuri de floarea soarelui, culturi de lavandă și sate fermecătoare. 

Micuțe și cochete, cocoțate pe creste montane și cu un decor de vis în spate, satele din regiunea Provence i-a fascinat dintotdeauna pe călătorii veniți să exploreze partea de sud a Franței, atrăgându-i cu străduțele lor labirint, cu casele făcute din piatră și decorate în stil provensal, dar mai cu seamă cu atmosfera lor caldă.

Numite „villages-perchés”, fiecare dintre aceste nestemate ascunse se mândrește cu o istorie interesantă și cu o frumusețe aparte. Iată câteva dintre satele pe care le recomandăm a fi vizitate în Provence:

Gordes. Gordes este recunoscut de guvernul francez drept unul dintre „Les Plus Beaux Villages de France” (unul dintre cele mai frumoase sate din Franța). Satul se află la marginea platoului Monts de Vaucluse, cu vedere la uimitoarea vale Luberon. Un castel medieval, construit în 1031, cu turnuri de veghe masive și metereze, este principala atracție a acestei așezări rurale. Castelul are în spate o istorie zbuciumată de jafuri, ciumă, revoluții și bombardamente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind renovat ulterior și dat în circuitul turistic. Vizitează castelul, plimbă-te pe străzile pietruite din jurul său, explorează aleile înguste și aventurează-te pe scările ascunse. Încearcă, de asemenea, specialitățile locale din micile magazine, în special mierea, uleiul de măsline și condimentele uscate. 

Bonnieux. Situat în inima Provenței, acest sat inspiră liniște și pace de oriunde l-ai privi. Urcă pe treptele de piatră până în vârful localității pentru priveliștile panoramice uluitoare ale văii din jur și vizitează magnifica biserică gotică Vieille Église din secolul al XII-lea, aflată într-o pădure bătrână de cedru. În timpul secolului al XVI-lea, Bonnieux și pământurile agricole fertile din jur au fost deținute de papi, iar mai mulți episcopi catolici înstăriți au trăit aici în micile castele. În sat vei găsi, de asemenea, o mulțime de cafenele și restaurante încântătoare, precum și o piață plină de alimente locale. Nu ezita să treci și pe la Musée de la Boulangerie, un muzeu dedicat coacerii pâinii.

Goult. Micuțul sat ce pare a fi adormit în secolele trecute, foarte fotogenic și atractiv, își ademenește vizitatorii cu drumul său șerpuitor pe care stau aliniate, de-o parte și de alta, case din piatră colorate, multe dintre ele având fațadele acoperite cu viță de vie. Drumul pleacă de la baza satului până în vârf, unde se află o veche moară de vânt. Printre atracțiile turistice pe care trebuie să le vezi aici se numără biserica romanică Notre-Dame-des-Lumières și Château de Goult, un castel de basm din secolul al XVII-lea unde poți chiar să stai peste noapte. Frumoasa capelă Saint Véran merită și ea să fie explorată, mai ales că în drumul său vei zări o mulțime de măslini și stejari foarte bătrâni. 

Lacoste. Dintre toate satele din Provence, Lacoste are probabil cea mai interesantă istorie. Infamul Marchiz de Sade a trăit aici din 1763 până în 1778. Castelul său medieval (unde au avut loc o mulțime de petreceri libertine) stă încă în picioare pe dealul ce veghează deasupra satului. Acum, acesta este deținut de designerul de modă Pierre Cardin, care a achiziționat castelul parțial ruinat în 2001, pe care l-a renovat ulterior, decorându-l cu o mulțime de lucrări de artă remarcabile. Satul în sine este foarte fermecător și liniștit. Bucură-te de priveliștile splendide din jur, conturate de câmpurile mov de lavandă și de satele învecinate. 

Provence nu numai că este una dintre cele mai frumoase regiuni din toată Franța, dar este, de asemenea, o destinație cu o atmosferă extrem de plăcută și de relaxantă, numai bună de vizitat când simți nevoia de o gură de aer proaspăt și de o reîncărcare a bateriilor. În plus, poate fi locul perfect în care să petreci Revelionul alături de familie sau prieteni. Iată un link care te-ar putea ajuta dacă îți dorești un sejur de Anul Nou în sudul Franței la un preț mai mult decât convenabil!