Maramureș este o zonă foarte cunoscută a României, fiind considerată una dintre cele mai tradiționale regiuni ale ţării noastre. Aceasta este poziţionată în partea de nord a ţării, învecinându-se cu oraşele Satu Mare, Bistrița Năsăud și Sălaj. Cele patru regiuni folclorice pe care această zonă le include sunt pline de tradiții și istorie. Astfel, Țara Chioarului, Țara Lăpușului, Țara Codrului și Țara Maramureșului  ne oferă șansa de a vizita diverse obiective turistice naturale, religioase și culturale. Iată care sunt zece dintre cele mai inedite locuri din Maramureș, pe care trebuie să le vizitezi atunci când ajungi în zonă.

Valea Vaserului

Întinzându-se pe o suprafață de 40 km, Valea Vaserului reprezintă o regiune pitorească din România. Cei care au vizitat această zonă în perioada mai-octombrie își amintesc cu entuziasm de Mocănița care circulă prin zonă. Acesta este ultimul tren cu aburi din țara noastră, iar turiștii sunt impresionați de peisajul fascinant din zonă pe care îl pot admira din vagoanele închise ale Mocăniței.

Priveliştea din trenul cu aburi este uimitoare, întrucât acesta traversează păduri verzi, stânci abrupte și ape limpezi. În funcție de sezon, plimbarea cu acest tren unic durează 6-7 ore, cu o oprire la Paltin. Acolo puteți lua masa de prânz sau puteți admira priveliștile magnifice din zonă.  Valea Vaserului este renumită și pentru izvoarele sale cu apă minerală și zăcămintele de polimetale, care simbolizează activitatea vulcanică din zonă.

Cimitirul Vesel Săpânța

Cel mai cunoscut cimitir din țara noastră este cel Vesel de la Săpânța. Acesta este unic în România datorită crucilor sale intens colorate, care înfățișează scene despre viața celor înmormântați acolo și texte pline de umor care le descriu existența într-o manieră amuzantă. Inspirația pentru acestea provine din cultura dacică, în care moartea nu era considerată un eveniment trist ci unul vesel, la care viața persoanelor decedate era omagiată de către cei dragi.

Primele cruci vesele au fost create de Stan Ioan Pătraș, un sculptor maramureșean renumit, în 1935. Casa sa memorială poate fi vizitată în apropierea cimitirului, întrucât aceasta a fost transformată în muzeu. Peste 800 de cruci din stejar, lucrate manual de meșterii din zonă, cu inscripții originale, fac parte din acest cimitir unic în țara noastră.

Cascada Cailor

Cascada Cailor este cea mai mare din România, având aproximativ 90m înălțime. Aceasta este situată în apropierea stațiunii montane Borşa, care face parte din Munții Rodnei. Turiștii pot ajunge la aceasta prin pădure, într-o plimbare de o oră sau cu telecabina care urcă spre vârful pârtiei de ski, de unde aceștia trebuie să coboare câteva minute prin pădure.

Cascada Cailor este impresionantă atât vara cât și iarna, atunci când este înghețată. Numele cascadei este legat de o legendă locală, conform căreia  turmele de cai erau duse în partea de sus a Munților Rodnei, pentru a paște din primăvară până în toamnă. Într-o zi, acestea au fost atacate de un urs și de spaimă, au sărit de pe munte în groapa devenită Cascada Cailor.

Aceasta este spectaculoasă deoarece apele care se adună pe Muntele Cailor se strâng într-un cerc glaciar, alunecând pe versantul abrupt al Muntelui Piatra Rea și revărsându-se peste Podul Cailor.

Lacul Albastru Baia Sprie

Acest lac, aflat la doar 35 minute de mers pe jos de centrul orașului Baia Sprie, este unic în lume întrucât își schimbă culoarea în funcție de poziția Soarelui și de temperatura apei. Astfel, primăvara lacul este albastru, vara este verde închis cu nuanțe de smarald, iar toamna devine mai închis la culoare, alternând între nuanțe intense de verde și maro.

Explicația științifică a acestui fenomen constă în procesul de apariție a lacului: acesta s-a format după prăbușirea unei mine, iar mineralele reziduale sunt cele care influențează culoarea apei. Lacul Albastru de la Baia Sprie pare să fie ascuns într-un loc uitat de lume, într-o zonă sălbatică, neamenajată, de unde reușește să îi surprindă mereu pe trecători datorită nuanțelor sale schimbătoare.

Acesta a fost declarat rezervație naturală, fiind unic prin origine iar organizațiile neguvernamentale, împreună cu Administrația Parcului Național Munții Maramureșului supervizează conservarea peisajului respectiv în scop educativ și științific.

unsplash.com/photos/6b3BGgYDJg0

Satul Breb

Satul Breb reprezintă o locație emblematică pentru tot ceea ce înseamnă Maramureș: case din lemn, o biserică unică care datează din secolul al XVI-lea, localnici ospitalieri și cei mai renumiți meșteri din țară. Într-o scurtă vizită în această locație rustică, veți putea descoperi detalii interesante despre cultura locală, ascultând poveștile spuse chiar de localnici.

În plus, dacă vă tentează să experimentați stilul lor de viață, puteți lua parte la activitățile tradiționale cu care aceștia se îndeletnicesc zilnic. Dacă aveți noroc, puteți participa chiar și la o nuntă tradițională, fiind astfel martorii obiceiurilor și a ritualurilor unice din această zonă.

Memorialul Sighet

Amenajat în clădirea fostei închisori din orașul Sighetu Marmației, acesta este cunoscut și sub denumirea de Închisoarea Miniștrilor, întrucât acolo au fost închiși și torturați zeci de personalități din epoca Interbelică. Celulele celebrei închisori au fost transformate în camere de muzeu, incluzând obiecte, fotografii și documente care spun istoria persoanelor care au fost încarcerate acolo.

În curtea închisorii există și un loc de rugăciune și reculegere, în care turiștii pot aprinde o lumânare în memoria celor care și-au pierdut viața după gratii. Tot acolo veți putea admira și Cortegiul Sacrificaților, un monument devenit celebru, datorită impresionantelor siluete umane care se îndreaptă către zid.

La Memorialul Sighet veți putea vizita și Cimitirul Săracilor, în care au fost îngropați peste 50 de deținuți politici care și-au pierdut viața în Închisoarea Miniștrilor. O dată ajunși acolo, atenția vă va fi imediat captată de proiectul peisagistic unic, care are forma hărții României, fiind creat din arbuști.

Vârful Pietrosul Rodnei

Una dintre bijuteriile ascunse ale Maramureșului este Vârful Pietrosul Rodnei. Acesta este cel mai înalt vârf din Carpații Orientali, fiind atracția favorită a turiștilor care iubesc natura. Pentru a ajunge la acesta, trebuie să parcurgeți un traseu de 8-9 ore în ambele sensuri, de dificultate medie. Acesta merită efortul depus, întrucât priveliştea pe care o veţi admira de la înălțime este cu adevărat impresionantă.

Pe traseu veți avea șansa de a admira Lacul Iezer, unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din lume, cu apă cristalină. Priveliștea din vârf este una de neuitat, întrucât acolo veți fi înconjurați de Munții Maramureșului la nord, de Munții Țibleș la vest și de Munții Rodnei la est și sud.

Mănăstirea Bârsana

Mănăstirea Bârsana a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea. Aceasta reflectă credința puternică a localnicilor întrucât dealul pe care se află mănăstirea acum a fost un cimitir în trecut. Sătenii au ales să construiască un simbol al lui Dumnezeu acolo, pentru a le oferi celor înmormântați odinioară odihnă veșnică.

Această mănăstire este considerată una dintre cele mai frumoase din Maramureș datorită picturilor sale interioare impresionante. Culorile alb, roșu, albastru și auriu domină reprezentarea scenelor religioase din acestea, cu influențe ale stilului baroc.

Muzeul de mineralogie din Baia Mare

Înființat în anul 1989, Muzeul de mineralogie aflat in Baia Mare este cel mai vast muzeu regional din Europa. În cadrul acestuia veți descoperi o colecție impresionantă de minerale, fosile și roci (aproximativ 19.000 elemente), dintre care aproximativ 1.000 de elemente sunt unice în lume. Acest muzeu include sectorul științific și zona florilor de mină, care include cele mai rare exponate.

Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic Maramureșean este alcătuit din două sectoare: Secția în aer liber (Muzeul Satului) și Secția Pavilionară.

Secția pavilionară a fost creată în anul 1964 și conține numeroase obiecte din Ţara Chioarului, Ţara Codrului, Ţara Lăpuşului şi Ţara Maramureșului. Printre exponate se află diverse instrumente utilizate în agricultură și instalații tehnice, numeroase colecții de ceramică, numeroase obiecte de cult și costume populare deosebite.

Muzeul Satului a fost creat în anul 1984 și se află în prezent pe Dealul Florilor. Acesta include diverse grupuri gospodărești provenite din Ţara Chioarului, Ţara Codrului, Ţara Lăpuşului şi Ţara Maramureșului. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt gospodăria Prislop, bisericile de lemn din satul Chechiș, casa Petrova și gospodăria Borșa.

Acestea sunt 10 dintre cele mai inedite obiective turistice pe care le puteti descoperi în Maramureș, un tărâm unic, care și-a păstrat frumusețea naturală și tradițiile de odinioară. Peisajele deosebite din această zonă vă vor impresiona, întrucât veți descoperi la tot pasul munți împăduriți, căpițe rustice, lacuri superbe, cascade și izvoare unice sau specii florale nemaiîntâlnite în altă parte.