Înțesată de locuri pline de tradiție și oameni primitori, România se află pe harta multor turiști din întreaga lume care se simt atrași ca un magnet de legendele și stilul de viață de la noi. Iar dacă cei mai mulți dintre străinii care ne calcă pragul știu despre România că este țara natală a Nadiei Comăneci, că la Bran a trăit contele Dracula sau că aici a făcut carieră Gheorghe Hagi, multe obiective turistice care spun povestea acestui popor pot rămâne nedescoperite, în umbra celor ceva mai norocoase, adică mai comerciale.

Poate nu ai ajuns să le vizitezi pe toate nici tu, iar în acest caz ar trebui să îți faci cât mai curând bagajele și să pleci într-o expediție care să te ajute să-ți cunoști îndeaproape țara, care mustește de istorie, cultură și datini, și să o iubești mai mult. Iată care ar fi obiectivele turistice din România care nu ar trebui să îți scape de pe lista locurilor vizitate!

1. Cimitirul Vesel de la Săpânța

Începem călătoria noastră, deocamdată doar virtuală, cu nordul României, acolo unde „se agață harta în cui”, așa cum spun cei care vorbesc de Maramureș. Zona este o adevărată metaforă pentru cei care caută să guste din adevăratele valori și tradiții românești, pentru că acolo vei întâlni oameni calmi, gospodari și foarte primitori.

Dintre toate localitățile din județ, cea mai valoroasă din punct de vedere turistic rămâne Sighetul Marmației. Nu foarte departe de aceasta, în Săpânța, vei găsi un cimitir faimos în toată lumea pentru umorul cu care localnicii au ales să înfrunte momentele nu întocmai fericite, adică pierderea unei persoane. Mormintele cu cruci viu colorate și mesajele nostime te vor face să simți esența umorului românesc, adică hazul de necaz.

În Maramureș e recomandat să ajungi fie în perioada verii, fie în preajma Crăciunului sau a Paștelui, când poți admira cete de colindători îmbrăcați tradițional sau poți participa la un curs de încondeiere a ouălor și poți gusta din bucatele tradiționale specifice zonei.

2. Salina Turda

Calitățile terapeutice ale sării sunt cunoscute în toată lumea, iar cele mai importante ar fi creșterea imunității și purificarea aerului care intră în contact cu aceasta, așa că e ideală pentru tratarea rinitelor sau a bronșitelor. Ar fi păcat să nu te bucuri măcar o dată de beneficiile pe care le poți simți pe pielea ta grație sării, mai ales că în România ai la dispoziție mai multe saline.

Dintre toate acestea, Salina Turda este, de departe, cea mai spectaculoasă și este organizată ca un mic oraș sub pământ, unde temperatura nu urcă mai sus de 12 grade Celsius, indiferent de anotimp.

În interiorul salinei, te vei putea bucura de cinci zone, și anume Mina Iosif, aflată la 112 metri adâncime, denumită și Sala Ecourilor, Camera Crivac, în formă octogonală, Mina Terezia, care are formă de clopot, Mina Rudolf, cu 42 de metri adâncime, și Mina Gizela, foarte asemănătoare Minei Rudolf, dar care este dotată cu o sală de tratament balnear cu aerosoli naturali.

3. Castelul Corvinilor din Hunedoara

Castelul este unic în România mulțumită arhitecturii sale gotice preluată din sud-estul Europei. Inspirat din stilul francez, locul care astăzi este un muzeu a fost punctul de atracție al multor pasionați de istorie sau artă cinematografică, dovadă stând numeroasele filme turnate în interiorul castelului.

Cunoscut și sub denumirea de Castelul Huniazilor, el reprezintă cetatea medievală a Hunedoarei și a fost inclus în topul destinațiilor de basm din Europa, fiind și unul dintre cele mai frumoase din lume.

Uriașa construcție a fost ridicată în secolul XV de către Ioan de Hunedoara pe vârful unei stânci la baza căreia curge liniștit pârâul Zlaști. Priveliștea este impresionantă atât din interiorul turnurilor castelului, cât și din afara clădirii, care este cea mai mare construcție cu funcționalitate civilă și militară aflată încă în picioare din România.

4. Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Iulia, care este mai veche de trei sute de ani, este cea mai mare și mai valoroasă fortificație bastionară din sud-estul Europei. Corpul principal al construcției care face cinste atât orașului, cât și României, are forma unui heptagon neregulat. Cele șapte bastioane care o străjuiesc îi dau o formă stelară. Cel mai mare dintre ele,

Trinitatea, are un blazon încoronat cu câmpuri multiple și frunze de acant. Celelalte șase poartă nume de sfinți, și anume Sfântul Mihail, Sfântul Carol, Sfântul Ștefan, Sfânta Elisabeta, Sfântul Eugeniu de Savoia și Sfântul Capistrano.

5. Piața Mare din Sibiu

Nu poți pleca din Transilvania fără să vizitezi și Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Presărat cu obiective turistice la tot pasul, Hermanstadt, cum îi mai spun localnicii, are un aer medieval păstrat cu strășnicie. Începe să-l cunoști la pas, pentru că te vei încărca cu energie pozitivă la vederea clădirilor colorate, construite în stil germanic.

Palatul Brukental, Casa Hecht, care a fost primul oficiu poștal și prima monetărie din România, Fântâna cu grilaj din Piața Mare, unde, pe vremuri, aveau loc execuțiile sau Turnul Sfatului, care a fost reconstruit de către cetățeni de la zero, pentru că se dărâmase în urma unui cutremur mare.

Nu uita nici de Podul Minciunilor, care este primul din fier forjat și fără susținere construit vreodată în România, sau de Pasajul Scărilor, construit din cărămidă, care face legătura între Orașul de Sus și Orașul de Jos.

6. Castelele Peleș și Pelișor

Familia regală a României a stat la baza ridicării celor mai frumoase monumente din țară, iar Castelele Peles si Pelisor sunt cap de listă atunci când vine vorba de o arhitectură cu totul deosebită. La finalul lunii august a anului 1875, la Sinaia a fost pusă piatra de temelie a Castelului Peleș, care astăzi este un adevărat simbol al României.

Carol I folosea această construcție impresionantă ca reședință de vară, iar ultimul care s-a putut bucura de ea a fost Regele Mihai I. În vremea comunismului, o mare parte a colecției de obiecte de artă au fost transferate la București, Brașov sau Sibiu, iar castelul a devenit Muzeu Național. Pelișorul, Foișorul și Casa de Vânătoare aveau să devină case de creație și odihnă pentru scriitorii, muzicologii și artiștii plastici agreați de regimul comunist.  

Astăzi, castelul găzduiește colecții valoroase din obiecte de ceramică, ceasuri, argint sau metal, arme și armuri, ordine și decorații, precum și sticlărie.

7. Palatul Parlamentului din București

Capitala Romaniei este un loc preferat de către turiști din toate colțurile lumii nu doar pentru viața de noapte activă, ci și pentru obiectivele turistice pe care aceasta le adăpostește. Bucureștiul ocupă un loc important în alegerile celor care iubesc călătoriile, iar acest fapt se datorează, în primul rând, celei mai consacrate clădiri din oraș, Palatul Parlamentului.

A doua cea mai mare clădire cu rol administrativ din lume, după Pentagon, din Washington DC, construcția mastodont a fost ridicată la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, ultimul președinte comunist pe care l-a avut România. Casa Poporului, așa cum era denumită înainte de revoluția din 1989, măsoară 86 de metri înălțime deasupra solului și 92 de metri în subteran, adică 9 nivele la suprafață și alte 9 sub pământ.

Conform World Records Academy (Cartea Recordurilor), Palatul Parlamentului este cea mai grea clădire din lume și cea mai scumpă clădire administrativă de pe tot mapamondul.

8. Palatul Culturii din Iași

Eminescu spunea despre cei care nu au vizitat Iașiul că nu merită să fie numiți români. Probabil că avea dreptate, pentru că Orașul Celor Șapte Coline are o mulțime de locuri importante, obiective turistice unice în țară și foarte multe posibilități de recreere. De la biserici vechi de sute de ani, la muzee care spun povestea acestor tărâmuri, la parcuri vestite în întreaga țară și case memoriale ale oamenilor care, de-a lungul timpului, au făcut cinste poporului, Iașiul este un loc în care nu ai cum să te plictisești.

Dintre toate obiectivele turistice pe care le poți vizita, Palatul Culturii este cel cu care ieșenii se laudă cel mai mult, pentru că istoria lui este una cel puțin interesantă. Ridicat în stilul neogotic, construcția clădirii care astăzi este simbolul orașului a fost începută la comanda regelui Ferdinand și inaugurat la 11 octombrie 1925.

La vremea respectivă, Palatul Culturii din Iași era una dintre puținele clădiri din țară iluminată electric, dotată cu sistem de ventilație, termostate și încălzire. Cu o suprafață de 36.000 metri pătrați și 298 de încăperi, palatul adăpostește Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic, Muzeul Arheologic de sit din Cucuteni și o bibliotecă valoroasă, cu ediții unicat.  

9. Mănăstirea Voroneț

Toate mănăstirile din Moldova au o poveste interesantă și reprezintă oaze de liniște și reculegere, însă Voroneț pare să le întreacă pe toate cu frumusețea lor. Albastrul de Voroneț, o nuanță unică în lume, este culoarea folosită la pictura din exterior a mănăstirii, care a făcut-o celebră în întreaga lume.

Denumită și Capela Sixtină a Estului, mănăstirea Voroneț a fost ctitorită de Ștefan cel Mare în anul 1488. Ceea ce probabil nu știai despre lăcașul de cult este că ridicarea acestuia a durat doar trei luni și trei săptămâni, ceea ce, la vremea respectivă, reprezenta un adevărat record. Pereții exteriori sunt socotiți a fi cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești.

Acestea sunt nouă dintre cele mai vizitate obiective turistice din România pe care, dacă încă nu le-ai vizitat, ar trebui să le treci cât mai curând pe lista locurilor văzute. Fă-ți bagajele și cunoaște-ți țara îndeaproape, pentru că are atât de multe de oferit!