Formată din trei orașe unificate, Buda și Obuda, pe coasta vestică a Dunării, și Pesta, pe coasta estică, o mare parte din capitala Ungariei este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind considerată de majoritatea turiștilor unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa. Budapesta este o combinație perfectă între o istorie fascinantă și un stil artistic contemporan.

De la muzee care ne poartă într-o călătorie în timp, până la centrele termale de relaxare, metropola oferă opțiuni pentru o varietate de turiști

Din orice aventură prin capitala Ungariei nu trebuie să lipsească următoarele cinci cele mai cunoscute atracții turistice.

5. CLĂDIREA PARLAMENTULUI

Construită în stil gotic neo-renascentist, una dintre cele mai mari clădiri din Ungaria găzduiește birourile parlamentare. În fiecare zi, turiștii au la dispoziție tururi ghidate pentru a putea descoperi fiecare colț al impresionantei structuri. Inaugurată la cea de-a o mia aniversare a țării, în 1896, construcția clădirii a durat 19 ani, fiind terminată în anul 1904.

Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că pe parcursul lucrărilor s-au folosit peste 500.000 de pietre prețioase și 40 de kilograme de aur.

4. BĂILE GELLERT

Una dintre cele mai mari SPA-uri din oraș, care include o piscină cu valuri artificiale în aer liber, saune și zone de relaxare, Băile Gellert atrag mii de turiști, precum și rezidenți ai Ungariei pe tot parcursul anului. Deși complexul a fost construit între 1912 și 1918, abia în anul 2008 clădirea a fost renovată, pentru a fi readusă la vechea glorie.

Proprietățile apelor curative sunt certificate încă din secolul XV, iar izvoarelor termale care alimentează aceste băi le-au fost aduse faima de către turci, în secolele XVI și XVII, pe perioada domniei lor pe teritoriul Ungariei.

3. INSULA MARGARET

În mijlocul Dunării stă insula Margaret, unde găsim 2.5 kilometri de parcuri de distracții și centre de recreere. Aici putem închiria carturi și diferite mijloace de transport autonome, pentru a putea explora în întregime faimosul petic de pământ.

Una dintre cele mai cunoscute atracții ale insulei este fântâna muzicală, care oferă un spectacol de neuitat pe ritmuri de muzică clasică.
Pe această micuță insulă se regăsește o pletora de ruine medievale și centre de îngrijire a faunei locale.

2. BASILICA ST. STEPHEN

Acest centru religios este cel mai important lăcaș de cult din Ungaria, unde vizitatorii pot vedea mâna dreaptă a lui Stephen, primul rege al țării. În acest loc sfânt, turiștii care plănuiesc să îl viziteze sunt rugați să își țină genunchii și umerii acoperiți.

Pentru o panoramă de neuitat putem urca în domul bisericii, iar dacă vremea permite, putem admira întreaga capitală. În Basilica St. Stephen se țin frecvent concerte de muzică clasică, ce răsună pe străzile capitalei, spre deliciul turiștilor, dar și al locuitorilor ungari.

1. FUNICULARUL DE PE DEALUL CASTELULUI BUDA

Dat în funcțiune în anul 1870 și fiind al doilea cel mai vechi funicular din lume, acesta este cel mai rapid mod de a ajunge la Castelul Buda. Funicularul își primește faima pentru priveliștea impresionantă asupra Dunării, fapt pentru care viteza sa a fost încetinită începând cu anul 1988, în favoarea turiștilor, care nu se puteau bucura pe deplin de peisajele oferite.

Experiența pe care o putem trăi în capitala Ungariei este una dintre cele mai complete de pe teritoriul Europei, înglobând atracții istorice, zone de relaxare pentru toate tipurile de turiști, și o viață de noapte modernă îmbrățișată de ruine și construcții medievale. Așa că dacă vrei să te înfrupți din comorile capitalei de pe Dunăre, rezervă chiar acum un loc într-un city break în Budapesta și lasă această capitală superbă să te surprindă din toate punctele de vedere.