Formată din trei orașe unificate – Buda și Obuda (coasta vestică) și Pesta (coasta estică) – capitala Ungariei este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind considerată de majoritatea turiștilor unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa. Budapesta este o combinație perfectă dintre o istorie fascinantă și un stil artistic contemporan.
Obiective și atracții turistice în Budapesta
De la muzee care ne poartă într-o călătorie în timp, până la centrele termale de relaxare, metropola oferă opțiuni pentru o varietate de turiști. Mai multe despre cele mai frumoase locuri din Budapesta pe care le poți vizita, alături de informații de călătorie utile, chiar acum.
Clădirea Parlamentului
Construită în stil gotic renascentist, una dintre cele mai mari clădiri din Ungaria găzduiește birourile parlamentare.
În fiecare zi, turiștii au la dispoziție tururi ghidate pentru a putea descoperi fiecare colț al impresionantei structuri. Inaugurată la cea de-a o mia aniversare a țării, în 1896, construcția clădirii a durat 19 ani, fiind terminată în anul 1904.
Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că pe parcursul lucrărilor s-au folosit peste 500.000 de pietre prețioase și 40 de kilograme de aur.
Baile Gellert
Una dintre cele mai mari SPA-uri din oraș, care include o piscină cu valuri artificiale în aer liber, saune și zone de relaxare, Băile Gellert atrag mii de turiști, precum și rezidenți ai Ungariei pe tot parcursul anului.
Deși complexul a fost construit între 1912 și 1918, abia în anul 2008 clădirea a fost renovată, pentru a fi readusă la vechea glorie.
Proprietățile apelor curative sunt certificate încă din secolul XV, iar izvoarelor termale care alimentează aceste băi le-au fost aduse faima de către turci, în secolele XVI și XVII, pe perioada domniei lor pe teritoriul Ungariei.
Insula Margaret
În mijlocul Dunării stă insula Margaret, unde găsim 2.5 kilometri de parcuri de distracții și centre de recreere. Aici putem închiria carturi și diferite mijloace de transport autonome, pentru a putea explora în întregime faimosul petic de pământ.
Una dintre cele mai cunoscute atracții ale insulei este fântâna muzicală, care oferă un spectacol de neuitat pe ritmuri de muzică clasică.
Pe această micuță insulă se regăsește o pletora de ruine medievale și centre de îngrijire a faunei locale.
Basilica St. Stephen
Acest centru religios este cel mai important lăcaș de cult din Ungaria, unde vizitatorii pot vedea mâna dreaptă a lui Stephen, primul rege al țării. În acest loc sfânt, turiștii care plănuiesc să îl viziteze sunt rugați să își țină genunchii și umerii acoperiți.
Pentru o panoramă de neuitat putem urca în domul bisericii, iar dacă vremea permite, putem admira întreaga capitală. În Basilica St. Stephen se țin frecvent concerte de muzică clasică, ce răsună pe străzile capitalei, spre deliciul turiștilor, dar și al locuitorilor ungari.
Funicularul din Buda
Dat în funcțiune în anul 1870 și fiind al doilea cel mai vechi funicular din lume, acesta este cel mai rapid mod de a ajunge la Castelul Buda. Funicularul își primește faima pentru priveliștea impresionantă asupra Dunării, fapt pentru care viteza sa a fost încetinită începând cu anul 1988, în favoarea turiștilor, care nu se puteau bucura pe deplin de peisajele oferite.
Faleza Dunarii
Este unul dintre cele mai vechi locuri de promenadă de pe lista cu orașe mari ale Europei, întinzându-se de la Podul Elisabeta către Podul cu Lanțuri. De-a lungul plimbării pe această rută, poți admira clădirile impresionante de pe malul Dunării, iar în apropierea Parlamentului vei descoperi celebrul memorial “Pantofii de pe Faleza Dunării”, în memoria evreilor uciși de trupele naziste.
Castelul Buda
Fiind, poate cea mai impozantă clădire din partea omonimă a capitalei maghiare, castelul Buda a fost construit în secolul XIII, având ca prim scop apărarea metropolei în fața invaziilor tătare și mongole.
Este un loc aflat în topul celor mai frumoase atracții turistice din Budapesta, îmbinând stilul romanic, cel baroc și cel gotic. Impresionanta panoramă cu Pesta lasă loc de poze memorabile, iar dacă ești pasionat de arta sau istoria Ungariei, te afli în locul potrivit.
În clădirea Castelului Buda mai poți vizita: Muzeul Național de Istorie al Budapestei, Muzeul de Artă Contemporană și Galeriile Naționale.
Podul cu lanțuri
Sunt multe poduri în orașul de peste Dunăre, însă cel care le întrece pe toate este Podul cu Lanțuri, inaugurat în anul 1849. La momentul inaugurării sale, poarta de legătură dintre inima Pestei și castelul Buda era unul dintre cele mai mari poduri din lume, având o lungime de 202 metri.
Între lunile iulie și august, la fiecare final de săptămână, Budapesta găzduiește o mulțime de festivaluri și evenimente culturale. Pe Podul cu Lanțuri, turiștii pot lua parte la cel mai mare festival din această perioadă, intitulat “Vara pe Podul cu Lanțuri”.
Când este cea mai bună perioadă de călătorie în Budapesta?
Clima și vremea în Budapesta
Budapesta se află regiunea Europei influențată de clima temperată, fiind un oraș cu un climat temperat de tranziție. Temperaturile medii anuale sunt de aproximativ 10°C. Cea mai caldă lună din an este iulie, atunci când temperaturile medii ajung în dreptul valorii de 21°C.
În capitala țării vecine, recordul de temperatură a fost stabilit în anul 2007, atunci când în timpul zilei, cei care se aflau în oraș pentru vizitarea celor mai frumoase locuri din Budapesta, au fost nevoiți să înfrunte o valoare maximă de termometrelor de 40.7°C.
La polul opus, cea mai friguroasă lună din an în Budapesta este luna ianuarie. Media temperaturilor din ianuarie este de -1.6°C. Numărul anual mediu al orelor insorite de este 2.040.
Mai este important de precizat faptul că media precipitațiilor este de 516, lunile cu cele mai multe averse înregistrate fiind iunie și noiembrie.
Dacă nu îți place vântul, Budapesta este un loc ideal pentru tine, fiind o capitală cu un nivel redus al acestor fenomene meteorologice, datorită poziționării lângă Munții Carpați și Munții Transdanubieni. Însă pe timp de toamnă, lipsa vânturilor determină creșteri abundente de ceață.
Când este bine de mers în Budapesta?
- Evită să mergi între ianuarie și martie, deoarece în medie, temperaturile matinale sunt de aproximativ 5°C;
- Poți căuta un bilet de avion spre Budapesta între aprilie și iunie, atunci când vremea este favorabilă. La prânz, valorile medii din termometre indică 28°, însă pot exista și căderi reduse de precipitații;
- Din august până în septembrie este cea mai bună perioadă din an în care poți vizita la pas lista cu obiective turistice din Budapesta, clima fiind perfectă pentru turiști. Dimineața, temperaturile medii indică 16°C;
- În octombrie, clima este din nou favorabilă, cu temperaturi medii la mijlocul zilei regăsite în jurul valorii de 16°C;
- În noiembrie, clima este rea. Temperatura medie din această lună este de 10°, meteorologii afirmând că sunt în noiembrie aproximativ 7 zile cu ploi.
- În decembrie, cei care caută locuri de vizitat în Budapesta trebuie să știe că vor avea parte de o vreme nefavorabilă. În medie, dimineața sunt -0°C, iar căderile de precipitații pot fi la ordinea zilei.
Condiții de călătorie în Budapesta
Condiții de intrare și regim de ședere
Deoarece Ungaria este un stat membru UE, turiștii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Ungaria. Se poate pătrunde pe teritoriul acestui stat fie pe bază de pașaport, fie pe baza cărții de identitate, dacă acest document este în curs de valabilitate.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care intenționează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul Ungariei să se adreseze misiunii diplomatice a României, pentru a-și anunța astfel prezența, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactați în situații de urgență.
Siguranță și criminalitate în Ungaria
La fel ca România, Ungaria nu este considerată o țară de risc pentru turiștii străini. Infracțiuni minore de tipul furtului din buzunare, înșelăciunilor sau furtului de mașini pot apărea în zone aglomerate (gări, stații, parcări, centre comerciale).
Recomandările noastre de călătorie în Budapesta:
- Păstrează în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit, fără a le expune în mod vizibil asupra ta, sau în timpul condusului;
- Mașinile trebuie încuiate și asigurate cu sisteme de alarmă;
- În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, păstrează atenția asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei;
- Pentru ieșirile în oraș, în special în zonele aglomerate, lasă documentele personale la hotel și păstrează numai o copie a cărții de identitate utilizate asupra ta.
Cum ajungi în Budapesta?
Dacă vrei să vizitezi Budapesta, ai la dispoziție bilete de avion pentru zboruri directe, la prețuri cât se poate de atractive. În funcție de orașul românesc din care zbori spre capitala maghiară, călătoria durează între 60 de 100 de minute.
Vezi ofertele noastre de avion pentru Budapesta și grăbește-te să prinzi cele mai bune bilete pentru acest an, pentru a te bucura de cea mai frumoasă perioadă turistică, ideală pentru a vizita capitala țării vecine.
Unde stai în Budapesta?
Dacă vrei să alegi cele mai bune variante de cazare, vezi lista de hoteluri disponibile pentru perioada pe care o ai în plan pentru a vizita Budapesta. Utilizând filtrele pentru sortarea locațiilor din oferta noastră, în funcție de propriile tale criterii, vizualizezi rapid cele mai bune hoteluri din Budapesta pentru propriile nevoi.
Alege un hotel în mod corect, citind informațiile suplimentare pe care Dertour ți le pune la dispoziție, în pagina fiecărei locații. Optează pentru un hotel cât mai aproape de cele mai frumoase obiective turistice din Budapesta, pentru a te putea plimba în voie prin capitala maghiară și, cel mai important, într-un timp ce nu necesită un efort foarte mare pentru tine și cei dragi.
Cu ce te deplasezi în Budapesta?
Iată variantele pe care ai la dispoziție, atunci când vrei să te plimbi între cele mai frumoase locuri de vizitat din Budapesta:
- Metrou : în Budapesta, sistemul de metrou include 3 magistrale, prețul unui bilet fiind de aproximativ 1 euro. Este important de precizat faptul că același bilet poate fi utilizat și pentru celelalte mijloace de transport în comun din oraș.
- Autobuz: sistemul de rute cu autobuz public din Budapesta este compus din aproximativ 200 de rute. Astfel, tu poți tranzita întregul oraș pe baza acestui sistem de transport în comun, atât în zona centrală, cât și la periferii. Rutele speciale (de noapte) circulă între 00:00 și 04:00 am, dacă rămâi mai mult în oraș la distracție.
- Troleibuz. Numărul de rute este cu mult mai redus, comparativ cu sistemul de rute al autobuzului. Însă cele 13 rute ale troleibuzului acoperă cele mai importante zone turistice ale Budapestei și sunt numerotate începând cu 70. Motivul? Sistemul de troleibuze a fost inaugurat odată cu aniversarea de 70 de ani a lui Stalin.
- Taxi / Aplicații de car sharing. Tarifele sunt mici, indiferent de opțiunea pe care ai ales-o, iar această variantă de transport îți permite să te deplasezi rapid prin oraș, indiferent de oră, acolo unde dorești.
Experiența pe care o putem trăi în capitala Ungariei este una dintre cele mai complete de pe teritoriul Europei, înglobând atracții istorice, zone de relaxare pentru toate tipurile de turiști, și o viață de noapte modernă îmbrățișată de ruine și construcții medievale.
Așa că dacă vrei să te înfrupți din comorile capitalei de pe Dunăre, rezervă chiar acum un loc într-un city break în Budapesta și lasă această capitală superbă să te surprindă din toate punctele de vedere.