O insula spectaculoasa, in care peisajele montane, apa limpede a marii, plajele superbe si istoria veche de mii de ani se armonizeaza perfect, Creta este o destinatie de vacanta excelenta pentru numeroase categorii de turisti: de la cei care isi doresc, pur si simplu, sa se deconecteze o vreme si sa se bucure de relaxare deplina, pana la cei care transforma fiecare concediu intr-o oportunitate de a-si satisface curiozitatile istorice si culturale. 

Cuprins

1. Care este cea mai buna perioada pentru a calatori in Creta?
2. Care sunt conditiile de calatorie in Creta?
3. Cum ajungi in Creta?
4. Unde te cazezi in Creta?
5. Cu ce te deplasezi in Creta?
6. Obiective turistice si locuri de vizitat in Creta
  6.1. Satele din Creta
  6.2. Plajele din Creta
  6.3. Locuri incarcate de semnificatii istorice profunde
7. Activitati inedite pe care sa le faci in Creta
  7.1. Jeep Safari
  7.2. Seara traditionala cretana
  7.3. Tur cu barca
  7.4. Excursie in Santorini
  7.5. Scuba diving

Fie ca ai vizitat alte insule grecesti pana acum, fie ca este prima data cand iti propui sa calatoresti pe meleagurile uimitoare ale Greciei, cu siguranta merita sa adaugi Creta pe lista destinatiilor tale de vacanta. 

Pentru ca inainte de orice vacanta este esential sa te informezi cu privire la obiectivele pe care le-ai putea vizita, activitatile de care te-ai putea bucura, modalitatile de deplasare si nu numai, ti-am pregatit un ghid practic pentru un concediu in Creta.

Creta, Grecia

Sursa foto: unsplash.com/photos/Bd4Wt8jPmF4

Care este cea mai buna perioada pentru a calatori in Creta?

Cea mai buna perioada pentru a calatori in Creta depinde de asteptarile fiecarei categorii de turisti. De exemplu, daca iti doresti sa te bucuri de temperaturi blande si de mai putina aglomeratie, iti recomandam sa iti planifici vacanta in Creta in perioada primaverii. 

Sezonul turistic incepe in Creta din luna mai, cand se poate face baie in mare, apa avand o temperatura de cel putin 22 de grade Celsius. Tot in aceasta perioada lipsesc ploile, iar temperatura aerului este mai mult decat placuta. In plus, in luna mai, tarifele sunt mai accesibile.

In schimb, daca adori caldura si vrei sa te bucuri in fiecare zi de apa marii, ai putea lua in considerare sezonul estival, cand temperaturile depasesc 30-35 de grade. Totusi, in lunile de vara, tarifele sunt considerabil mai mari decat in martie-mai, intrucat si cererea este mai mare. 

In schimb, daca vrei sa eviti aglomeratia, ai putea calatori in Creta in lunile de toamna. Temperaturile sunt prietenoase, iar apa marii este, de asemenea, placuta pana in luna octombrie inclusiv.

Care sunt conditiile de calatorie in Creta?

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Republica Elena, conform Ministerului Afacerilor Externe. 

Potrivit aceleiasi surse, in contextul pandemiei de coronavirus, in perioada 26.07.2021-3.07.2021, intrarea pe teritoriul Greciei este permisa tuturor persoanelor care prezinta rezultatul unui test rapid, efectuat fie in statul de provenienta, fie in cel de tranzit. Testul trebuie sa aiba o valabilitate maxima de 48 de ore de la data prelevarii, iar aceasta masura se aplica tuturor persoanelor care au varsta minima de 12 ani. 

Pentru a fi la curent cu eventualele schimbari care pot aparea in contextul pandemiei de coronavirus, iti recomandam sa accesezi pagina oficiala a Ministerului Afacerilor Externe, inainte de a pleca in calatorie.  

Cum ajungi in Creta?

In functie de buget si de preferintele personale, poti alege trei modalitati de transport pana in Creta: fie te deplasezi cu masina, fie te deplasezi cu avionul sau cu autocarul

Daca optezi pentru masina personala, este important sa stii ca durata calatoriei pana in Creta, cu plecare din Bucuresti, este de aproximativ 25-26 de ore, in functie de numarul opririlor pe care le faci si de durata acestora. Prin urmare, ia in calcul faptul ca distanta poate fi destul de coplesitoare, mai ales daca nu obisnuiesti in general sa conduci pe rute atat de lungi. 

Mai ieftin decat o calatorie cu avionul, drumul cu autocarul este o alta varianta pe care merita s-o iei in considerare – fie din motive financiare, fie din cauza ca ai rau de avion. 

De departe cea mai confortabila si rapida varianta este calatoria cu avionul, cu plecare din Bucuresti. Creta are doua aeroporturi internationale: unul in Heraklion si celalalt – in Chania. Exista si un al treilea aeroport pe insula greceasca, insa mai mic – este vorba despre aeroportul din Sitia.

Asadar, alege mijlocul de transport cel mai confortabil pentru tine – din toate punctele de vedere, luand in considerare toate avantajele si dezavantajele ale fiecareia dintre cele trei optiuni anterior prezentate. 

Unde te cazezi in Creta?

Dintre toate destinatiile de vis din Creta, regiunea Heraklion se bucura de cea mai multa popularitate, fiind cel mai mare oras-port de pe insula. Dincolo de obiectivele cultural-istorice deosebite, Heraklion impresioneaza turistii de pretutindeni prin hotelurile sale luxoase, de 4 si 5 stele, in care acestia au parte de experiente unice, precum si prin viata de noapte si peisajele de vis.  

Te incurajam sa arunci o privire pe topul hotelurilor populare din Heraklion, Creta si sa-l alegi pe cel care se potriveste perfect cu asteptarile si dorintele tale legate de o vacanta de neuitat in Grecia. Indiferent de optiunea ta, te vei bucura de conditii premium de cazare si vei avea parte de servicii ospitaliere de calitate.

O alta regiune unde te-ai putea caza este Chania, unde ai ocazia sa gasesti numeroase unitati de cazare de trei stele, asadar mai accesibile ca pret. 

Cu ce te deplasezi in Creta?

Si din acest punct de vedere, Creta este o destinatie cat se poate de ofertanta. Aici ai posibilitatea de a te deplasa cu taxiul, mai ales ca preturile curselor sunt relativ accesibile, iar soferii – prietenosi si atenti la nevoile clientilor.

O alta varianta spre care ti-ai putea indrepta atentia este inchirierea unei masini sau a unui scuter pe durata sederii.

Nu in ultimul rand, ai putea folosi mijloacele de transport in comun, care sunt usor accesibile, rapide, iar unele dintre ele functioneaza chiar si pe durata noptii, pe anumite rute. 

Dupa cum poti vedea, transporturile interne in Creta nu sunt nicidecum o provocare, tinand cont de numeroasele variante pe care le ai la dispozitie. Ia in calcul faptul ca sezonul de varf implica si prezenta mai multor oameni si mijloace de transport pe strazi. Prin urmare, mijloacele de transport in comun sunt mai aglomerate decat in restul anului. 

Obiective turistice si locuri de vizitat in Creta 

Satele din Creta

Satele din Creta sunt cunoscute si apreciate pentru arhitectura specifica, precum si pentru ospitalitatea localnicilor. Cele mai mari localitati sunt situate in partea de nord a insulei, acestea avandu-si radacinile in istoria antica a Greciei. Satele din Creta sunt construite in stiluri venetiene si otomane: porturile vechi, dar care isi pastreaza frumusetea, aleile pavate, podurile de piatra, castelele elegante, bisericile fiind doar cateva dintre elementele lor definitorii. 

Totodata, in fiecare oras-port vei gasi un far vechi si fermecator, dar si un debarcader plin cu diferite tipuri de barci – cu una dintre acestea te-ai putea plimba si tu.

Satele montane sunt caracterizate prin case de piatra cu acoperisuri rosii, strazi inguste, garduri si ziduri inundate cu flori colorate si luminoase. In centrul fiecarui sat se afla o bisericuta si o mica piata pavata, in care localnicii obisnuiesc sa se relaxeze si sa bea o cafea, in stilul lor traditional inconfundabil. 

Daca ai norocul sa gasesti un restaurant intr-un sat, acolo va exista, cu siguranta, mancare traditionala cretana, pe care trebuie neaparat sa o incerci. Citeste aici mai multe despre delicatesele pe care merita sa le incerci cand calatoresti in Grecia.

Plajele din Creta

Fiind cea mai mare insula a Greciei, turistii care vin sa exploreze acest taram exotic vor gasi aici zeci de plaje minunate. Situata intre latura de sud a Marii Egee si partea de nord a Marii Libiei, cu un peisaj complex, Creta este mediul perfect in care sa iti petreci vacanta de vara, deoarece aici ai posibilitatea de a vizita o mare diversitate de plaje, majoritatea foarte mari si late (plaja Falassarna, plaja Matala, plaja Platanias), precum si plaje romantice (plaja Geropotamos si plaja Balos), oras cu plaja (Rethymno), plaje izolate, accesibile doar pe jos (plaja Preveli) sau accesibile doar cu barca (plaja Glyka Nera).

Pe coasta de nord a Cretei predomina plajele lungi, cu nisip fin, de multe ori afectate de vant. Cu toate acestea, in timpul verii, vanturile nu sunt puternice, iar briza marii este incantatoare, astfel ca nu vei gasi niciun inconvenient atunci cand te vei plimba pe aceste meleaguri. 

Pentru a ajunge pe plajele curate, de-o frumusete incomparabila, de pe coasta de sud a Cretei, va trebui sa treci cu masina prin sate mici, frumoase si idilice, apoi sa abandonezi masina si sa mergi pe jos prin cheile salbatice ale muntilor inalti. Cu cat este mai dificil sa ajungi la o plaja din sudul Cretei, cu atat aceasta este mai fermecatoare. Albastrul, aproape ireal, al Marii Libiei merita, cu siguranta, sa fie vazut cu ochiul liber de catre orice turist care viziteaza superba insula greceasca.

Locuri incarcate de semnificatii istorice profunde

De-a lungul istoriei sale tumultoase, Creta a fost succesiv sub dominatia Imperiului Roman, a Imperiului Bizantin, a Republicii Venetiene, a Imperiului Otoman si a statului modern al Greciei. Toate aceste culturi si-au lasat amprenta adanc pe insula Creta, astazi putandu-se gasi urme ale tuturor civilizatiilor ce au locuit pe acest taram.

Astfel, Creta este un loc mistic, plin de legende si cu o istorie lunga si impresionanta, aici aflandu-se cateva dintre obiectivele istorice cele mai importante ale antichitatii. De exemplu, intr-o pestera din platoul Lasithi, care poate fi vizitata in prezent, s-a nascut Zeus, iar legenda Minotaurului prinde contur in Palatul Minos de la Knossos.

Povestile cu pirati pot fi auzite la Spinalonga, singura insula care nu a putut fi cucerita de oamenii lui Barbarossa si care a devenit, la inceputul secolului trecut, colonie de leprosi.

Creta, Grecia

Sursa foto: unsplash.com/photos/C5eXdxCS74c

Activitati inedite pe care sa le faci in Creta

Pe langa vizitarea obiectivelor istorice anterior mentionate si momentele de relaxare petrecute pe plajele spectaculoase, alese in functie de preferintele personale, Creta iti ofera oportunitatea de a te bucura de o multime de alte activitati. Iata doar cateva pe care le-ai putea incerca pe durata sejurului:

Jeep Safari

Dincolo de faptul ca este o activitate antrenanta, jeep safari iti ofera o ocazie excelenta de a descoperi meleagurile salbatice si mai putin cunoscute ale insulei grecesti, sub atenta indrumare a unui ghid. 

Seara traditionala cretana

Este suficienta o singura seara cretana, din care nu lipsesc preparatele culinare traditionale, muzica si dansurile specifice locului, pentru a te indragosti iremediabil de cultura Greciei.

Tur cu barca 

Fie ca alegi sa inchiriezi o barca pe durata concediului sau doar pentru o zi, fie ca mergi intr-o excursie ghidata cu barca, vei avea ocazia de a admira peisajele de-o frumusete rapitoare si, pur si simplu, de a te relaxa alaturi de cei dragi.

 

Excursie in Santorini

Adauga o excursie de o zi in Santorini pe lista activitatilor inedite, ce nu ar trebui ratate atunci cand vizitezi Creta. Odata ce ajungi acolo, desfata-ti privirea cu peisajele de vis, cu arhitectura de poveste, specifica locului, si incanta-ti papilele gustative cu preparate grecesti autentice.

Scuba diving

Activitatile de scuba diving se afla in topul iubitorilor de aventuri (subacvatice!), mai ales ca marea are o temperatura foarte prietenoasa, iar apa este transparenta.

Fie ca esti iubitor de istorie, de peisaje feerice sau, pur si simplu, de momente de relaxare deplina in compania celor dragi, Creta este destinatia ideala pentru a „bifa” toate aceste bucurii pentru minte, trup si suflet. Noi iti dorim un concediu de vis!