*Sursa foto: Lydia Vero/Shutterstock.com

Grecii sunt un popor credincios, care tine la traditiile si obiceiurile fiecarei sarbatori religioase. Ca pentru orice crestin ortodox, Sarbatoarea Pastelui este cel mai important moment de peste an din calendarul crestin si trebuie marcat ca atare.

In Grecia, Pastele este sarbatorit de regula cu toata familia – grecii fiind cunoscuti pentru accentul pe care il pun pe tinerea familiei unite.  Pentru ca petrecerea si masa intinsa din ziua Pastelui sa fie ca la carte, gospodinele au nevoie de cel putin cateva zile de pregatire inainte. Asemanator practicilor din Romania, Grecii au in saptamana de dinaintea marii sarbatori anumite superstitii si reguli de care tin cont. Iata care sunt toate lucrurile pe care un grec le face in “Megali Evdomada” (Saptamana Mare):

Luni

In general, prima zi din Saptamana Mare este dedicata curateniei generale. Dis de dimineata, gospodinele alaturi de ceilalti membrii ai familiei se pregatesc pentru marele eveniment facand ordine in fiecare coltisor al casei. Pe la amiaza, dupa ce treaba este terminata, grecii merg la biserica sa se inchine la icoana lui Iisus Hristos.

Obiceiul grecilor din ziua de luni a Saptamanii Patimilor este identic cu cel al romanilor care in primele doua-trei zile ale saptamanii isi pregatesc casele si gradinile pentru Sarbatoarea Pascala facand curat peste tot.

Marti

In “Martea Seaca”, asa cum este cunoscuta in popor, grecii se duc la biserica si asista la sfintirea painii, uleiului si graului. Cu ingredinetele sfintite, gospodinele se pot intoarce acasa si se pot apuca zilele viitoare de pregatirea preparatelor culinare pentru masa de Paste.  De asemenea, la finalul slujbei credinciosii sunt unsi cu untdelemn de catre preot pentru protejarea lor de boli sau alte suferinte.

Miercuri

Miercuri este ultima zi in care gospodinele mai pot face curat in casa. Din dimineata zilei de joi acestea trebuie sa inceapa sa pregateasca preparatele pentru masa de Paste. Totodata, in ziua de miercuri se pregatesc niste painici speciale numite “koulouraki” care sunt facute din ulei, unt, lapte, faina si oua si sunt mancate in preajma zilei de Paste.

Joi

“Joia Mare” sau “Joia Sfanta” este una dintre cele mai importante zile din punct de vedere religios din aceasta saptamana. Credinciosii merg la biserica si participa la toate slujbele oficiate cu ocazia patimilor indurate de Iisus Hristos. Preotul citeste cele 12 evanghelii si reface drumul lui Iisus Hristos. Tot in aceasta zi, gospodinele inrosesc oua si prepara un fel de cozonac traditional numit Tsoureki. Aceste bucate vor fi servite abia in ziua de duminica.

Vineri

In “Vinerea Mare” majoritatea crestinilor tin post negru pentru a marca solidaritatea si recunostinta fata de jertfa adusa de Iisus Hristos intregii omeniri. In cazul celora care nu pot tine postul negru din motive medicale, mancarea lor este servita in mare parte din legume si fructe, iar utilizarea otetului este restrictionata. O alta traditie respectata cu sfintenie de credinciosi in ziua de vineri spune ca acestia nu au voie sa foloseasca cuie, ace sau ciocane.

Tot in “Vinerea Mare” credinciosii ies in strada pentru procesiunea epitafului. Impodobit cu flori, epitaful este purtat pe strazile orasului, iar credinciosii care trec pe sub el sunt iertati de pacate.

Sambata

Sambata este dedicata in intregime pregatirilor culinare pentru masa de duminica. Inca de dimineata gospodinele care n-au apucat sa pregateasca ouale, le inrosesc astazi si pe langa acestea prepara cele mai delicioase bucate traditionale. Printre cele mai populare preparate puse pe masa de Paste de catre greci se numara mielul pregatit la cuptor cu ierburi aromate si ulei de masline, supa cu carne de miel numita Mayiritsa, painici Koulouraki si cozonaci.

Duminica

Ziua de Paste este una in care veselia si armonia trebuie sa domneasca in orice casa indiferent de necazurile de peste an. Familia se strange impreuna la masa si gusta din preparatele gatite in zilele trecute. Niciun detaliu nu este lasat la voia intamplari si toate lucrurile ce se petrec duminica trebuie sa fie de bun augur. La finalul mesei, capul familiei le ureaza tuturor “Kalo Paska!” – “Paste Fericit!” si incepe ciocnirea oualor.

Totusi, sarbatoarea nu se opreste niciodata intre cei patru pereti ai casei, ci se extinde si in strada alaturi de toti ceilalti localnici. Anul trecut, de pilda, in Corfu, au cantat 18 formatii ale Filarmonicii.

 

*Sursa foto: svry/Shutterstock.com

*Sursa foto: Lana Konat/Shutterstock.com

*Sursa foto: Athina Psoma/Shutterstock.com


Sarbatoarea Pastelui este ocazia ideala sa faci o vizita Greciei si sa te umpli de pozitivitate si voie buna. Mai multe detalii despre ofertele de Paste disponibile pe site-ul Dertour poti gasi in urmatorul link:  http://bit.ly/2owkK6d