Când auzim de Portugalia cu toții ne gândim la Cristiano Ronaldo Lisabona, capitala țării, fado și vinul de Porto. Ce plăcut că astăzi avem ocazia să călătorim prin toate aceste atracții minunate.

Lisabona este unul dintre cele mai populare orașe turistice din Europa, dar există multe alte destinații pe care merită să le explorezi și întocmai cu gândul la asta am realizat circuitul DERTOUR în Portugalia.

În cele ce urmează, vom detalia itinerariul unei excursii magnifice, unde cele opt zile de poveste vă vor plimba prin Lisabona, Sintra, Obidos, Nazaré, Tomar, Batalha, Coimbra și Porto.

În prima zi, după sosirea la aeroportul din Lisabona, vom avea întâlnire cu ghidul local și transferul către centrul orașului. Aici vom începe turul panoramic și pietonal al orașului, admirând obiectivele turistice principale: de la Parcul Eduardo VII până la Piața Marquês de Pombal. Continuăm spre Piața Rossio din centrul orașului, Strada Augusta și Piața Terreiro do Paço, de lângă râul Tajo.

Împreună cu ghidul local vom face un tur pietonal de la Muzeul Fado, urcând pe dealul Alfama până la Castelul Sfântul Jorge, pentru a ne bucura de o panoramă deosebită asupra orașului. Ne îndreptăm apoi spre cartierul Belém, unde se află Mănăstirea Jerónimos și Turnul Belém.

Hint! Când ești în zona Turnului Belém nu ezita să încerci celebrele Pastéis de Belém de la patiseria cu același nume.

A doua zi avem timp liber la dispoziție sau, opțional, putem alege excursia la Sintra – Palatul Pena – Cabo da Roca – Estoril.

Sintra este un oraș fermecător, ales de regalitatea portugheză drept loc de vacanță timp de multe secole. Datorită fondului său istoric imens și a clădirilor sale istorice, UNESCO a inclus Sintra în Patrimoniul Mondial.

Vom vizita celebrul Palat Pena, situat pe dealurile din Sintra, un adevărat simbol al Portugaliei. În măreția sa, palatul pare desprins dintr-un basm și îl vom vizita împreună cu ghidul local. Plecăm apoi spre Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei continentale, urmând ca drumul de întoarcere către Lisabona să ne poarte pe lângă zona de coastă Guincho, cu oprire în Cascais, un fost sat de pescari.

Ziua 3: În această zi, ne vom lua rămas bun de la capitala Portugaliei, Lisabona, și vom pleca spre Obidos, un oraș medieval renumit pentru casele sale vopsite în alb și pentru zidurile castelului său, pe care le vom admira în timpul turului pietonal cu ghidul nostru.

Apoi vom merge mai departe spre Nazaré, un pitoresc oraș de pescari, unde vom putea vizita Sitio, un punct de observație cu vedere la Oceanul Atlantic, și ne vom putea bucura de puțin timp liber pe plajă și de o pauză de prânz la unul dintre restaurantele locale.

Ulterior, vom ajunge în Tomar, unde vom face un tur cu ghidul local și vom vizita Mănăstirea Ordinului lui Hristos, un complex de clădiri cu funcțiuni religioase construit în secolul al XII-lea și care a fost la origine o fortăreață a Ordinului Templierilor.

În final, vom ajunge la Fatima, un loc sfânt al credinței creștine, cunoscut în întreagă lume.

Ziua 4: Începem ziua cu o vizită la Batalha, la mică distanță de Fatima, unde vom putea vizita mănăstirea din secolul al XV-lea, declarată patrimoniu mondial de UNESCO și considerată o capodoperă a artei manueline inițiale, împreună cu ghidul nostru local.

Apoi, ne vom îndrepta spre Coimbra, un oraș minunat care a fost capitala Regatului în primele zile ale Monarhiei (secolul al XII-lea) și care este renumit pentru Universitatea sa, inclusă în patrimoniul mondial Unesco și pentru biblioteca sa regală remarcabilă. Vom vizita Palatul Regal (Sala Capelos, Sala Privată de Examinare și Sala Armelor), Capela Sf. Michael și biblioteca Joanina (Etajul Nobil, Etajul Mijlociu, Închisoarea Academică) cu ghidul local și vom continua cu vizita la vechea catedrală din Coimbra.

Ne vom continua apoi excursia spre Porto, al doilea oraș ca mărime din Portugalia, oraș cu o aură misterioasă, care variază în funcție de locul, ora din zi și lumină. Vom avea timp liber în Porto pe timpul serii.

Ajunși în Porto cea de-a 5-a zi de vacanță începe cu un tur prin minunatul oraș Porto. Un ghid local care ne va conduce prin piețele tradiționale, casele sale simple și pitorești, străzile înguste și gastronomia sa tradițională, bazată pe preparate culinare din pește, delicioasele snack-uri din carne și legume, tarte cu ouă și, nu în ultimul rând, renumitul vin de Porto, pe care-l vom degusta la sfârșitul turului.

Vom vizita Palatul Bursei – Palacio da Bolsa (listat în patrimoniul UNESCO), vechea catedrală și biserică gotică St. Francisco (exterior), apoi ne vom îndrepta către Vila Nova de Gaia pentru o vizită cu degustare de vin de Porto la Crama Calem (degustare de vin roșu și alb).

După-amiază, vom avea timp liber la dispoziție în Porto sau opțional, putem alege excursia la Braga, al treilea oraș ca mărime al Portugaliei. Braga mai este cunoscută drept capitala religioasă a țării, întrucât este un loc plin de istorie.

Vom face un tur pietonal cu ghidul local în centrul istoric cu străduțele sale pitorești și apoi vom vizita Catedrala din Braga (intrare inclusă) un important centru religios și de pelerinaj al Portugaliei. Apoi, vom avea timp liber la dispoziție în Braga. Ne vom întoarce la hotelul din Porto și vom avea seara liberă la dispoziție.

Ziua 6 a excursiei ne duce în apropierea orașului Porto, mai exact la Guimaraes, Vila Real, Casa de Mateus, Valea Douro și Covilha.

După ce ne-am bucurat de frumusețea orașului Porto, a venit momentul descoperim și alte locuri pline de istorie și farmec. În Guimaraes vom face un scurt tur pietonal pe strada Santa Maria și vom vizita Palatul Ducilor de Braganza alături de un ghid local.

Acest palat este inclus în patrimoniul Unesco și reprezintă una dintre cele mai importante atracții turistice din zonă. Guimaraes este de asemenea renumit pentru faimoasa faianță de ajulezos de pe fațadele clădirilor și bisericile sale superbe.

Următorul obiectiv este Vila Real, unde vom vizita Casa de Mateus – unul dintre cele mai emblematice centre culturale ale Portugaliei și una dintre cele mai frumoase clădiri în stil baroc. Clădirea a fost clasificată ca monument național în anul 1911. Vom descoperi povestea casei și a familiei care a locuit aici în cadrul vizitei cu ghidul local.

Pe drumul nostru spre Covilha vom admira peisajele deosebit de frumoase ale Văii răului Douro, numită și “Valea fermecatădatorită frumuseții sale aparte și a magiei peisajelor. Vom face o pauză de prânz în Peso da Regua, pentru a ne bucura de preparatele locale. Vom trece prin Seia și Torre da Serra da Estrela, cel mai înalt turn din Portugalia. Această regiune este cunoscută pentru peisajele sale pitorești și este un loc perfect pentru cei care iubesc natura și aventura.

Excursia noastră continuă ne încânte și ne surprindă cu fiecare obiectiv vizitat. Urmează o noua zi plină de aventură și descoperiri fascinante.

Ziua a 7-a a excursiei noastre în Portugalia ne poartă spre sud, către Vila Vicosa și Evora, două destinații fascinante care te vor cuceri cu frumusețea lor.

Începem ziua prin a vizita Vila Vicosa, un sat numit și „Prințesa regiunii Alentejo”. Aici vom face un tur pietonal însoțiți de ghidul nostru de grup și vom vizita cu acesta Palatul Ducal Vila Vicosa, o clădire impresionantă în stil manierist, acoperită în întregime cu marmură din regiune, și fără egal în arhitectura portugheză. Clădirea are peste 50 de camere deschise publicului și găzduiește colecții remarcabile de pictură, sculptură, mobilier, tapiserie, ceramică și bijuterii. Vei afla astfel o adevărată lecție despre istoria locală și națională.

După o pauză de prânz, ne îndreptăm către Evora, inima regiunii Alentejo, un oraș inclus în patrimoniul mondial UNESCO și pe care te vei îndrăgosti la propriu. În cadrul turului de oraș cu ghidul local, vom descoperi străzile sale labirintice, monumentele și piețele sale, precum și fântânile renascentiste. Vom vizita interiorul Bisericii Sf. Francisc și Osuarul (bilete incluse) și vom admira din exterior Catedrala și Mănăstirea din Evora. Această zi este plină de istorie și cultură, de la Palatul Ducal Vila Vicosa până la orașul vechi Evora.

Vei fi impresionat de frumusețea și bogăția culturală a acestor locuri și vei pleca cu siguranță cu amintiri de neuitat.

În ziua 8 a excursiei  are loc transferul spre aeroportul din Lisabona, de unde ne luăm rămas bun de la Portugalia, părăsind acest log magic, încarcat de cultură.

Acesta a fost itinerariul nostru în Portugalia. Am vizitat orașe istorice și pitorești, am explorat regiuni uimitoare cu peisaje impresionante și am învățat despre cultura și tradițiile portugheze.

Sperăm că această călătorie virtuală v-a făcut poftă să vizitați acest minunat ținut și să explorați alături de Circuite DERTOUR toate frumusețile sale!

Nu mai stați pe gânduri, plecările Circuitelor Dertour spre Lisabona sunt în 26 septembrie și 10 octombrie și încep de la 1199 €/pers.