Sursa foto: Feel good studio/Shutterstock.com

Septembrie este o lună grozavă de a merge pe meleagurile elene, întrucât vremea și temperaturile mării sunt perfecte în această perioadă a anului. Indiferent că ești pasionat de activități în natură, de cultura Greciei Antice sau, pur și simplu, îți dorești să te relaxezi la plajă, nu există niciun moment mai bun de a vizita Grecia decât luna septembrie, când majoritatea călătorilor se întorc acasă, iar prețurile la toate facilitățile turistice încep să scadă.

Dar haide să vorbim mai pe îndelete despre principalii factori care ar trebui să te determine să alegi să vizitezi Grecia în prima lună de toamnă:

Vremea. Clima în Grecia este tipică țărilor mediteraneene, cu ierni blânde și ploioase, veri calde și uscate și mult soare. Există însă variații regionale. Iarna este mai blândă în Insulele Egee și Ionice în comparație cu partea de nord și de est a Greciei continentale. Totodată, insulele sunt mai umede decât partea continentală a Greciei.

La începutul lunii septembrie, în Atena este încă destul de cald, dar căldura verii se disipează până la finalul lunii, deși temperatura medie nu va scădea sub 24 de grade Celsius. Așadar, așteaptă-te la mult soare în această primă parte a lunii și la vreme excelentă de plajă și de bălăceală, temperatura medie a mării fiind atunci de 22 de grade Celsius.

În insulele grecești, temperaturile sunt chiar mai mari în luna septembrie. În Santorini, de pildă, temperatura medie este de 25 de grade Celsius și scade treptat până la o medie de 22 de grade Celsius spre finalul lunii. În cele din urmă, este bine de știut că, pe lângă faptul că este suficient de călduroasă, Grecia se bucură, de asemenea, de 11 ore de soare pe zi în prima lună de toamnă, fiind astfel perfectă pentru practicarea activităților în aer liber.

Costurile și aglomerația. Prima parte a lunii septembrie este considerată a fi încă în sezonul turistic, existând destul de mulți vizitatori în majoritatea stațiunilor și zonelor turistice. Dar aglomerația se disipează până în cea de-a treia săptămână, când cei mai mulți turiști încep să se întoarcă acasă. Ei bine, în această perioadă, prețurile biletelor de avion și tarifele hoteliere încep să scadă, așa că dacă vrei o vacanță în Grecia la un cost cât mai mic, acesta este, cu siguranță, cel mai bun moment (vezi câteva oferte aici)

Locuri recomandate a fi vizitate în septembrie: Deoarece temperaturile nu sunt nici prea ridicate, dar nici prea scăzute în această lună din an, vizitarea plajelor și atracțiilor turistice este mai plăcută și mai confortabilă ca oricând. Satele de munte, precum Meteora, Zagori și Nafplio, sunt încă destul de călduroase, dar încântătoare – perfecte pentru drumeții.

Totodată, luna septembrie este excelentă pentru vizitarea stațiunilor de pe insulele grecești. Cele mai populare, Santorini, Mykonos și Paros, continuă să aibă viață de noapte interesantă, dar își întâmpină vizitatorii cu prețuri mai mici la hoteluri și la facilitățile turistice decât în lunile de vară. Ceea ce este mai mult decât grozav! Și să nu uităm de insulele mai liniștite și mai puțin populare, precum Corfu, Poros și Rhodos. Acestea, pe lângă faptul că au plaje incredibile și vestigii antice interesante, au o vreme excelentă în perioada lunii septembrie!

Prima lună de toamnă reprezintă, de asemenea, apogeul recoltării măslinelor și strugurilor – un moment numai bun pentru a te concentra asupra regiunilor producătoare de vin, precum Naoussa, Attica, Thesaly și Nafplio. 

Iar dacă, în lunile de vară, turiștii din Grecia se feresc cât mai mult de activitățile în aer liber din cauza soarelui mult prea arzător, în septembrie nu mai este cazul! Acum, vremea este ideală pentru a face celebra drumeție pe Cheile Samariei, de a experimenta plimbarea cu caiacul pe apele albe din jurul insulelor Sporade și de face scuba diving sau snorkeling pentru a vedea îndeaproape viața marină colorată din Marea Egee.