In timp ce o mare parte din populatia Romaniei prefera sa isi petreaca vacantele de vara in frumoasele insule grecesti, exista o multime de lucruri despre Grecia de care multi oameni nu au auzit.

Locul unde a aparut democratia, locul in care istoria s-a imbinat atat de frumos cu religia si cu legendele si locul in care multi dintre noi aleg sa isi petreaca vacantele de vara, pentru simplul fapt ca este superb, ascunde o multime de lucruri interesante si deosebit de atragatoare.

Grecia, caci despre ea vorbim, este rezultatul unei civilizatii antice, care inca reuseste sa genereze curiozitati si pasiuni. Sunt foarte multe lucruri care pot defini poporul grec, peisajele tarii si intregul mod de gandire de aici, si sunt foarte multe lucruri care atrag ca un magnet turistii: mancarea, insulele, muntii, oamenii, clima sau istoria. Asadar merita sa afli mai multe, atat informatii despre Grecia antica, cat si despre Grecia zilelor noastre. Ia-ti biletele de avion sau autocar si citeste articolul pe drum! 

Informatii generale despre Grecia

Inainte de a incepe calatoria si de a rezerva camere la hotel afla cateva generalitati si informatii despre greci si Grecia: 

 

  • Populatia Greciei este de aproape 11 milioane de locuitori. Prin comparatie, numarul turistilor care viziteaza an de an frumoasa tara se ridica la 16,5 milioane. Grecia este una dintre putinele tari care se lauda cu mai multi turisti decat locuitori. Peste 40% din populatia Greciei traieste in capitala, la Atena (Athina, in greaca).
  • Religia predominanta in Grecia este cea crestin-ortodoxa, dar guvernul garanteaza libertate religioasa pentru orice confesiune. Religia Greciei Antice era una fara dogme, acestia crezand in Zeii Olimpului. Sfantul Andrei si Sfantul Gheorghe, sfintii protectori ai Scotiei si Angliei sunt, de asemenea, sfintii protectori ai Greciei.
  • Relieful este predominant montan, aproape 80%. Din cauza terenului accidentat Grecia nu are absolut niciun rau navigabil. Grecia detine aproximativ 7000 de pesteri din calcar, cu mai bine de 24.000 de kilometri de galerii subterane, multe dintre ele fiind atractii turistice de mare succes in randul vizitatorilor acestei tari.
  • Limba greaca este vorbita de mai bine de 3000 de ani, devenind una dintre cele mai vechi limbi din Europa.

Curiozitati despre Grecia Antica

Sa ne intoarcem putin in timp si sa aflam cate ceva si despre istoria si cultura Greciei Antice, nu doar despre plajele pe care trebuie sa le vizitezi in Creta sau mancarea de care te poti bucura

  1. Atena, capitala tarii, este unul dintre cele mai vechi orase din intreaga lume. Primele atestari ale orasului au avut loc in urma cu mai bine de 10.000 de ani, ceea ce arata ca civilizatia ateniana este cea care a pus bazele intregii civilizatii moderne. Astazi, capitala Greciei pastreaza multe ruine antice, fiind un mix intre vechi si nou si o atractie majora pentru turisti. Parthenonul, Acropolele sau Forul Roman, sunt monumente care te vor introduce in istoria antica si iti vor oferi experiente deosebite. 
  2. Parthenonul este un monument construit in onoarea Atenei. Importanta Parthenonului este uriasa, in conditiile in care a fost construit in onoarea celei mai cunoscute zeite grecesti: Atena. Acesta dateaza inca din anul 438 inainte de Hristos si este considerat unul dintre cele mai impresionante monumente din intreaga lume. De-a lungul timpului, acesta a fost folosit ca vistierie, ca biserica Crestina sau ca moschee, intr-un moment in care imperiul Otoman a preluat conducerea Atenei.
  3. Numele Atenei are o legenda cat se poate de interesanta. Conform mitologiei grecesti, primul rege al Atenei, Cecrops, a dorit sa isi numeasca orasul dupa unul dintre zeii greci. Poseidon si Atena au fost cei interesati de pozitie, motiv pentru care Cecrops i-a pus sa ofere un cadou atenienilor, pentru a putea face alegerea corecta. Poseidon a oferit apa, care era sarata, deci nefolositoare pentru oameni, in timp ce Atena a oferit un arbore de maslin, simbol al pacii si prosperitatii. Impresionat de cadoul Atenei, Cecrops a ales-o pe aceasta pentru a patrona orasul. Acest lucru nu a fost pe placul lui Poseidon, care a blestemat Atena sa nu aiba niciodata suficienta apa.
  4. Peste 100 de muzee arheologice isi gasesc locul pe teritoriul Greciei. Daca esti pasionat de istorie, nu doar Atena iti poate oferi momente deosebite, ci si oricare dintre cele peste 100 de muzee arheologice pe care le poti gasi pe tot parcursul tarii. Acestea ofera o poarta catre vasta istorie elena si sunt destinate celor mai interesante perioade ale omenirii, incepand cu perioade in care Grecia apartinea de Imperiul Bizantin si terminand cu perioade moderne.
  5. Muntele Olimp este cel mai inalt punct al Greciei si locul unde traiesc zeii. Grecii antici credeau ca Muntele Olimp este casa Zeilor si a Zeitelor. Atingand 2918 metri, acesta se inalta deasupra coastei Elene, oferind un peisaj perfect. Pentru pasionatii de peisaje montane, de drumetii si de catarari, este o ocazie deosebita pentru cateva ore de distractie. Anual, peste 10.000 de oameni reusesc sa ajunga in varful cel mai inalt din Grecia.
  6. Olimpiada antica nu avea nimic de-a face cu Olimpiada pe care o cunoastem astazi. Olimpiada a luat nastere in urma cu 2700 de ani in Grecia, insa putini sunt cei care stiu ca in acea vreme exista un singur eveniment, nu cateva sute, care sunt prezente astazi in cadrul acestei competitii. Evenimentul reprezenta o cursa de sprint pe distanta de 200 de metri. Desi era un concurs extrem de simplu, mii de oameni din intreaga tara se strangeau pentru a-l urmari, motiv pentru care totul s-a extins la ceea ce avem astazi.

Curiozitati despre Grecia Actuala

Iata ce informatii despre Grecia zilelor noastre trebuie sa cunosti

  1. Grecia este cel de-al 3-lea producator de masline din intreaga lume. Probabil stiai ca elenii sunt mari producatori de masline. Cu toate acestea, de acest fruct se leaga o buna parte din cultura greceasca. In intreaga tara sunt nu mai putin de 120 de milioane de maslini si exista inca multi maslini care produc de mai bine de 700 de ani.  Feta, care se produce din lapte de capra, este branza nationala in Grecia. Acest produs se prepara inca din perioada homerica.
  2. Numarul insulelor din Grecia este urias. Cate insule crezi ca sunt in Grecia? 10, 20, 50, 100? Nu! Exista aproximativ 6.000 de insule pe intreg teritoriul tarii, care mai de care mai salbatice si mai frumoase. Dintre toate insa, doar putin peste 160 sunt locuite. Cea mai mare insula este Creta, situata in sudul Marii Egee. Printre insulele care se evidentiaza insa, se numara si Santorini, Lefkada sau Thassos. Fiecare dintre insulele grecesti atrage cu ceva si uimeste prin frumusete, acesta fiind unul dintre motivele pentru care milioane de oameni ajung sa isi petreaca vacantele pe taram elen.
  3. Fauna din Grecia este una dintre cele mai bogate din intreaga Europa. Pe langa munti, insule, mare, ocean si istorie, Grecia ofera si o varietate uriasa de vulpi, jderi, ursi si capre albe, extrem de rare, denumite Kri Kri. De asemenea, in aceasta tara poti descoperi si o multime de reptile, amfibieni si serpi. Din pacate, multe dintre aceste animale sunt in pericol de a disparea. Mii de pasari opresc in zonele umede ale Greciei in timpul migratiei lor. Mai    mult de 100.000 de pasari din Europa de Nord si Asia isi petrec iernile pe taramurile grecesti.
  4. Grecia Moderna este doar o mica parte din tot ceea ce era in trecut. Civilizatia Greciei Antice cuprindea Sudul Italiei, o parte din zona de coasta a Turciei si Marea Neagra. De asemenea, Grecia avea colonii in Africa, Franta si Spania. In cea mai buna perioada, imperiul Grecesc ajunsese pana in Rusia.
  5. Nimeni din Grecia nu poate alege sa nu voteze. Votul este obligatoriu prin lege pentru fiecare cetatean care are varsta mai mare de 18 ani. De asemnea, barbatii trebuie sa serveasca 1 an – 1 an si jumatate in oricare dintre ramurile fortelor armate.
  6. In Grecia, oamenii obisnuiesc sa sarbatoreasca mai mult ziua numelui decat propria zi de nastere.  La fel ca in Romania, fotbalul este sportul national din Grecia. Totusi, se pare ca ei au mai mult succes…
  7. Grecia este cel mai important producator de bureti de mare la nivel global, acestia fiind produsi in mare parte pe insula Kalymnos. De asemnea, Aproximativ 7% din marmura produsa in intreaga lume provine din Grecia.
  8. In general, un adult grec fumeaza in medie opt tigari pe zi. Numai in Serbia si in Bulgaria se fumeaza mai mult.
  9. Si totusi, poporul grec are una dintre cele mai scazute rate de deces din cauza cancerului de pe intregul continent european. In ceea ce priveste accidentele rutiere mortale din UE, Grecia are de departe cel mai mic numar de accidente pe cap de locuitor.
  10. Pana in anul 1983, lepra a fost un motiv de divort in Grecia.
  11. Educatia in Grecia a fost imbunatatita abia in ultimii zeci de ani. In anul 1950, doar 30% dintre adultii greci stiau sa citeasca si sa scrie; acum, numarul acestora a crescut la 95%. Exista mai multi greci antici care au fost creditati cu inventarea unor concepte matematice care sunt utilizate in prezent in scoli. Printre cei mai cunoscuti matematicieni greci se numara Pitagora, Euclide, Arhimede si Apollonios.
  12. Faimosul conducator grec Alexandru cel Mare a fost primul lider a carui fata a ajuns pe monedele grecesti. Inainte, doar fetele zeilor greci erau imprimate pe monede.

Pentru mai multe detalii despre Grecia, dar si despre vacanta ta de vis, te asteptam pe site-ul Dertour, pe pagina de Facebook Dertour sau la numarul de telefon 031 438 73 21. Aici poti gasi ofertele Dertour pentru Grecia.