Cuba este o tara insulara din Caraibe, cu peste 11 milioane de locuitori, care a avut o istorie zbuciumata, dar a ramas cu traditii importante si cu o cultura extrem de bogata. In anul 1492, Christopher Columb a debarcat pe pamantul Cubei de astazi si a sustinut ca ii apartine Regelui Spaniei. Independenta a fost castigata abia in anul 1902, dar administratia Fidel Castro a transformat tara intr-o entitate comunista extrem de saraca. De-a lungul timpului, Cuba a rezistat tuturor intemperiilor datorita oamenilor frumosi, veseli, increzatori si exuberanti. In zilele noastre, Cuba este o destinatie turistica unica in lume, care nu ofera doar plaje senzationale, ci si pasiune, muzica, dans, cultura si o bucurie de a trai fabuloasa.

O vacanta in Cuba inseamna relaxare, cunoastere, aventura si… o adevarata lectie de viata.

Cuba – muzica, mister si culoare!

Capitala si cel mai mare oras al Cubei, Havana, este un melanj de culoare, traditii si turism tropical. La Habana este un important port al Caraibelor, dar in oras poti admira si cladiri cu o arhitectura uluitoare, apusuri de vis, hoteluri elegante si un centru istoric facand parte din UNESCO World Heritage.

Celebritatea Havanei nu vine doar din istoria, cultura, arhitectura si monumentele sale, ci si de la oamenii fascinanti care traiesc in acest oras. Havanezii sunt oameni liberi, frumosi si pasionali. Merita cu adevarat sa-i intalnesti si sa inveti de la ei ce inseamna arta supravietuirii, dar mai ales arta de a te bucura de lucrurile simple in viata.

Havana este impartita in trei mini-orase: Old Havana, Vedado si districtele noi suburbane. Cea mai vizitata parte este bineinteles, orasul vechi, cu o istorie bogata si traditii pastrate de sute de ani.

Exista multe cladiri interesante, biserici, fortarete si muzee care merita vizitate in Havana. Iata ce iti recomandam:

– Fortaleza San Carlos de la Cabaña – cea mai frumoasa fortareata a orasului, construita in perioada coloniala din secolul al 18-lea
– El Capitolio Nacional – construit in 1929 pentru a adaposti Senatul domina panorama orasului si inauntru vei gasi cea mai mare statuie construita vreodata, La Estatua de la República
– Cristo de La Habana – statuia lui Isus, de 20 de metri, care domina orasul si seamana cu cea din Rio de Janeiro
– Teatrul din Havana – unde se tin spectacole de opera, de jazz si de balet
– Hotel Nacional de Cuba – un hotel superb in stil Art Deco
– El Malecón Habanero – este esplanada care urmareste linia oceanului de-a lungul orasului Havana
– plimba-te pe stradutele din Old Havana si mergi in Chinatown
– danseaza rumba pe strazi cu locuitorii Havanei
– bea un rom Havana
– la 20 de minute de Old Havana vei intalni cele mai frumoase plaje din lume: Tarará, El Mégano, Santa María del Mar, Boca Ciega si Guanabo, cu nisip fin si ape turcoaz
– mergi seara la Cabaret Tropicana.

Bucataria cubaneza este o imbinare intre traditiile spaniole, cu cele africane si caraibiene. Iti recomandam sa incerci Congri (fasole rosie cu orez), Moros (fasole neagra si orez), salata traditionala (din rosii, salata verde si avocado), Ropa Vieja (carne prajita in sos de rosii servita cu fasole neagra, orez galben, banane si bere cubaneza) sau Dulce de coco con queso (un desert din branza cu nuca de cocos).

Varadero este un resort turistic celebru, aflat in Matanzas, si este una dintre cele mai mari statiuni din Caraibe. Se mai numeste si Playa Azul sau plaja albastra. Cei peste 20 de km de plaje cu nisip alb si fin, apele turcoaz ale Caraibelor si hotelurile vintage & glamour atrag anual peste un milion de turisti din intreaga lume. Multe personaje interesante s-au retras in Varadero, iar unul dintre acestea este chiar Al Capone!

Viata de noapte in Cuba este vibranta si plina de muzica buna. Iata ce iti recomandam: Casa de la Musica (un loc perfect cu muzica live si cultura havaneza), El Delirio Habanero (pentru o seara romantica), Café Cantante Mi Habana (daca vrei sa dansezi toata noaptea), El Tropical (un club specific havanez), Hotel Ambos Mundos Rooftop Bar (pentru privelisti spectaculoase cu Havana), Tikoa (pentru ritmuri afro-cuban), La Zorra y el Cuervo (pentru o seara de jazz).

Iti recomand cu drag sa alegi o vacanta in Cuba, fie in toamna, fie de Craciun si Revelion. Este o perioada aglomerata, insa atunci vei vedea cu adevarat toate frumusetile acestei tari incredibile, pline de mister si de candoare.