Ocupat în cea mai mare parte de populația turcă, Ciprul de Nord cuprinde aproximativ 38% din insulă și conține unele dintre cele mai frumoase peisaje din țară, printre cele mai bune plaje, monumente culturale importante și orașe încărcate cu istorie.
Separat in anii ‘70 între turci și greci în urma unei lovituri de stat, Ciprul și-a deschis în ultimul deceniu frontiera dintre partea greacă și partea turcă. În zilele noastre există chiar și discuții despre reunificare. Întreaga istorie a conflictelor este gata să fie lăsată uitării.
Turiștii străini care călătoresc în Cipru pot astfel să treacă ușor din Ciprul de Sud în Ciprul de Nord și invers, cu toate că cei mai mulți dintre ei sunt atrași, în mod special, de Ciprul de Nord, căruia preferă să îi acorde mai multă atenție.
Iată care sunt cele mai frumoase locuri de vizitat în Ciprul de Nord și de ce este această parte a insulei o destinație care merită inclusă în bucket list-ul oricărui pasionat de călătorii:
Famagusta (Gazimağusa). Bătrânul oraș Famagusta este considerat o mare comoară arhitecturală, cu ruine istorice minunate printre care este o adevărată plăcere să te plimbi. Printre cele mai importante repere ale orașului se numără Moscheea Sinan Pasha (Biserica Sfântului Petru), Moscheea Lala Mustafa Pasha (Catedrala Sfântului Nicolae), Palatul Regal și Castelul Othello. Foarte aproape de Famagusta se găsește Varosha, o zonă splendidă de plaje care a fost abandonată în timpul invaziei turcești. Este o destinație cu infrastructură dezintegrată, însă cu peisaje naturale de o frumusețe ce îți taie respirația.
Nicosia (Lefkoșa). Ultima capitală divizată din Europa, Nicosia este un loc interesant de explorat, mai ales dacă dorești să înțelegi natura complexă a relațiilor dintre cele două jumătăți de țară. În zilele noastre, trecerea frontierei este destul de facilă (doar pe jos în oraș) și, de regulă, procesul este destul de rapid.
Există destul de multe lucruri de văzut în partea de nord a orașului. Printre cele mai importante atracții turistice se numără siturile istorice Buyuk Han, Hamam și Moscheea Selimiye. Cu toate acestea, este ușor de observat că partea sudică (greacă) a orașului este mult mai dezvoltată, aceasta fiind plină de hoteluri, restaurante, magazine, bazaruri și parcuri de relaxare.
Kyrenia (Girne). Este unul dintre cele mai vechi și mai fermecătoare orașe din întregul Cipru. Cu străzi vechi, frumos pavate și cu un port istoric încântător, este o adevărată plăcere să petreci o după-amiază explorând acest loc peste care timpul parcă nici nu a trecut. Portul este, de asemenea, dominat de un castel mare ce avea în trecut rolul de a veghea navigația pe mare, deși în zilele noastre a rămas o simplă atracție turistică.
Mănăstirea Bellapais. Considerat unul dintre cele mai frumoase și liniștite locuri din Ciprul de Nord, mănăstirea Bellapais a fost fondată la începutul secolului al XIII-lea, atrăgând atenția cu arhitectura sa elegantă realizată în stil gotic. Clădirea a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului, cea mai mare parte vizibilă în prezent datând din perioada regelui Hugh al III-lea.
Castelul St. Hilarion. Castelul St. Hilarion este un alt loc grozav de vizitat în Ciprul de Nord. Acesta se află cam la jumătatea distanței dintre Nicosia și Kyrenia, într-o zonă muntoasă extrem de pitorească, denumită Besparmak. Dintre toate cele trei castele pe care le adăpostește Ciprul de Nord (St. Hilarion, Kantara și Buffevento), acesta este cel mai bine conservat, având o arhitectură uluitoare ce pare a fi desprinsă din basme, care i-a inspirat până și pe cei de la Disney când au ales design-ul castelului din Albă ca Zăpada și cei Șapte Pitici.
Castelul St. Hilarion se găsește la altitudinea de 732 de metri, având o poziție strategică de observare a drumului ce duce din Kyrenia în Nicosia.
Multe alte locuri și obiective turistice merită vizitate în Ciprul de Nord. Plaja Țestoaselor, Castelul Buffavento, Peninsula Karpaz și Castelul Kantara sunt doar câteva dintre acestea.
Oferte de vacanță în Ciprul de Nord găsești în acest link!