Anyarnia/Shutterstock.com

Oh, Craciunul! Sarbatoarea favorita a tuturor! Sarbatoarea care aduce voie buna, cadouri si familiile laolalte. Un astfel de eveniment nu putea sa nu fie marcat de anumite traditii si obiceiuri care pe cat de asemanatoare par, pe atat de diferite sunt.

Majoritatea copiilor il asteapta entuziasmati pe Mos Craciun in dimineata de 25 decembrie, toate familiile se reunesc in jurul unei mese si povestesc vrute si nevrute si asa mai departe, insa sunt unele locuri din lume unde Craciunul se sarbatoreste putin diferit. Iata despre ce vorbim:

In anumite tari, Mos Craciun nu este purtat de cunoscutul ren Rudolf catre casele copiilor in cursa din noaptea de Craciun, ci de un cangur (in Australia), de un magar (in Elvetia), de un cal (in Olanda) sau chiar de o canoe (in Hawaii). Acestea fiind spuse, va puteti da seama si singuri de ce am zis la inceput ca desi traditiile si obiceiurile par asemanatoare, unele detalii difera foarte mult.

Omizi la gratar – specialitate pentru masa de Craciun

Un alt exemplu foarte concludent este masa de Craciun. Daca prin Romania masa de Craciun este mereu doldora cu preparate din carne de porc, cozonaci, sarmalute si alte cele, in Africa de Sud (mult prea departe sa ne afecteze, dar totusi) se mananca omizi facute la gratar. Da, exact la fel cum mancam noi mititeii ei mananca omizile si parte proasta pentru noi este ca cel mai probabil omizile sunt ceva mai sanatoase si mai bogate in proteine si nutrienti. Pe langa omizile din Africa, undeva ceva mai aproape de noi – pe acelasi continent adica -, in Suedia, de pe mesele de Craciun nu lipseste budinca de orez. Ce este special la aceasta budinca este ca pe alocuri ea contine cateva migdale intregi care vin la pachet cu clopotele de nunta (metaforic vorbind), caci traditia spune ca cine gaseste o migdala in budinca de Craciun se va marita anul viitor.

Daca tot am pomenit de nunta este bine de stiut ca atunci cand vesnicului busuioc pus sub perna nu mai functioneaza, fetele nemaritate pot da o fuga pana in Cehia unde fetele isi ghicesc norocul in materie de maritis pe baza unui pantof. Nu, nu ca in povestea Cenusaresei. Este ceva mai elaborat: fetele nemaritate merg in fata usii casei si arunca peste umar un pantof cu toc. Daca acesta cade pe pamant cu varful catre usa atunci toata familia ar trebui sa se pregateasca de marele eveniment, caci traditia spune (din nou) ca persoana respectiva se va casatori in urmatoarele 12 luni.

Un Craciun atipic, pe role

Ramanem la capitolul incaltaminte si ne indreptam atentia catre taramurile exotice ale Americii de Sud. In Venezuela slujba de Craciun se “prinde” pe role. O traditie ceva mai noua spune ca n-ai cum sa mergi la slujba din ziua de Craciun asa, cu una, cu doua, ci pe role. Astfel, in dimineata de Craciun turistii au ocazia sa surprinda una dintre cele mai interesante si, totodata, ciudate traditii de pe intreg globul.

Revenim undeva mai aproape de casa, pe taramurile ce odata au apartinut imperiului Austro-Ungar. In Austria si Germania de sud-est copiii nu pot sa se concentreze prea mult pe venirea lui Mos Craciun deoarece trebuie sa se ascunda de Krampus – o creatura malefica ce “vaneaza” copiii nazdravani. Ba mai mult, Krampus are si propria-i parada in Austria, undeva pe la inceputul lunii decembrie.

In incheiere, ne concentram asupra simbolului central al sarbatorii de Craciun – bradul. Despre bradul de Craciun nu se spun asa multe, insa majoritatea popoarelor crestine (dar nu numai) impodobesc in preajma sarbatorilor de iarna un brad. Pe langa ghirlande, dulciuri si alte nebunii, nemtii aseaza in fiecare an un castravete murat (sau o decoratiune in forma de castravete murat), iar ucrainienii o  decoratiune in forma de panza de paianjen. Ambele aduc noroc in casa!