Daca in aceasta vara vei ajunge pe plajele din Grecia, noi iti propunem sa faci si o calatorie culinara in universul grecilor. Acestia iubesc mancarea si fac din mesele lor adevarate ritualuri. Nimic nu se intampla pe fuga, totul decurge lent, pentru ca aromele si gusturile sa patrunda cat mai adanc in suflet. Pentru ca bogatia preparatelor grecesti este imensa si, de multe ori, nu stii la ce produse sa te opresti, noi am facut o selectie pentru tine. Iata ce sa mananci in Grecia, pentru o experienta culinara completa…

 

Ce sa mananci in Grecia

 

1. La aperitiv incearca: Sadziki (iaurt, castravete, usturoi si sare) pe paine greceasca, Melitzana Salata (de vinete) si neaparat masline, in cat mai multe variante.

 

2. Saganaki este un fel de branza greceasca prajita, care vine uneori insotita cu un sos de rosii gustos si cu multa lamaie.

 

3. Choriatiki Salata – celebra salata greceasca din: rosii, castraveti, ceapa, branza feta, ulei de masline, vinegreta si masline.

 

4. Dolmades – sunt un fel de sarmale grecesti, din frunze de vita de vie umplute cu orez, ceapa si uneori carne de vita.

 

5. Mousaka – se face din vinete, cartofi, ceapa, carne de vita tocata, ulei de masline, scortisoara, lapte, unt si faina. Incearca neaparat si Pastitsio, o lasagna greceasca din paste, carne, sos de rosii si topping de unt, lapte si faina.

 

6. Fricasse – este un fel de mancare special, facut din friptura de miel, spanac, lamaie, oua si ulei de masline.

 

7. Psito or To Fourno este un pui delicios, tinut la cuptor 1-2 ore, pana cand se desprinde carnea de pe os. Se serveste cu cartofi in jar.

 

8. Psarosoupa este o supa de peste ce contine: cartofi, lamaie, oua si poate fi comandata cu peste sau fara.

 

9. Patsa este o ciorba de burta excelenta, iar grecii sustin ca “vindeca” mahmureala.

 

10. La desert poti sa incerci celebra blaklava (un produs de patiserie foarte dulce, cu nuca, fistic si miere), Ekmek gelato (o inghetata cremoasa si buna) sau desertul lor traditional – iaurtul foarte gras cu miere.