Cine a spus ca, pentru a vedea cele mai frumoase orase din batranul continent, ai nevoie sa economisesti ani la rand sau ca trebuie sa iti faci un credit la banca? Capitalele Europei, locuri care mustesc de istorie, traditie, arta si povesti fascinante, pot fi vizitate cu foarte putini bani.

Trebuie doar sa stii unde sa cauti oferte de vacanta la preturi foarte accesibile, sa-ti pui un rucsac in spate, sa-ti iei un partener de calatorie la fel de pasionat ca tine si sa te bucuri de un city break care te va incarca de energie. Vei avea ocazia sa „gusti” din adevarata experienta turistica cu tot ce vine ea la pachet, cu foarte putini bani.

Am pregatit pentru tine cateva idei excelente de petrecere a timpului liber in capitale europene, cu locurile pe care nu trebuie sa le ratezi si sfaturi utile de vacanta. Hai sa incepem calatoria, deocamdata virtual, prin cele mai importante orase pe care orice turist trebuie sa le treaca pe lista destinatiilor vizitate.

Paris – eternul oras al iubirii


Capitala Frantei ar trebui sa stea in fruntea optiunilor de vacanta ale oricarui pasionat de calatorii, pentru ca are enorm de multe de oferit. Turnul Eiffel, muzeul Luvru, catedrala Notre Dame, bulevardul Champs Elysees sau palatul Versailles sunt cele mai cunoscute obiective turistice care te asteapta sa le descoperi in Orasul Luminii, asa cum este supranumit Parisul, insa stradutele pline de frumos mai ascund si alte locuri pe care e musai sa le vizitezi. Pregateste-te sa descoperi o lume in care parca s-au nascut arta si gastronomia si sa ai parte de o experienta unica in minunatul oras.

Cum ajungi in Paris?


Cea mai rapida metoda de a ajunge la Paris este, desigur, zborul, asa ca in aproximativ 3 poti fi acolo, daca pleci din Bucuresti. Capitala Frantei are doua aeroporturi internationale si anume Aeroportul Orly, care este situat la 8,5 kilometri la sud de Paris si aeroportul Charles de Gaulle, care se afla la 26 de kilometri la nord-est de Paris.

Companiile Lufthansa si Air France pun la dispozitie zboruri zilnice din Bucuresti catre Paris, asa ca te poti orienta pentru un bilet de avion la un pret accesibil. Desigur, ai la indemana si ofertele de la companiile de zbor low-cost, Wizz Air sau Blue Air. Daca vrei sa obtii un pret mai bun pentru calatoria cu avionul, opteaza pentru zborurile din timpul saptamanii.

De la aeroportul Charles de Gaulle poti ajunge in oras in aproximativ 25 de minute pentru mai putin de 10 euro, daca iei trenul. Tot atat vei plati daca mergi cu autobuzul, care te va lasa chiar in centrul Parisului. Daca preferi o metoda de transport mai comoda, insa, calatoria de la aeroport pana in oras te va costa aproximativ 50 de euro.

Din aeroportul Orly vei putea lua autobuzul, pentru doar 1,90 euro sau vei putea comanda un taxi, care te va duce mai rapid, dar mult mai scump, drumul costand aproximativ 40 de euro.
Daca preferi sa te bucuri si de peisaj si de drum in sine, nu doar de destinatia pe care ai ales-o, poti merge cu masina catre Orasul Indragostitilor. Daca pleci din Bucuresti, itinerarul tau va insuma 2.298 de kilometri si va fi urmatorul: Bucuresti – Pitesti – Ramnicu Valcea – Sibiu – Deva – Szeged – Kecskemet – Budapesta – Györ – St. Pölten – Wels – Deggendorf – Regensburg – Nürnberg – Ansbach – Heilbronn – Ludwigshafen – Kaiserslautern – Saarbrücken – Metz – Verdun – Reims – Paris.

Obiective turistice din Paris pe care sa nu le ratezi

Am stat mult pe ganduri pentru a ne hotari cu ce sa incepem lista de obiective turistice pe care nu ai voie sa le ratezi in excursia ta la Paris. Asa ca ne-am gandit sa iti propunem sa cumperi online un bilet de o zi cu autobuzele Hop-On Hop-Off, acelea rosii, care te vor purta in cele mai importante puncte din oras. Vei bifa de pe lista Turnul Eiffel, zona Champs de Mars, Muzeul Luvru, catedrala Notre Dame, Muzeul Orsay, Opera din Paris, celebrul bulevard Champs Elysees, Grand Palais si Trocadero. Pretul pentru un bilet valabil 24 de ore este de 38 de euro pentru un adult si 18 euro pentru un copil. Turul este insotit de un ghid inregistrat in 8 limbi de circulatie internationala, care iti va explica istoria fiecarui obiectiv turistic pe care il poti vizita imediat ce autobuzul opreste in statie sau il poti amana pentru mai tarziu.

Intrarea la principalele puncte de atractie o poti achita tot online, ceea ce te va scuti de statul la cozi, implicit de pierderea timpului, si asa scurt intr-o vacanta. Poti combina chiar mai multe obiective turistice si poti beneficia de reduceri pentru intrarile la muzee. Mai multe detalii despre cum poti economisi bani si timp poti gasi aici.


Daca timpul iti permite da o fuga de o zi si pana Disneyland Paris, dar asta doar daca vrei sa retraiesti amintiri unice din copilarie alaturi de personajele tale preferate din desene animate. Biletul pentru o zi de distractie costa intre 55 si 83 de euro, in functie de perioada din an in care alegi sa il vizitezi.

Unde mananci in Paris?

Gastronomia frantuzeasca este unica in lume, asa ca ar trebui sa nu ratezi macar o seara intr-unul dintre restaurantele sofisticate din Paris. O cina te poate costa intre 40 si 50 de euro intr-un loc recomandat de turisti din centrul orasului. Daca esti limitat de un buget de vacanta nu foarte permisiv, poti opta pentru restaurantele din Cartierul Latin, unde mesele sunt chiar la jumatate fata de cele din centru.

Orice ai face, nu rata un croissant cu sunca sau jambon, care costa aproximativ 3 euro in orice patiserie sau un sandwich cu unt proaspat, care costa aproximativ 5 euro. Si neaparat incheie fiecare seara cu un pahar de vin frantuzesc. Cin-cin!

Praga – inima Europei

La fel de romantic ca Parisul, dar ideal pentru pasionatii de arhitectura, orasul supranumit „inima Europei” te va impresiona, negresit.

Cladirile unice in lume, ordinea, gastronomia si berea de aici te vor face sa-ti doresti sa te intorci cat mai repede in capitala Cehiei. Cel mai indicat ar fi sa alegi o cazare cat mai aproape de centrul orasului, pentru a putea ajunge cat mai repede la principalele puncte de atractie intr-un timp cat mai scurt.

Piata Wenceslas sau Charles Bridge te asteapta intr-unul dintre cele mai apreciate orase din Europa, asa ca programeaza-ti cat mai curand un city break in acest oras minunat.

Cum ajungi in Praga?


Daca alegi masina ca mijloc de transport pentru vacanta ta, e bine sa stii ca drumul pana in Praga dureaza aproximativ 12 ore, asa ca pregateste-te cu o portie buna de somn inainte, mai ales daca preferi sa faci drumul dintr-o bucata. Avantajul de a merge cu masina pana in Praga este ca pe traseu vei trece prin Ungaria, Austria si Slovacia. Sau poti cuprinde si Polonia, unde te vei putea opri, daca vrei sa mai adaugi cateva obiective turistice importante pe lista ta.

O alta metoda de transport pana in „orasul de aur” este cea cu autocarul, care te va costa aproximativ 150 de euro, dar care va dura 24 de ore.

Desigur, cel mai confortabil mijloc de transport ramane avionul, mai ales daca ai putin timp la dispozitie, pe care nu iti permiti sa il petreci pe drum. Poti zbura catre Praga din majoritatea oraselor mari din Romania, iar din Bucuresti calatoria va dura aproximativ doua ore. In functie de compania aeriana agreata, pretul unui bilet dus-intors catre aceasta destinatie costa, in medie, 100 de euro. De la aeroport pana in centrul orasului poti ajunge cu un taxi, drum care va costa aproximativ 30 de euro.

Obiective turistice din Praga pe care nu ai voie sa le ratezi

Centrul vechi din Praga te va fermeca, fara dubii, cu stradutele sale inguste si mirosul de cafea proaspat macinata, care te va ademeni in cafenelele colorate. Nu trebuie sa omiti sa te bucuri de un apus spectaculos de pe Podul Carol, care poate candida la titlul de cel mai frumos pod din lume.

Castelul din Praga, unde te asteapta galeriile pline de istorie sau Guvernul Republicii Cehe, alte doua obiective pentru care trebuie sa iti rezervi timp. Nu trece pe langa catedrala Sfântului Vittus sau Turnul de pe dealul Petrin fara sa le vizitezi. Ar fi indicat sa alegi un card cu care poti vizita toate obiectivele turistice dorite la un pret special, scutind nu doar bani, ci si timpul pe care ai putea sa il pierzi asteptand la cozile de la casele de bilete.

Ai aici toate detaliile de care ai nevoie pentru a alege ce ti se potriveste. Vestea buna este ca vei avea la dispozitie transport in comun non stop, iar un bilet de autobuz costa in Praga 24 de coroane, adica mai putin de un euro.

Unde mananci in Praga?

Poti servi specialitati cehe intr-unul dintre restaurantele din centrul orasului pentru aproximativ 40 de euro, suma pentru care te vei bucura de felul intai, felul doi si desert. Nu pleca din Praga pana nu gusti din multele feluri de bere pe care cehii le produc de secole, fara a face rabat de la retetele originale.

Exista si locuri mai ieftine unde poti manca, adica restaurantele care nu sunt situate in inima orasului, unde o masa te va costa pana la 20 de euro. Daca bugetul tau de vacanta este unul limitat, e bine sa stii ca in Praga vei intalni aproape aceleasi supermarketuri care exista si in Romania, de unde iti poti procura hrana.

Londra – la un ceai cu Regina

Probabil unul dintre putinele orase din lume care arata mai bine in realitate decat in poze, Londra te asteapta s-o descoperi intr-un city break care te va face sa te indragostesti de cultura engleza. De un contrast izbitor, capitala Marii Britanii implesteste deopotriva elementele de istorie cu cele de cultura, de nou si vechi, intr-o explozie de arta.

Strazile bine pastrate si un orar fix pentru toate activitatile cu care englezii sunt obisnuiti in fiecare zi te vor impresiona si iti vei fi dorit sa ajungi mai devreme in Londra.

Cum ajungi in Londra?

Pentru aceasta destinatie e indicat sa alegi o companie de zbor low-cost, cum sunt Ryanair sau Wizz Air, care, pentru aproximativ 50 de euro, te vor duce in inima Regatului in aproximativ trei ore. Poti ateriza pe Stansted, Gatwick sau Luton, iar drumul de acolo pana in oras te va costa inca 12 lire, daca alegi ca mijloc de transport trenul sau 10 lire, daca preferi sa mergi cu autocarul. Desigur, poti alege si taxiul, insa pentru o cursa de la aeroport ar fi bine sa pregatesti aproximativ 50 de lire.

In interiorul orasului, cel mai rapid te vei deplasa cu metroul, pentru care iti poti cumpara un card valabil pe toate liniile, care costa, pentru o zi, putin peste 7 lire. Daca vrei sa beneficiezi de reduceri la transport, care se vor aplica si in cazul intrarilor la obiectivele turistice importante din Londra, e bine sa iti achizitionezi un card London Pass.

Obiective turistice din Londra pe care nu ai voie sa le ratezi

E greu sa alegi obiectivele turistice pe care sa le treci pe lista de locuri de vizitat in Londra, pentru ca sunt atat de multe si de interesante, incat probabil nici doua saptamani nu ti-ar ajunge pentru a le parcurge pe toate. Incearca, totusi, sa nu sari peste Palatul Buckingham, London Eye, Big Ben, catedrala Sfantului Paul, Hampton Court Palace sau celebrul pod London Bridge.

Madame Tussauds, cunoscut si sub numele de muzeul figurilor de ceara, trebuie vizitat neaparat. Iar daca vrei sa iti amintesti de copilarie, Shrek si celelalte personaje din celebrul desen animat te asteapta sa te distreze la Shrek Adventure. Le vei gasi pe toate foarte aproape una de cealalta, insa le vei parcurge mai greoi, din cauza numarului mare de turisti care vin zilnic sa cunoasca istoria Angliei.

Nu uita sa cumperi toate biletele online, ca sa nu pierzi si mai mult timp, asteptand la cozi, pentru ca, si aici trebuie sa ne crezi pe cuvant, sunt interminabile.

Unde mananci in Londra

Probabil deja ai auzit de celebrul mic dejun copios pe care englezii il servesc, cu oua ochiuri, bacon, fasole si multa paine prajita. Ei bine, acest raport se pastreaza pentru toate mesele din zi in localurile din Londra, dar nu-ti face griji, chiar daca e posibil sa te intorci cu cateva kilograme in plus din capitala Marii Britanii, nu vei regreta nicio secunda.

Un pranz sau un brunch il vei putea servi cu aproximativ 6 lire, iar o cina te va costa cam 10 lire. Burgerii, platourile cu fish&chips, placintele cu carne sau rinichi si alte feluri de carne prajita in mult ulei sunt specialitatile londoneze, dar, crede-ne, merita tot efortul de a le digera pentru gustul lor aparte. Nu rata nici deserturile care iti vor creste brusc energia din cauza cantitatii mari de zahar, cum sunt brownie-urile sau pancake-urile cu sirop de artar. Ti-am facut pofta?

Dar pofta de calatorii? Cel mai probabil, da. Asa ca fa-ti repede bagajele si fugi intr-un city break care te va scoate din rutina si te va aduce mai aproape de culturi europene ce merita descoperite. Vacanta placuta!