Doar cateva zile ne mai despart de noul an, 2013!

Vacanta de iarna este si ea aproape iar atmosfera Sarbatorilor ne-a cuprins pe toti de ceva timp. Peste tot in jur auzim colinde, admiram frumoasele decoratiuni ce au impodobit orasele si ne bucuram de aceasta luna a cadourilor alaturi de cei dragi.

Luna decembrie incepe si se termina in ritm de Sarbatoare: a trecut deja Mos Nicolae, Pietele de Craciun din intreaga lume sunt inca deschise, urmeaza cea mai frumoasa Sarbatoare a anului, Craciunul, apoi intampinam Anul Nou, 2013.

Sa vedem ce traditii si obiceiuri exista cu ocazia sosirii noului an la noi, in Romania 🙂

Obiceiurile romanesti spun ca anul este An Vechi inainte de miezul noptii si devine An Nou dupa miezul noptii. Se spune ca la ora 12 noaptea se alunga anul vechi cu toate neajunsurile pe care le-a avut si se primeste apoi Noul An cu urari de bine si cu credinta ca acesta va fi mult mai bun decat anul precedent.

Cu putin inainte de Craciun incepe perioada colindelor, perioada ce se incheie abia la inceputul anului urmator, de Boboteaza (6 ianuarie).

Colindele sunt diferite, astfel: inainte de Craciun acestea prevestesc nasterea lui Iisus, iar cele de dupa Craciun aduc urari cu ocazia venirii noului an.

In Romania avem o multime de traditii si obiceiuri de Anul Nou, acestea fiind diferite in functie de zonele tarii.

In perioada dintre Craciun si Revelion, in satele romanesti se merge la colindat in grupuri sau “cete” asa cum le place colindatorilor sa spuna. Colindatorii se pregatesc de “urat” iar in anumite zone ale tarii acestia pornesc la colindat purtand masti.

Se merge cu “Capra” pe toata perioada dintre Craciun si Anul Nou. In functie de regiune, “capra” (denumire specifica zonelor Ardeal si Moldova) ia alte denumiri precum cerb de Hunedoara, borita in Transilvania, brezaia in Oltenia si Muntenia.

Costumul Caprei este format dintr-un cap de capra cioplit in lemn, invelit intr-o hartie rosie peste care se adauga o alta hartie neagra, incretita.

In ajunul Anului Nou in satele din Bucovina colindatorii poarta masti precum ursul, capra, cerbi, ursari, urati, frumosi, draci. Dupa lasarea intunericului ceata de colindatori se imparte in grupuri mai mici si fiecare grup merge la colindat din casa in casa, pana la rasaritul soarelui. In urma uratului colindatorii primesc covrigi, colaci, mere, nuci, vin sau tuica (in unele zone din Romania) si uneori bani (in special in orase se primesc bani).

Pe 1 ianuarie obiceiul este sa se mearga cu “Plugusorul” si cu “Sorcova” si sa se faca urari de belsug in noul an. Se spune ca cei ce nu ii primesc in casa pe colindatori vor avea parte de ghinion in noul an, asa ca daca iti ies colindatorii in cale cel mai bine este sa le asculti urarile si sa ii cinstesti 🙂

Cu “Plugusorul” pleaca la colindat grupuri de barbati de curand insurati, acesta fiind un vechi obicei agrar ce isi are radacinile intr-un rit de fertilitate. Astazi Plugusorul isi pastreaza urarea obisnuita de bogatie pentru cei ce aleg sa primeasca colindatorii in gospodaria lor.

Cu Sorcova pleaca grupuri decopii ce poarta cu ei o crenguta de copac inmugurita sau o sorcova realizata dintr-un bat impodobit cu flori de hartie colorata. Denumirea de “sorcova” vine de la bulgari unde “surov” inseamna “verde fraged” si se refera la acea ramura inmugurita cu care se pleaca la colindat.

Se spune ca rolul sorcovei este ca al unei baghete magice iar cei colindati vor fi atinsi numai de bucurie si belsug in noul an.

Bineinteles, pe langa aceste traditii romanesti avem si cateva obiceiuri superstitioase ca sa spun asa. Acestea se refera la ce trebuie sa faci pentru a avea un an nou cat mai bun.

Gasesti aici cateva lucruri de tinut minte pentru a-ti asigura un an imbelsugat si plin de realizari:

  • inainte de incheierea anului trebuie sa iti achiti toate datoriile, pentru ca e posibil sa ai bani de dat intregul an 2013 daca nu rezolvi aceasta situatie
  • totodata, nu imprumuta bani prietenilor in prima zi a noulul an pentru ca vei avea probleme financiare tot anul
  • trebuie sa ai casa curata in noaptea de Anul Nou pentru ca se crede ca asa se va mentine tot anul
  • masa trebuie sa fie si ea bogata de Revelion daca vrei ca si in 2013 sa fie la fel
  • trebuie sa ai macar o crenguta de vasc in casa pentru a fi norocos tot anul
  • pentru noroc in dragoste poarta ceva rosu in noaptea dintre ani
  • pentru un an luminos trebuie sa lasi lumina aprinsa in casa toata noaptea
  • mananca putin peste la miezul noptii pentru a trece in noul an usor, “ca pestele prin apa”
  • pentru a fi ferit de spiritele rele in noul an trebuie sa faci mult zgomot in casa pentru a le alunga
  • nu folosi foarfeca in noaptea de Anul Nou pentru ca se spune ca iti tai norocul in dragoste
  • nu uita sa ai bani in buzunar (bancnote, nu monede) daca vrei sa ai un an nou cu castiguri multe
  • se spune ca prima persoana care iti trece pragul casei in noul an va avea o influenta mare asupra ta in anul respectiv