Sursa foto: https://imgur.com/a/G3VmRFl
Via: www.shutterstock.com

Tuturor ne plac vacantele, dar unora nu le plac iernile. Care este cea mai la indemana solutie? Vacanta intr-un loc exotic, desigur. Ce poate fi mai atractiv decat sa te bucuri de peisaje uimitoare si de tinuturi insorite, stiind ca in alte regiuni ale globului alti oameni indură frigul, ploaia sau zapada? 

Exista, pe planeta noastra, 5 uluitoare destinatii de vacanta exotice si inca mai ai timp sa ajungi acolo. In acest articol afli mai multe despre aceste locuri.

Hurghada (Egipt)

De fapt este vorba de o insulă, exista un vapor care te duce la destinatie. Vor fi 2 ore foarte placute pentru ca in larg vei admira cat de limpede este apa, pestii exotici, ba chiar si delfinii, daca esti norocos. Cand vei ajunge pe insula, nu te grabi spre hotel, admira mai intai peisajele si bucura-te ca te afli acolo. 

In orele in care nu te afli pe plaja sau nu colinzi magazinele dupa suveniruri, du-te la Marele Acvariu si nu uita sa vezi neaparat tunelul subacvatic, pentru ca este o ocazie unica de a vedea o multime de animale marine, chiar si rechini. 

Daca pleci la drum cu copii, acestia vor fi incantati sa fie dusi la cel mai mare parc acvatic din Egipt, Makadi Water World. Vor gasi acolo tobogane multicolore, personaje cunoscute, iar distractia este garantata pentru intreaga familie. 

Daca totusi vrei senzatii mai tari, atunci submarinul Sindbad este pentru tine si este foarte potrivit, fiindca in Marea Rosie se gasesc foarte multe specii de pesti frumosi si multi corali. Submarinul coboara pana la o adancime de 22 de metri si nu vei uita prea curand imaginile care-ti vor defila prin fata ochilor.

Desigur, nu toate activitatile din vacanta ta exotica in Hurghada trebuie sa aiba legatura cu apa. Amatorii de  uscat pot face expeditii cu jeep-ul prin nisipul desertului (din desert cerul plin de stele se vede nemaipomenit), pot sa se plimbe cu camila pe plaja, sau pot trage o fuga la Sfinx, sau la Marile Piramide, Valea Regilor. Inainte de plecare vei gasi timp si pentru o vizita la marile centre comerciale. 

Panama

O a doua destinatie turistica exotica ce nu ar trebui ratata este Panama. Poate că atunci cand spunem Panama ne gandit la palariile de vara stilate cu acelasi nume, sau la Canalul Panama, dar o vacanta aici inseamna alte lucruri, cu mult mai interesante si atractive. Panama, din punct de vedere geografic, este locul unde America de Nord isi da intalnire cu America de Sud si unde Oceanul Pacific saluta Oceanul Atlantic. 

Ce poti face in vacanta in Panama? Daca pescuitul nu se afla printre pasiunile tale, poti cu siguranta sa practici numeroase activitati acvatice, de exemplu surfing, in Santa Catalina, acolo unde jungla mai are un pic si ajunge pe plaja superba. In plus, tara beneficiaza de o infrastructura moderna care permite vizitatorilor sa viziteze foarte usor atractiile turistice. Iar acestea nu lipsesc nici pe departe.

Daca iti plac inaltimile, atunci vei fi incantat sa afli ca vulcanul Baru este cel mai inalt de pe insula si ca peretele sau este deosebit de abrupt, asa incat iti va pune la incercare abilitatile de alpinist. Dar daca iti doresti aventurile mai linistite, poti face o plimbare pe Insula Taboga, un paradis cu plaje aurii, sau pe Insulele Pearls, pe plajele cu nisip alb. De altfel, de aici ai ocazia sa inchiriezi un iaht pentru a explora imprejurimile.

Desigur, nu poti sa ajungi in Panama si sa nu vezi canalul cu acelasi nume. Turistii il pot traversa partial sau complet, o astfel de incercare dureaza pana in 8 ore. Trebuie sa stii ca de la restaurantul care se afla la ultimul etaj al Muzeului Miraflores Locks se pot vedea navele care trec pe apele involburate de dedesubt. 

Bali

In Bali, coasta de vest este regiunea preferata de turisti, dar nici zona de nord-est nu este de lepadat. De fapt Bali este renumit pentru situri istorice, cladiri foarte vechi, urme ale unui trecut care a rezistat uimitor de bine.

Este foarte greu sa alegi din multitudinea de atractii, mai ales cand ai la dispozitie doar cateva zile de vacanta. Tot ce poti face este sa te bazezi pe un plan de vacanta bine pus la punct si sa decizi, de la plecare, ce este mai important pentru tine si ce vrei sa vizitezi.

Ar trebui sa stii totusi urmatoarele lucruri:

  • Terasele de Orez Tegallalang sunt celebre pentru perspectiva scenica pe care o ofera vizitatorilor. In plus, acolo vei gasi numeroase ornamente de lemn si sculpturi din care cu greu vei alege ceva pentru ca iti vor placea foarte multe, fie ca este vorba de dragoni, lei, canguri, pisici, cai sau Garuda (o figura mitica locala).  
  • Padurea sacra a maimutelor din Ubud: maimutele sunt macaci cu coada lunga, iar intalnirea cu ei este intotdeauna memorabila. Sunt peste 100, impartiti pe grupe, iar daca vei fi furat nu-ti fa probleme, personalul care are in grija locul iti va recupera obiectele de la ghidusele maimute. In plus, ghizii locali iti vor spune lucruri interesante despre semnificatia culturala a templelor si a siturilor istorice. Padurea mai este populata si de cladiri vechi, strajuite de statui acoperite de muschi.  
  • Vulcanul Batur din Kintamani: Kintamani este un renumit producator de fructe si legume si de asemenea cel mai important producator de bambus de pe insula. Retine ca drumetiile pe munte dureaza aproximativ 3 ore si ca este bine sa pleci la drum insotit de un ghid oficial. 
  • Insula are si un parc de distractii, Bali Safari & Marine Park. Ceea ce este cu adevarat fascinant aici este faptul ca exista foarte multi elefanti care traiesc in spatii care imita habitatele lor naturale. Tot ce trebuie sa faci este sa te urci intr-un autobuz de safari si sa te lasi furat de peisaj. Nu este vorba doar de elefanti (desi desigur, acestia vor fi reperati cel mai usor), ci si de lei, hipopotami, zebre, camile, struti, tigri si alte specii de animale. Ar fi bine sa-ti rezervi pentru aceasta vizita o zi intreaga pentru ca excursia te va incanta.
  • Cascada Gitgit este una dintre cele mai cunoscute in Bali, iar daca ai ocazia nu pregeta sa te duci. Are 40 de metri inaltime, iar caderile sunt uluitoare.
  • Daca vrei sa revii la viata de oras, fa o plimbare la Muzeul Dream Zone Bali, de dragul colectiei de picturi tridimensionale. Și fiindca tot vorbim despre muzee, merita mentionat si Gedong Kirtya, pentru ca aici se gaseste o colectie impresionanta de manuscrise vechi din Bali.  

Sunt multe locuri pe care nu ar trebui sa le ratezi in Bali, tocmai de aceea, fa-ti un plan de calatorie bine pus la punct inca de la plecare.