Sursa foto: Holger Boehm/Shutterstock.com

În sfârșit te-ai decis să faci marele pas, să te muți în Berlin! Willkommen, după cum ar spune și un localnic. În acest mini-ghid despre viața în Berlin îți vom prezenta tot ce trebuie să știi despre subiecte importante, cum ar fi locuința, cumpărăturile și transportul public. 

Aproximativ un milion din cei 3,7 milioane de oameni care trăiesc în Berlin sunt imigranți, ceea ce înseamnă că acest loc este foarte prietenos cu cei nou-veniți. Iată 4 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să te muți în Berlin: 

Costul chiriei

Din 2019 s-a luat decizia ca pentru următorii 5 ani să se blocheze costul chiriilor. Prețul unei chirii oscilează în funcție de anumiți factori, precum: poziționarea în oraș și dimensiunea locuinței, facilitățile adăigate recent, cât de mult costă „Nebenkosten” (întreținerea clădirii etc), dacă locuința are balcon sau bucătărie încorporată etc.

În medie, prețul unei chirii este de aproximativ:

1.327 € pentru 85 m² într-o zonă scumpă 

1.013 € pentru 85 m² într-o zonă care nu este centrală 

Costul alimentelor

Cu o mulțime de supermarketuri cu prețuri reduse, este ușor să mănânci bine, păstrând costurile mici; Lidl, Aldi, Netto și Penny sunt doar câteva dintre supermarketurile avantajoase. Există, de asemenea, magazine cu prețuri ușor mai ridicate, precum Rewe, Edeka sau Karstadt. Pentru prețuri bune, nu rata piețele cu produse proaspete!

Așadar, un litru de lapte costă în jur de 0,85 €, un kilogram de cartofi costă 1.50 €, pieptul de pui costă 3.70 €, un cofraj cu ouă ajunge până la 1.90 €, iar berea este în jur de 1.10 € per litru. 

Nici mâncatul în oraș nu este scump. O masă pentru doi la un restaurant de tip fast food ajunge undeva la 10 euro, iar la un restaurant cu stele Michelin este aproximativ 50 de euro. 

Costul transportului în comun

Berlin este un oraș în care se circulă foarte mult cu bicicleta. Există (în mare parte) infrastructură bună pentru a susține acest demers, iar peisajul urban este în general plat, asta însemnând că rutele nu sunt niciodată prea dificile. Investește într-o bicicletă, iar costurile tale de transport sunt acoperite.

Cu toate acestea, iernile nu sunt întotdeauna prietenoase cu ciclismul, așa că uneori transportul public este cea mai bună alegere. Pentru sistemul U-Bahn (metroul) și linia de autobuze se folosesc aceleași bilete. Îți va fi la îndemână transportul în comun dacă achiziționezi un abonament pe o durată mai lungă. Biletele AB acoperă întreaga zonă a orașului și aeroportul Tegel, iar prețurile sunt:

O cursă: 2.80€

Cartelă de o zi: 7€

Cartelă de 7 zile: 30€

Abonament lunar: 81€

Domenii în continuă căutare de angajați

IT&Software: Locurile de muncă în IT și Software de orice fel sunt numeroase în acest moment, indiferent de limbajul de codare. Dacă lucrezi  în IT, nu ar trebui să ai nicio problemă pentru a găsi locuri de muncă disponibile. Lupta constă în a decide ce companie este potrivită pentru tine. 

Marketing și comunicare: 

Marketerii experimentați sunt întotdeauna necesari în companiile de tehnologie și nu lipsesc niciunei mari companii din Berlin. Fie că este vorba de redactare, marketing de conținut, marketing performant, PR sau e-mail marketing și relații cu clienții, există o mulțime de locuri de muncă în domeniu la Berlin.

Vânzări

Având în vedere natura internațională a orașului, există o mulțime de locuri de muncă în vânzări la Berlin. În timp ce salariile sunt, de obicei, mai mici decât la alte joburi, deoarece asociații de vânzări tind să lucreze la comision, acesta este un început bun pentru cei care cunosc limba germană.

Dacă vrei să călătorești în Berlin, te așteptăm în agențiile Dertour din toată țara!