Muzeul Louvre este unul dintre cele mai vizitate muzee de artă din Paris și din lume, oferind turiștilor șansa de a admira peste 350.000 de obiecte, care datează din diverse perioade, de la epoca preistorică până la cea modernă. Acesta este localizat în Palatul Louvre, o fortăreață care datează din secolul al XII-lea și care în trecut a reprezentat locul în care erau expuse colecțiile regale.

În cadrul celebrului muzeu vei putea admira opere orientale, egiptene, grecești, romane, aparținând artei islamice, obiecte de pictură, de sculptură, numeroase desene și gravuri speciale. Iată și câteva curiozități despre faimosul Muzeu Louvre din Paris, Franța!

Muzeul Louvre a fost construit pe ruinele unei fortărețe din 1190

Construcția Muzeului a fost începută în timpul regelui Francisc I al Franței în anul 1546. Baza acestuia este reprezentată de ruinele unei cetăți – fortărețe care includea în zona centrală Marele Turn, acesta fiind demolat în anul 1528. Au fost realizate numeroase extinderi ale acestei clădiri, până la obținerea dimensiunilor sale impresionante de astăzi (60.000 m2).

Deschiderea sa oficială a avut loc în anul 1793, colecția expusă inițial incluzând în jur de 500 de tablouri. Aceasta s-a mărit considerabil în timpul lui Napoleon I, iar apoi sub conducerea lui Napoleon al III-lea, perioadă în care au fost achiziționate peste 20.000 de piese de artă pentru muzeu.

Muzeul Louvre include o piramidă de sticlă

Dacă ajungeți la Muzeul Louvre veți descoperi cu surprindere un punct de atracție deosebit, aflat în exteriorul acestuia. Opera unui arhitect chinez renumit, piramida de sticlă aflată în exteriorul muzeului, a devenit parte integrantă a imaginii sale. În anul 1993, această imagine a fost completată perfect prin construcția unei Piramide Inversate, în interiorul centrului comercial localizat în fața celebrului muzeu.

Muzeul Louvre adăpostește colecții vaste de artă egipteană și pictură

Dintre cele peste 350.000 de opere de artă expuse în cadrul Muzeului Louvre, peste 50.000 sunt parte a colecției de artă egipteană. Aceasta este una dintre cele mai faimoase colecții din lume, iar cea greco-romană este cea mai veche colecție a muzeului.  

Muzeul Louvre adăpostește și o colecție celebră de pictură, compusă din peste 6.000 tablouri, dintre care cele mai vechi datează din secolul al XIII-lea. Cele mai cunoscute picturi expuse în cadrul acestei colecții aparțin unor celebri pictori francezi și italieni, precum Rafael și Michelangelo.

Opere de artă celebre expuse în cadrul Muzeului Louvre

Știai că Muzeul Louvre adăpostește cele mai celebre opere de artă din toate timpurile? Trebuie să menționăm aici faimoasele Mona Lisa și Gioconda, opere de artă realizate de Leonardo da Vinci, Venus din Milo, operă aparținând celebrului pictor Delacroix și Codul lui Hammurabi. Aceste exemplare sunt protejate de geamuri anti-glonț, paza lor fiind asigurată și cu ajutorul unor paznici dedicați.

Alte curiozități despre Muzeul Louvre

  • Știai că Muzeul Louvre este cel mai mare din lume, nefiind posibilă vizitarea sa într-o singură zi? În realitate, se spune că sunt necesare 100 zile pentru a admira fiecare operă de artă expusă în cadrul celebrului muzeu din Paris.  
  • Știai că celebra operă de artă Mona Lisa a fost furată din acest muzeu în anul 1911, fiind returnată doi ani mai târziu? În plus, deși toată lumea se așteaptă să descopere o pictură imensă, această operă de artă creată de Leonardo da Vinci are dimensiunile de doar 53 x 77 cm. 
  • Știai că Muzeul Louvre a avut și alte întrebuințări în trecut? De exemplu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acesta a fost utilizat ca depozit pentru operele de artă furate. 
  • Dacă ai fost mereu pasionat de legende și de poveștile despre fantome, trebuie să fli că Muzeul Louvre are propriul său personaj legendar, fantoma Belphegor. Despre aceasta se spune că este o mumie înzestrată cu puteri malefice, care se ascunde ziua în Piramida lui Pei, iar noaptea bântuie întregul muzeu.  
  • Știai că există două muzee Louvre în lume? Cel de-al doilea este localizat în Abu Dhabi, fiind primul muzeu universal al lumii arabe.

Acum că ai descoperit cele mai inedite curiozități despre cel mai mare muzeu din lume, celebrul Louvre din Paris, ai motive în plus pentru care merită să organizezi o vacanță de vis în această locație în acest an.