1. DERTOUR Blog
  2. Turcia
  3. Specialitati culinare de incercat in Antalya

Specialitati culinare de incercat in Antalya

In acest articol

    Specialitati culinare de incercat in Antalya

    Sursa foto: Shutterstock.com

    Bogata gastronomie a Antalyei, influentata de locatia sa situata intre Muntii Taurus si Marea Mediterana, este o parte esentiala a fiecarei calatorii in aceasta regiune magnifica a Turciei. Aromele provenite din padurile racoroase de la munte, campurile fertile si adancurile marii se amesteca armonios impreuna pentru a forma o cultura culinara ce aduce o imensa placere oricaruia care o exploreaza. Iata cateva feluri de mancare pe care ti le recomandam in timp ce vizitezi tinuturile Antalyei:
    ​Kebab turcesc. Considerat a fi piatra de temelie a bucatariei turcesti moderne, kebab-ul inseamna, de fapt, “gratar pe carbune” si include mai multe preparate precum carne de vita, miel sau oaie, rosii, ceapa si un mixt de condimente. Il poti gasi atat la vanzatorii de strada, cat si in restaurante. 
    Lahmacun (pizza turceasca). Este un fel de pita care se coace intr-un cuptor de piatra. Aceasta include carne de vita tocata, ceapa, patrunjel, piper negru si piper rosu. Exista si lahmacun vegetarian, acesta fiind similar cu cel obisnuit, insa fara carne.
    Yaprak sarma. Credeai ca sarmalele se gasesc doar in Romania? Ei bine, nu! Acestea se prepara mai peste tot in Balcani, inclusiv in Turcia. In regiunea Antalyei, acestea se numesc yaprak sarma si se fac in foi de vita de vie, avand ca umplutura grau sau orez si carne tocata de vita.
    Karniyarik. Unul dintre cele mai des intalnite feluri de mancare turcesti, kurniyarik este compus din vinete si carne de vita. Practic, vinetele sunt umplute cu carne de vita tocata si cu inca vreo cateva ingrediente precum ceapa sau rosii.
    Baklava. Acest desert vine, de fapt, din Asia Centrala si este raspandit in intreaga Turcie, fiind adus aici de catre otomani. Dar baclavaua si-a facut drum chiar si spre occidentul Europei, unde vienezii au modificat-o in strudel. Astazi, capitala incontestabila a acestui desert savuros este orasul Gaziantep, aici gasindu-se cele mai variate, aromate si gustoase baclavale. Desi se prepara in zeci de combinatii, peste tot baclavaua este facuta din foi subtiri de aluat nedospit inmuiate in unt, avand intre ele miez de nuca, fistic, migdale sau alune si deasupra siropuri aromate cu apa de flori de citrice. Kestane sekeri. Turcilor le place sa faca dulciuri din orice. Asadar, nu este de mirare ca au facut deserturi din diferite legume si fructe confiate, inclusiv din castane. Kestane sekeri, acest desert compus din castane confiate cu zahar, are radacini deosebit de puternice. Se spune ca acesta dateaza inca din anii 1300, cand era foarte popular in fosta capitala otomana Bursa.
    Rahat. Turcii numesc aceste cuburi delicate lokum sau hulkum. Rahat inseamna in limba turca „impacare sau multumire”, prin urmare “rahat hulkum” semnifica “rasfat pentru gura sau bucata de placere”. Este facut din amidon si zahar, insa ingredientele de baza sunt aromele folosite, acestea fiind extrem de variate. Cele mai multe dintre retete folosesc ca arome nuci, fistic, alune sau trandafiri.  Turcii adora sa manance rahat cand beau cafea. De fapt, deoarece nu consuma zahar la cafea, ei alunga gustul amar al cafelei luand, din cand in cand, cate o bucatica de rahat. Desi in ziua de azi se gaseste peste tot in lume, rahatul din Turcia este, cu siguranta, cel mai delicios, asadar nu ezita sa il incerci cand ai ocazia! Pe langa preparate culinare delicioase, Antalya se remarca cu peisaje ce iti taie respiratia, istorie veche de mii de ani, plaje minunate si cu traditii interesante. Este, in mod cert, o destinatie ce merita vizitata cel putin o data in viata!  

    Va place articolul nostru?
    Impartaseste-l pe retelele de socializare si fii o sursa de inspiratie pentru altii!