Germania se află în centrul Europei, nu numai din punct de vedere geografic, ci și din punct de vedere economic, politic și cultural. Este a doua cea mai populată țară din Europa, după Rusia, cu peste 80 de milioane de locuitori, conform ultimelor statistici. A dezvoltat cea mai puternică economie de pe continent și a cincea din întreaga lume, are în spate un bagaj impresionant de evenimente istorice, iar cultura ei extrem de puternică a influențat o bună parte din țările europene, inclusiv Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Luxemburg, Elveția, Olanda și Polonia.
Oamenii, limba și tradițiile sunt cele care fac cultura germană să fie unică. Aceasta a fost influențată și modelată de-a lungul istoriei bogate a Germaniei, de când țara avea să fie parte a Sfântului Imperiu Roman până când a devenit una dintre cele mai mari forțe economice mondiale.
În rândurile de mai jos vom dezbate cele mai importante 5 elemente care definesc cultura Germaniei, elemente care, de altfel, atrag zeci de milioane de turiști în fiecare an:
- Mâncarea. Germanii sunt cunoscuți pentru faptul că adoră berea, mănâncă mulți cârnați și fac diferite tipuri delicioase de pâine. Acesta nu este doar un simplu stereotip, ci un fapt real. Se estimează că media consumului de bere pe cap de locuitor este de 140 de litri pe an. Nu sunt chiar cei mai mari consumatori de bere din Europa, primii fiind cehii, însă imediat în clasament urmează germanii.
Wurst, care înseamnă cârnat în limba germană, este o parte importantă a bucătăriei germane, fiind preparat din carne de porc, carne de vită sau de vițel și diferite condimente. În ceea ce privește pâinea, în Germania există o lungă tradiție de coacere a pâinii cu care nemții se mândresc. Călătorind în această țară, vei avea oportunitatea de a gusta pâine de diferite forme, texturi, compoziții și gusturi, cu toate tipurile de semințe posibile.
Gastronomia germană înseamnă însă mult mai mult. Include câteva preparate tradiționale delicioase pe care fiecare vizitator al țării ar trebui să le guște, precum schnitzel-ul, eintopf-ul și eisbein-ul.
- Sărbătorile și tradițiile. Germanii respectă multe dintre sărbătorile creștine tradiționale cu care suntem noi, românii, obișnuiți, inclusiv Crăciunul și Paștele. Ziua Unității Germane, celebrată în fiecare an în data de 3 octombrie, marchează reunirea Germaniei de Est cu Germania de Vest și este singura sărbătoare federală.
Cea mai cunoscută sărbătoare germană este însă Oktoberfest. Este un festival al berii care se desfășoară anual, în Munchen, de la mijlocul lui septembrie până în prima duminică din octombrie. Popularul festivalul a luat naștere în 1810, odată cu nunta prințului Ludwig de Bavaria cu prințesa Therese von Sachsen-Hildburghausen.
- Industria auto. Germania este țara care a inventat mașina modernă, fiind locul de naștere al faimoaselor brand-uri auto Audi, Mercedes-Benz, BMW, Porche și Volkswagen. Nemții consideră că șofatul este mai mult un mod de relaxare decât un mijloc de a ajunge de la o destinație la alta. Și de multe ori poți ajunge rapid dintr-un punct în altul, datorită lipsei unei limite naționale de viteză pe autostradă. Inutil să mai pomenim că Germania are o rețea de drumuri excelentă, una dintre cele mai bune din întreaga lume.
- Arta. Germanii și austriecii au adus contribuții extraordinare la muzica barocă, clasică și romantică, operele faimoșilor compozitori Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Richard Wagner și Gustav Mahler dăinuind și în prezent.
De asemenea, germanii au lăsat amprente puternice asupra tuturor fazelor arhitecturii, inclusiv romanice, gotice, clasice, baroce, rococo și renascentiste, ce pot fi observate în superbele catedrale, castele și clădiri publice de pe tot teritoriul țării. Un exemplu binecunoscut de arhitectură clasică germană este Poarta Brandenburg, fosta poartă a Berlinului care este considerată în prezent simbolul unității orașului.
- Punctualitatea. Germanii sunt renumiți pentru disciplina și punctualitatea lor, fiind întotdeauna dați ca exemplu când vine vorba de aceste două virtuți. Se prezintă mereu cu cinci minute înainte de o programare, întâlnire sau eveniment. Așadar, dacă nu vrei să îți dezamăgești prietenii sau cunoștințele ce au origini germane, ar trebui să fii mereu punctual și să eviți să întârzii chiar și 5 minute.
Cu o cultură atât de fascinantă și de puternică, nu este de mirare că Germania este una dintre cele mai vizitate țări din Europa. Dacă ești interesat să o cunoști mai bine, ideal ar fi să îi vizitezi ținuturile. În link-ul următor vei găsi câteva oferte de vacanță!