Considerată Perla Carpaților, Sinaia este una dintre cele mai frumoase stațiuni din România, având un trecut social și cultural bogat. Numele acesteia este inspirat de cel al Muntelui Sinai, fiind unul cu implicații sacre. Acest oraș este și fosta reședință a regilor, iar frumusețea sa arhitecturalăse îmbină perfect cu cea a naturii.
Stațiunea Sinaia este încadrată perfect de zonele împădurite aflate la poalele Munților Furnica, Culmea Izvorului, Zgârbura și Colții lui Barbeș. Iată principalele atracții turistice pe care trebuie să le vizitezi în această stațiune devenită un loc al vacanțelor de vis.
Castelul Peles
Acesta este considerat cel mai frumos castel din țara noastră, construit în perioada 1873-1914. Fosta reședință a regelui Carol I și a soției acestuia, regina Elisabeta, și-a deschis porțile pentru vizitatori în anul 1953. Peisajul montan din zonă este unul magnific, iar stilul arhitectural neo-renascentist, de inspirație germană, care caracterizează Castelul Peleș, impresionează prin stil și rafinament.
Acesta are peste 160 de camere și 30 de băi, iar Castelul Pelișor este cel mai cunoscut edificiu adițional al său. Castelul Peleș a fost declarat muzeu în anul 1953, iar în perioada 1975-1990 a fost închis publicului. În acest moment, castelul poate fi vizitat în procent de 35% din suprafata totală.
Patrimoniul său artistic este unul impresionant, incluzând colecții unice de vitralii și piese de mobilier, care datează din secolul al XV-lea. În plus, bogăția sculpturilor din lemn te va impresiona, împreună cu simbolurile specifice stilului neo-renașterii italiene, pe care le vei descoperi în Marele Salon.
Casa Memorială George Enescu
Trecerea la cel de-al doilea obiectiv turistic de pe lista de recomandări de astăzi nu este una întâmplătoare. George Enescu a studiat ani la rândul într-o încăpere a Castelului Peleș, datorită sprijinului primit din partea Reginei Elisabeta. Acesta era invitat în mod frecvent de către aceasta pentru a susține recitaluri la Palat.
Frumusețea unică a naturii din Sinaia și apropierea de locul în care cariera sa a început, l-au determinat pe celebrul artist să cumpere Vila Luminiș din zonă. George Enescu a revenit constant la vila sa din Sinaia, locul despre care se spune că este cel în care acesta a scris cele mai importante creații ale sale. În anul 1947, acesta a decis să doneze vila sa statului român, cu scopul de a o transforma într-un loc unic de reculegere pentru artiști.
Începând cu anul 1995, celebra locație a devenit Casa Memorială George Enescu. La intrare, vei fi surprins să descoperi bustul de marmură al artistului, realizat de sculptorul Ion Irimescu. Spațiile aflate la etajul vilei includ numeroase piese de mobilier deosebite, aranjate cu rafinament. Acestea sunt reprezentative pentru stilurile arhitecturale orientale și cel românesc. În plus, din interiorul Casei Memoriale pot fi admirate numeroase piese de valoare confecționate din cristal, ceramică și porțelan.
Mănăstirea Sinaia
Această Catedrală a Carpaților este una dintre cele mai vizitate mănăstiri din țara noastră. Costrucția acesteia a fost realizată în secolul al XVII-lea, aceasta reprezentând locul în care numeroși sihaștri din Munții Bucegi se retrăgeau. În plus, Mănăstirea Sinaia seamănă cu o cetate atunci când este privită de sus, iar rolul acesteia a fost de nenumărate ori unul de apărare, fiind considerată și o cetate de pază în trecut. Frumusețea sa exterioară te va impresiona, aceasta fiind completată perfect de cea a chiliilor construite în curtea sa și a bisericii noi, amenajate într-un mod deosebit.
Biserica Veche, care face parte din Mănăstire, poartă Hramul Maicii Domnului, fiind construită în stilul original brâncovenesc, cu ușoare influențe baroce. Coloanele sculptate în piatră și motivele vegetale deosebite cu care acestea sunt ornate sunt semnificative pentru stilul arhitectural specific Țării Românești. Pridvorul Bisericii Vechi îi conferă acesteia un farmec aparte, datorită picturilor sale originale, realizate de Pârvu Mutu Zugravul, un artist celebru din acele vremuri.
Biserica Nouă a fost construită în perioada 1842-1846, fiind realizată din cărămidă și piatră. În perioada 1893-1903, aceasta a fost refăcută în același stil brâncovenesc inconfundabil, la cererea regelui Carol I. Ceramica smălțuită în nuanțe verzi, fațada din cărămidă de culoare grena și picturile exterioare în nuanțe vibrante conferă rafinament și eleganță deosebită Mănăstirii din Sinaia.
Acestea sunt trei dintre cele mai frumoase locuri din Sinaia, pe care trebuie să le vizitezi în cadrul unui sejur în zonă. Frumusețea naturii și obiectivele turistice cu farmec aparte din această zonă transformă Sinaia într-una dintre cele mai vizitate destinații turistice din țara noastră.